URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2020, 11:01

Colectarea separată, pe înţelesul tuturor: Indiferent că stau la oraş sau la sat, bihorenii vor arunca deşeurile în mai multe fracţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada următoare, pentru toţi bihorenii se va schimba modul în care aruncă deşeurile. Prin „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID), în întreg judeţul va fi implementată colectarea separată a deşeurilor.

Finanţat cu fonduri europene, proiectul SMID are menirea de a introduce în Bihor o modalitate unitară şi eficientă pentru gestionarea deşeurilor, totodată aliniată la normele legislative ale Uniunii Europene.

Pentru cetăţeni, schimbarea înseamnă că vor arunca deşeurile în mai multe fracţii, astfel încât cele care pot fi reciclate sau valorificate să fie colectate separat de operatorii de salubritate.

Trei fracţii de deşeuri reciclabile

Deşeurile reciclabile sunt împărţite în mai multe fracţii. Una este fracţia deşeurilor de hârtie şi carton, care se va colecta în saci de unică folosinţă, în cazul bihorenilor care locuiesc la case, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, respectiv în containere de culoare albastră, în cazul cetăţenilor care locuiesc în blocurile din oraşe. În cazul bihorenilor care locuiesc în mediul rural sau în zonele de case din oraşe, această fracţie se va colecta bilunar, adică din două în două săptămâni.

Cea de-a doua fracţie a resturilor reciclabile este compusă din deşeurile de metal şi plastic, adică doze de aluminiu, PET-uri, pungi de plastic, cutii de iaurt, cutii de conservet, etc. Pentru acestea, regula de colectare este similară cu cea de la deşeurile din hârtie: se vor arunca în saci de unică folosinţă, respectiv în containere, însă culoarea acestora va fi galbenă. La fel ca ambalajele de hârtie şi carton, deşeurile de metal şi plastic se vor colecta de către operatorii de salubritate de două ori pe lună.

A treia fracţie a deşeurilor reciclabile este reprezentată de deşeurile din sticlă, adică borcane, sticle de apă, de suc sau de bere ori alte recipiente similare. Pentru colectarea acestor deşeuri, bihorenii care locuiesc la case, indiferent dacă în mediul urban sau rural, vor primi o pubelă de culoare verde, iar cei de la blocuri vor avea la dispoziţie un container de aceeaşi culoare. Deşeurile din sticlă vor fi colectate de operatorii de salubritate o dată pe lună.

Diferenţa între deşeurile biodegradabile şi cele reziduale

Pe lângă deşeurile care iau drumul reciclării, adică sunt colectate de operatorii de salubritate separat şi sunt predate firmelor responsabile de transformarea lor în materii prime, bihorenii vor mai colecta separat fracţia deşeurilor bideogradabile. Acestea sunt deşeurile care, prin natura lor, se descompun, cum sunt resturile de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), resturi vegetale din curte, plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă etc.

În mediul urban, deşeurile biodegradabile se vor colecta în recipiente de culoare maro, care vor fi golite de operatorii de salubritate o dată pe săptămână. Bihorenii care locuiesc în mediul rural sunt îndemnaţi să folosească aceste deşeuri pentru producerea compostului, adică un îngrăşământ natural, folositor în grădini, obţinut în urma descompunerii acestor resturi.

Cea de-a cincea fracţie a colectării separate este reprezentată de deşeurile reziduale, adică acele gunoaie care nu pot fi nici reciclate, nici valorificate (de exemplu, excrementele animalelor de companie, scutece şi tampoane, resturi vegetale tratate cu pesticide, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan sau sticle sparte, păr şi blană). Această fracţie va fi colectată de toţi bihorenii în recipiente de culoare neagră, pe care operatorii de salubritate le vor goli o dată pe săptămână.

Colectarea separată este singura modalitate prin care deşeurile devin materii prime şi, astfel, se reduc suprafeţele ocupate de gropile de gunoaie. De asemenea, prin reciclarea sau valorificarea deşeurilor, resursele naturale ale Terrei sunt economisite.

Un aspect foarte important, care nu trebuie ignorat de bihoreni, este că prin colectarea corectă a deşeurilor, judeţul Bihor va fi un loc mai curat şi mai plăcut, atât pentru generaţia actuală de cetăţeni, cât şi pentru viitorii locuitori.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON