URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2021, 15:07

Comparații șocante: Costul salubrizării stradale în Sectorul 1 din București, de 14 ori mai mare decât la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, a prezentat comparații cu rezultate șocante legate de costurile salubrizării din Oradea, municipiu similar ca număr de locuitori și suprafață cu unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce. Din comparație reiese că în Sectorul 1 salubrizarea stradală a costat anul trecut de peste 8 ori mai mult decât la Oradea, iar pe kilometrul pătrat este de 14 ori mai scumpă decât în Oradea.

Edilul bucureștean se pregătește de rezilierea contractului cu operatorul local de salubrizare, Romprest, motivând, potrivit Hotnews, cu costurile exagerate determinate de contractul încheiat cu Primăria Sectorului 1 în 2008 pentru o perioadă de 25 de ani și prezentând o analiză comparativă a costurilor de salubrizare în acest sector vs. Oradea, care arată că în orașul de pe Crișul Repede cheltuielile sunt mult mai mici decât în Sectorul 1 București.

Una dintre concluziile principale ale analizei este că în Oradea salubrizarea stradală costă (cu TVA inclusă) numai 1,13% din bugetul anual, pe când în Sectorul 1 costă 9,56% din bugetul total calculat ca buget local și componentă de buget al Primăriei Generale a Municipiului București aferentă acestui sector.

Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul orașului Oradea.

Analiza costurilor de salubrizare Sectorul 1 București vs. Oradea, prezentată de Clotilde Armand:

Oradea și Sectorul 1 București sunt UAT-uri similare ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare, dar prezintă discrepanțe mari în privința costurilor de salubrizare, în defavoarea Sectorului 1.

Oradea și Sectorul 1 din București sunt două unități administrativ teritoriale similare ca număr de locuitori: 201 mii în Oradea față de 229 mii în Sectorul 1. Suprafața Oradiei este de 115 km², aproape dublă față de Sectorul 1 (68 km²). Bugetul Sectorului 1 este de 1,2 miliarde lei, la care se adăugă 0,85 miliarde lei reprezentând cota de 1/8 din bugetul municipiului București proporțională cu ponderea populației Sectorului 1 în populația Bucureștiului. În total, cetățenii Sectorului 1 beneficiază în 2021 de un buget de 2,05 miliarde lei. Bugetul din Oradea este puțin mai mare - 2,1 miliarde lei. Pe cap de locuitor, bugetul Sectorului 1, inclusiv partea aferentă de la PMB, atinge 9000 lei/an, mai puțin decât la Oradea (10500 lei/an).

- Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea.

- Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea.

- Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea.

Atât în Sectorul 1, cât și în Oradea, serviciul de salubrizare este delegat unor operatori privați.

- Oradea a delegat pentru 8 ani salubrizarea către RER Vest în 2020.

- Sectorul 1 a delegat salubrizarea către Romprest în 2008 pentru 25 de ani și 11 acte adiționale semnate între 2008 și 2019.

Costuri unitare salubrizare stradală și menajeră:

Costurile unitare ale celor două unități administrativ teritoriale la categoria salubrizării stradale (stropit, spălat și maturat străzi și trotuare și întreținere curățenie, precum și de colectare și transport deșeuri de la populație sunt considerabil mai mari în Sectorul 1 decât în Oradea:

- În 2020, salubrizarea stradală a reprezentat 75% din costul total al salubrizării Sectorului 1, în timp ce colectarea și transportul deșeurilor de la populație a reprezentat 10% din costuri.

- Costurile unitare ale salubrizării stradale și ale colectării și transportului gunoiului de la populație în Sectorul 1 sunt semnificativ mai mari ca în Oradea, cu un raport variind între de 1,85 ori până la de 13 ori mai mari.

În comparație nu au fost analizate costurile de eliminare, sortare, concasare și tratare a deșeurilor, aceste servicii fiind prestate de alte firme decât cele care asigură salubrizarea, atât în Sectorul 1 București, cât și în Oradea.

Comparație costuri salubrizare stradală:

- Costurile anuale cu salubrizarea stradală în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 20 milioane lei fără TVA.

- În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de operator în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți: eliminare, concasare, sortare, tratare) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea.

- Pe km², costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei/km², adică de 14 ori mai mult decât în Oradea (0,17 milioane lei/km²).

Comparație costuri gunoi de la populație:

- Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 8,2 milioane lei fără TVA.

- În Sectorul 1, facturile de colectare și transport prezentate de operator în 2020 se ridică la 21 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât la Oradea.

Observație:

- În Sectorul 1 sunt colectate anual de la populație numai 172 mii de metri cubi de deșeuri, fata de 242 mii mc în Oradea.

- Prețul pe mc în Sectorul 1 este de 3,66 ori mai mare decât în Oradea.

Ponderea în bugetul local:

- În Oradea, salubrizarea stradală costă (cu TVA) doar 1,13% din bugetul anual.

- În sectorul 1, salubrizarea stradală costă 9,56% din bugetul total calculat ca bugetul local și componenta de buget PMB aferentă Sectorului 1.

- Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vrem o tara ca afara
Aceste comparatii au fost iscate de insusi Dumnezeu acum citeva zile,aruncind o geana celesta catre bucuresti si razboiul pe gunoi din sectorul 1.Fituica a ajuns la Clotilde. Avem ocazia sa realizam tarifele infime pe care le practica in oradea firma de electie a liberalilor din romania.Aceasta indulgenta a dus la un profit de numai 1 285 104 lei in anno domini 2020AD.Scandalos.Dupa 3 599 667/2019, 4 063 675/2018 si un magnificent 6 838 961/2017. Amenzile pentru colectarea defectioasa a gunoiului le plateste Primaria, recte oradeanul fascinat. In concluzie,scumpirile viitoare ale gunoiului ,izvorite din creierele bicefale RER&PMO, sunt deplin justificate si inevitabile.Sa dam pi(l)dă tarii...
Postat 16 Iunie 2021, 23:00 de excalibur
Hai sa aud plangaciosii::::)))))
Unu spune ca nu avem salarii ca la Bucale, altu ca serviciile e mai bune la Bucale, altu o sa inceapa ca biletele de tramvai e mai scumpe ca la Bucale ::::))))
Postat 16 Iunie 2021, 15:57 de Sandu2100
cacat
Si noi ce castigam din asta, ca platim triplu pret. Apropo mai bine scrieti ca salarul in sectorul 1 e dublu sau triplu ca la noi, si venitul la buget e 9000lei pe cap locuitor fata de 2700lei in Oradea. Mult il puteti linge in c.r pe Bolojan.
Postat 16 Iunie 2021, 15:18 de adi13
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON