URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Mai 2018, 14:39

Concert vocal-simfonic la Filarmonica de Stat, sub bagheta lui Theo Wolters

Concert vocal-simfonic la Filarmonica de Stat, sub bagheta lui Theo Wolters Foto: Filarmonica de Stat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Publicul orădean este aşteptat din nou joi, de la ora 19, în sala Enescu Bartok să ia parte la concertul vocal-simfonic condus de dirijorul olandez Theo Wolters. Invitaţi sunt Viktor Hartobanu şi Liliana Mattei Ciucă.

Programul cuprinde Amorul vrăjitor, piesă compusă de M. de Falla, cu caracter ţigănesc, la solicitarea renumitei dansatoare de flamenco, Pastora Imperio. Lucrarea Concierto de Aranjuez pentru chitară și orchestră de Joaquin Rodrigo este transcrisă pentru harpă şi orchestră şi a primit denumirea localității Aranjuez pentru atmosfera micului oraș caracteristică Spaniei secolului al XVIII-lea.

Cantata „Alexander Nevski” pentru mezzosoprană, cor și orchestră, op. 78, de Serghei Prokofiev reunește numerele muzicale compuse inițial pentru filmul Alexander Nevski al regizorului Serghei Eisenstein. Premiera a avut loc la Moscova în 17 mai 1939, dirijor fiind însuși compozitorul.               

Dirijorul invitat al concertului este Theo Wolters, născut în 1955, într-o familie de muzicieni. Lucrează cu numeroase orchestre simfonice din întreaga lume, iar din 2010 este prim dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Sibiu.

Solistul invitat este Viktor Hartobanu, harpist român din Germania, care la vârsta de cinci ani a primit primele ore de harpă şi pian de la mama lui. La nouă ani a fost admis la Conservatorul de Muzică din Leipzig, a fost solist la festivaluri de muzică, a predat la şcoala regală de harpă „Tamnak Prathom” din Bangkok, iar din anul 2013 predă la şcoala de muzică din Coswig, Anhalt.

Mezzosoprana invitată, Liliana Matei Ciucă, este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția canto, şi a interpretat de-a lungul timpului mai mult de 40 de roluri celebre.

Cantata concepută pentru mezzosoprană, cor mixt şi orchestră va fi interpretată cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON