URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2020, 14:11

Codul administrativ rămâne în vigoare

Codul administrativ rămâne în vigoare (sursa foto: dcnews.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 12 februarie a.c., Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate a Codului administrativ invocată de Avocatul Poporului, astfel încât acest act normativ rămâne în vigoare şi produce efecte juridice.

Deşi lumea juridică se aştepta la o decizie de neconstituţionalitate rapidă a acestui act normativ, după ce a ţinut dosarul pe rol aproximativ 6 luni, Curtea Constituţională a stabilit, cu majoritate de voturi, că este absolut constituţional să adopţi un cod prin ordonanţă de urgenţă, după ce acelaşi cod fusese adoptat printr-o lege anterioară care fusese declarată neconstituţională.

Întrucât deciziile Curţii - surprinzătoare sau nu, în acord sau complet dezacord cu practica anterioară a aceleiaşi Curţi - sunt obligatorii, efectul major al acestei decizii este că acest Cod administrativ va continua să se aplice.

Chiar dacă în viitor vom asista, cel mai probabil, la apariţia a numeroase decizii de neconstituţionalitate parţială a prevederilor codului (la fel ca în situaţia Codului de procedură penală) actul normativ în întregul său va continua să se aplice până la intervenţia legiuitorului.

Aşa cum arătam anul trecut, la momentul intrării în vigoare a acestui act normativ, ne aflăm în prezenţa primului Cod administrativ din istoria României, până acum aspectele prevăzute în acest act normativ fiind reglementate prin diverse legi speciale (spre exemplu Legea de organizare a Guvernului sau Statutul funcţionarilor publici).

Foarte puţine state cunosc asemenea modalităţii de reglementare a administraţiei publice, datorită faptului că acest domeniu, prin natura lui, este supus unor schimbări legislative frecvente în toate sistemele de drept. De altfel, este şi greu de denumit un astfel de act normativ Cod, el fiind mai degrabă un Codex, respectiv gruparea într-un singur act normativ a mai multor reglementări separate care nu sunt legate prin aceleaşi principii.

Singurul aspect pozitiv al adoptării Codului administrativ constă în uşurarea identificării normelor aplicabile în materia administraţiei publice, care acum se regăsesc în cuprinsul aceleiaşi legi.

De aceea, săptămânile viitoare vom prezenta cele mai importante prevederi ale noului cod "constituţional".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON