URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2021, 15:31

Concurenţă la Poliţia animalelor în Bihor: s-au înscris 87 candidaţi pentru 3 posturi de agent, 28 candidaţi pentru un post de ofiţer

Concurenţă la Poliţia animalelor în Bihor: s-au înscris 87 candidaţi pentru 3 posturi de agent, 28 candidaţi pentru un post de ofiţer foto:generic jurnalgiurgiuvean.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 87 de candidaţi s-au înscris la concursul organizat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor pentru ocuparea a 3 posturi de agent la proaspăt înfiinţatul Birou pentru Protecţia Animalelor, în timp ce pentru funcţia de ofiţer specialist, destinat medicilor veterinari, s-au înscris 28 de candidaţi.  

"Concursul va avea loc pe 23 ianuarie, în prezent se verifică documentele din dosarele candidaţilor", a explicat, vineri, BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa. 

Poliţia Animalelor s-a înfiinţat prin Ordonanţa de Urgenţă 175/2020, adoptată în octombrie 2020 de Guvernul României, care modifică şi completează Legea 205/2014 de protecţie a animalelor, stabilind măsurile organizatorice şi definind situaţiile de pericol în care poliţiştii vor putea interveni: dacă animalele sunt rănite sau schingiuite, cad victime unor organizatori de lupte între animale sau cu animale, unor persoane care practică tirul pe animale domestice sau animale sălbatice captive, sunt folosite pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea ori au fost lăsate fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică (în cazul animalelor din speciile ecvine şi rumegătoare mari şi mici).

Lege în vigoare, sesizări puţine

Important de reţinut, a mai explicat comisarul şef Fărcuţa, este că deşi Biroul pentru Protecţia Animalelor diin Bihor nu este, încă, funcţional, bihorenii pot reclama eventualele cazuri de animale aflate în pericol, sesizări care sunt verificate de poliţiştii de ordine publică. "Deocamdată nu au fost înregistrate cazuri deosebite", a mai spus Fărcuţa. 

Cert este că, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare, poliţistului i se conferă un instrument administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia. De asemenea, aceştia au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol.

O altă noutate este că acţiunile poliţiştilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimţământul persoanelor care deţin animalul, pentru a evalua situaţia de fapt şi starea fizică a animalului şi poate dispune plasarea animalului într-un adăpost dacă există dovezi că acesta a fost maltratat. Actul normativ stabileşte că poliţiştii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situaţia de pericol nu a fost generată de către deţinătorul animalului, iar acesta îşi asumă că îi asigură un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire, atenţie şi asistenţă medicală.

Ordinul de plasare a animalului în adăpost poate fi contestat de deţinătorul animalului în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON