URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2014, 08:50

Colecţionarul de istorie: Un orădean şi-a transformat locuinţa într-un veritabil muzeu de antichităţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un om care nu este interesat de trecut şi de strămoşii săi este un om cu sufletul gol, e convins Rudolf Raab. El, însă, are sufletul plin. De mai bine de trei decenii, strânge în casa lui obiecte din viaţa cotidiană a ultimului secol, de la piese de mobilier la ceasuri, farfurii, tablouri, lămpi, râşniţe de cafea sau bastoane.

Atât de multe exponate a adunat domnul Rudolf, încât are două apartamente ticsite de antichităţi. Iar uşile îi sunt mereu deschise pentru cei care vor să cunoască viaţa de odinioară a oamenilor locului.

Ulcior de Vad

Rudolf Raab este orădean get beget. "Aici m-am născut şi aici am îmbătrânit. Sau asta nu scrieţi, că n-ar trebui să spun despre mine că sunt bătrân", spune bărbatul, zâmbind larg. Are 78 de ani, însă în spirit fostul tehnician dentar a rămas energic. De patru decenii, domnul Rudolf are o pasiune: istoria populară a locului. Ani la rând a colindat Oradea şi satele Bihorului, urcând în poduri şi coborând în beciuri, în căutarea celor mai vechi obiecte casnice.

04-ulcior_bihoreanul.jpgAceastă pasiune i s-a declanşat când, într-o vizită la Vadu Crişului, a dat peste un ulcior de ceramică. Cu un model simplu, galben cu cărămiziu, vasul (foto) l-a impresionat, dându-şi seama că din el multe guri şi-au astâmpărat setea. Atunci a decis să devină colecţionar. "Nu este alfa şi omega vieţii mele, dar este o pasiune", explică bărbatul.

Muzeul din casa scării

Din casele oamenilor ori de la bâlciuri, domnul Rudolf a adunat mii de obiecte. Nu le-a numărat niciodată, dar multitudinea lor este evidentă pentru oricine îi trece pragul. Locuieşte în blocul C1 de pe Splaiul Crişanei nr. 2, la etajul 4, iar de cum urcă de penultimul etaj, musafirii dau de o scară de bloc atipică. Tradiţionalul ficus a fost înlocuit de felurite ulcele, iar pereţii sunt decoraţi cu ustensile de toate formele şi mărimile.

Unul din cele două apartamente de pe palier este al domnului Rudolf, iar celelălalt al fiicei lui, stabilită în Germania. Aşa că tot lui i-a rămas, iar bărbatul a avut la dispoziţie şapte camere, două bucătării şi două holuri pe care să le umple. Apartamentele numai numele de muzeu nu îl au, dar în rest nu le lipseşte nimic!

"Etnografie şi atât"

Cui lângă cui, toţi pereţii acestor încăperi sunt plini de obiecte: farfurii pictate, lămpi, ceasuri, chei, lanţuri groase făcute de meşterii ferari ai vremurilor trecute, chiar şi un telefon cu manivelă vechi de peste un secol. Fiecare masă, dulap ori comodă din cele două apartamente pare că sunt menite doar să fie suport pentru antichităţi. "Când porneşte omul pe o pantă, nu se poate opri prea uşor", explică bărbatul. Pentru el şi-a mai ţinut liber patul, jumătate de masă în bucătărie şi fotoliile pe care îşi aşează musafirii.

Exponatele au între 50 şi 150 de ani vechime, dar domnul Rudolf n-a ţinut niciodată să facă cercetări pentru a le scoate la iveală istoria. "Mi s-a spus că ar fi trebuit să pun fiecărui obiect o etichetă cu locul de unde l-am luat şi vechimea. Expoziţia mea nu este sistematizată şi nici n-am vrut să fie aşa. E etnografie şi atât", explică bărbatul. De asemenea, niciodată nu şi-a dorit să afle ce valoare financiară au exponatele sale. Pentru el, fiecare obiect în parte este fără de preţ.

Mărturia trecutului

Multe din obiectele îndrăgite de domnul Rudolf au însemnat pentru alţii doar gunoaie ori fier vechi. Pentru el, însă, sunt cea mai bună mărturie a trecutului şi a valorilor sale. De pildă, o ladă de zestre din Budureasa, zonă celebră pentru acest meşteşug, îi aminteşte ce importantă era odinioară moştenirea dată de părinţi copiilor, iar fiarele de călcat de diferite dimensiuni, pe care croitorii le umpleau cu jar, îl fac să înţeleagă ce meticuloşi trebuie să fi fost aceştia.

Orădeanul mai are printre obiectele sale şi un fonograf Edison, chiar de la sfârşitul secolului XIX, pe care îl priveşte cu o admiraţie uriaşă, de parcă l-ar vedea pe însuşi inventatorul său. "Noi astăzi nici nu realizăm ce mare lucru a fost acest fonograf la vremea apariţiei lui şi nici că fără oameni fanatici lumea nu poate evolua", spune orădeanul. Iar el nu este altceva decât un fanatic care le aminteşte celor curioşi cum a evoluat lumea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
a
Frumos!
Postat 14 Iulie 2014, 21:50 de a
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON