În 12 februarie a.c., Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate a Codului administrativ invocată de Avocatul Poporului, astfel încât acest act normativ rămâne în vigoare şi produce efecte juridice.
Deşi lumea juridică se aştepta la o decizie de neconstituţionalitate rapidă a acestui act normativ, după ce a ţinut dosarul pe rol aproximativ 6 luni, Curtea Constituţională a stabilit, cu majoritate de voturi, că este absolut constituţional să adopţi un cod prin ordonanţă de urgenţă, după ce acelaşi cod fusese adoptat printr-o lege anterioară care fusese declarată neconstituţională.
Întrucât deciziile Curţii - surprinzătoare sau nu, în acord sau complet dezacord cu practica anterioară a aceleiaşi Curţi - sunt obligatorii, efectul major al acestei decizii este că acest Cod administrativ va continua să se aplice.
Chiar dacă în viitor vom asista, cel mai probabil, la apariţia a numeroase decizii de neconstituţionalitate parţială a prevederilor codului (la fel ca în situaţia Codului de procedură penală) actul normativ în întregul său va continua să se aplice până la intervenţia legiuitorului.
Aşa cum arătam anul trecut, la momentul intrării în vigoare a acestui act normativ, ne aflăm în prezenţa primului Cod administrativ din istoria României, până acum aspectele prevăzute în acest act normativ fiind reglementate prin diverse legi speciale (spre exemplu Legea de organizare a Guvernului sau Statutul funcţionarilor publici).
Foarte puţine state cunosc asemenea modalităţii de reglementare a administraţiei publice, datorită faptului că acest domeniu, prin natura lui, este supus unor schimbări legislative frecvente în toate sistemele de drept. De altfel, este şi greu de denumit un astfel de act normativ Cod, el fiind mai degrabă un Codex, respectiv gruparea într-un singur act normativ a mai multor reglementări separate care nu sunt legate prin aceleaşi principii.
Singurul aspect pozitiv al adoptării Codului administrativ constă în uşurarea identificării normelor aplicabile în materia administraţiei publice, care acum se regăsesc în cuprinsul aceleiaşi legi.
De aceea, săptămânile viitoare vom prezenta cele mai importante prevederi ale noului cod "constituţional".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.