Comisia Europeană a alocat 875,5 milioane euro pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti. Lucrarea, care devine astfel prima autostradă care traversează Munţii Carpaţi, va asigura legătura neîntreruptă între România şi Europa de Vest, de la Constanţa la graniţa cu Ungaria, pe coridorul Rin-Dunăre al Reţelei transeuropene de transport, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Banii europeni bine investiţi, nu doar cheltuiţi, reprezintă acum principala resursă de dezvoltare ireversibilă pe care România o are la dispoziţie. Iar aprobarea proiectului pentru finanţarea autostrăzii Sibiu-Piteşti reprezintă un important pas pentru economia României. Acest proiect complex leagă nu doar estul de vestul ţării, ci şi România de întreaga Europă. Doresc să subliniez implicarea doamnei Comisar european Adina Vălean şi a domnului ministru Lucian Bode, care au avut o contribuţie decisivă pentru obţinerea acestui succes de care vor beneficia toţi românii", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, în urma anunţului făcut de Comisia Europeană.
De asemenea, comisarul european pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira, consideră că "proiectul va rezolva un blocaj major al reţelei de transport din România şi va contribui la creşterea siguranţei rutiere şi la reducerea duratelor de călătorie".
Potrivit G4Media.ro, autostrada va avea o lungime de circa 123 km, iar costul estimat pentru construcţia ei a fost estimat la circa 2,7 miliarde euro, plus TVA. Autostrada va împărţită în 5 loturi: Sibiu - Boiţa, Boiţa - Cornetu, Cornetu - Tigveni, Tigveni - Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş - Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri. Autostrada Sibiu - Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European.
"Comisia Europeană a luat o decizie extrem de importantă pentru România. Aş vrea să felicit Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului şi cei care au lucrat la documentaţiile de mediu pentru această reuşită. Este o garanţie: în momentul de faţă avem banii alocaţi pentru a construi un tronson de autostradă fundamental, primul tronson care traversează munţii şi care asigură închiderea coridorului Rin-Dunăre", a spus, în deschiderea şedinţei de Guvern de joi, premierul României, Ludovic Orban.
Acesta a precizat că pe primul tronson al autostrăzii se execută deja lucrări, pentru tronsonul al cincilea s-a semnat contractul pentru proiectare şi execuţie, iar pentru tronsonul 4 s-au depus ofertele, acestea fiind în curs de evaluare. Pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 2 şi 3 urmează să fie lansate licitaţii.
Pe de altă parte, tot joi Comisia Europeană a anunţat că a alocat 578,4 milioane euro pentru achiziţionarea de echipamente noi terestre, aeriene şi maritime, precum şi pentru instruirea personalului care să permită îmbunătăţirea capacităţii de răspuns la dezastre pe componentele terestru, aerian şi maritim. Iniţiativa urmăreşte nu numai protejarea şi salvarea de vieţi în situaţii de urgenţă, ci şi minimizarea daunelor materiale şi a riscului de perturbare a activităţilor economice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.