URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2021, 15:07

Comparații șocante: Costul salubrizării stradale în Sectorul 1 din București, de 14 ori mai mare decât la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, a prezentat comparații cu rezultate șocante legate de costurile salubrizării din Oradea, municipiu similar ca număr de locuitori și suprafață cu unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce. Din comparație reiese că în Sectorul 1 salubrizarea stradală a costat anul trecut de peste 8 ori mai mult decât la Oradea, iar pe kilometrul pătrat este de 14 ori mai scumpă decât în Oradea.

Edilul bucureștean se pregătește de rezilierea contractului cu operatorul local de salubrizare, Romprest, motivând, potrivit Hotnews, cu costurile exagerate determinate de contractul încheiat cu Primăria Sectorului 1 în 2008 pentru o perioadă de 25 de ani și prezentând o analiză comparativă a costurilor de salubrizare în acest sector vs. Oradea, care arată că în orașul de pe Crișul Repede cheltuielile sunt mult mai mici decât în Sectorul 1 București.

Una dintre concluziile principale ale analizei este că în Oradea salubrizarea stradală costă (cu TVA inclusă) numai 1,13% din bugetul anual, pe când în Sectorul 1 costă 9,56% din bugetul total calculat ca buget local și componentă de buget al Primăriei Generale a Municipiului București aferentă acestui sector.

Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul orașului Oradea.

Analiza costurilor de salubrizare Sectorul 1 București vs. Oradea, prezentată de Clotilde Armand:

Oradea și Sectorul 1 București sunt UAT-uri similare ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare, dar prezintă discrepanțe mari în privința costurilor de salubrizare, în defavoarea Sectorului 1.

Oradea și Sectorul 1 din București sunt două unități administrativ teritoriale similare ca număr de locuitori: 201 mii în Oradea față de 229 mii în Sectorul 1. Suprafața Oradiei este de 115 km², aproape dublă față de Sectorul 1 (68 km²). Bugetul Sectorului 1 este de 1,2 miliarde lei, la care se adăugă 0,85 miliarde lei reprezentând cota de 1/8 din bugetul municipiului București proporțională cu ponderea populației Sectorului 1 în populația Bucureștiului. În total, cetățenii Sectorului 1 beneficiază în 2021 de un buget de 2,05 miliarde lei. Bugetul din Oradea este puțin mai mare - 2,1 miliarde lei. Pe cap de locuitor, bugetul Sectorului 1, inclusiv partea aferentă de la PMB, atinge 9000 lei/an, mai puțin decât la Oradea (10500 lei/an).

- Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea.

- Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea.

- Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea.

Atât în Sectorul 1, cât și în Oradea, serviciul de salubrizare este delegat unor operatori privați.

- Oradea a delegat pentru 8 ani salubrizarea către RER Vest în 2020.

- Sectorul 1 a delegat salubrizarea către Romprest în 2008 pentru 25 de ani și 11 acte adiționale semnate între 2008 și 2019.

Costuri unitare salubrizare stradală și menajeră:

Costurile unitare ale celor două unități administrativ teritoriale la categoria salubrizării stradale (stropit, spălat și maturat străzi și trotuare și întreținere curățenie, precum și de colectare și transport deșeuri de la populație sunt considerabil mai mari în Sectorul 1 decât în Oradea:

- În 2020, salubrizarea stradală a reprezentat 75% din costul total al salubrizării Sectorului 1, în timp ce colectarea și transportul deșeurilor de la populație a reprezentat 10% din costuri.

- Costurile unitare ale salubrizării stradale și ale colectării și transportului gunoiului de la populație în Sectorul 1 sunt semnificativ mai mari ca în Oradea, cu un raport variind între de 1,85 ori până la de 13 ori mai mari.

În comparație nu au fost analizate costurile de eliminare, sortare, concasare și tratare a deșeurilor, aceste servicii fiind prestate de alte firme decât cele care asigură salubrizarea, atât în Sectorul 1 București, cât și în Oradea.

Comparație costuri salubrizare stradală:

- Costurile anuale cu salubrizarea stradală în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 20 milioane lei fără TVA.

- În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de operator în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți: eliminare, concasare, sortare, tratare) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea.

- Pe km², costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei/km², adică de 14 ori mai mult decât în Oradea (0,17 milioane lei/km²).

Comparație costuri gunoi de la populație:

- Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 8,2 milioane lei fără TVA.

- În Sectorul 1, facturile de colectare și transport prezentate de operator în 2020 se ridică la 21 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât la Oradea.

Observație:

- În Sectorul 1 sunt colectate anual de la populație numai 172 mii de metri cubi de deșeuri, fata de 242 mii mc în Oradea.

- Prețul pe mc în Sectorul 1 este de 3,66 ori mai mare decât în Oradea.

Ponderea în bugetul local:

- În Oradea, salubrizarea stradală costă (cu TVA) doar 1,13% din bugetul anual.

- În sectorul 1, salubrizarea stradală costă 9,56% din bugetul total calculat ca bugetul local și componenta de buget PMB aferentă Sectorului 1.

- Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vrem o tara ca afara
Aceste comparatii au fost iscate de insusi Dumnezeu acum citeva zile,aruncind o geana celesta catre bucuresti si razboiul pe gunoi din sectorul 1.Fituica a ajuns la Clotilde. Avem ocazia sa realizam tarifele infime pe care le practica in oradea firma de electie a liberalilor din romania.Aceasta indulgenta a dus la un profit de numai 1 285 104 lei in anno domini 2020AD.Scandalos.Dupa 3 599 667/2019, 4 063 675/2018 si un magnificent 6 838 961/2017. Amenzile pentru colectarea defectioasa a gunoiului le plateste Primaria, recte oradeanul fascinat. In concluzie,scumpirile viitoare ale gunoiului ,izvorite din creierele bicefale RER&PMO, sunt deplin justificate si inevitabile.Sa dam pi(l)dă tarii...
Postat 16 Iunie 2021, 23:00 de excalibur
Hai sa aud plangaciosii::::)))))
Unu spune ca nu avem salarii ca la Bucale, altu ca serviciile e mai bune la Bucale, altu o sa inceapa ca biletele de tramvai e mai scumpe ca la Bucale ::::))))
Postat 16 Iunie 2021, 15:57 de Sandu2100
cacat
Si noi ce castigam din asta, ca platim triplu pret. Apropo mai bine scrieti ca salarul in sectorul 1 e dublu sau triplu ca la noi, si venitul la buget e 9000lei pe cap locuitor fata de 2700lei in Oradea. Mult il puteti linge in c.r pe Bolojan.
Postat 16 Iunie 2021, 15:18 de adi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON