URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2021, 10:02

COD ROȘU în mai multe localităţi din Bihor: "Atenţie, viitură, revărsare de apă!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de COD ROŞU, valabilă pentru localităţile Bunteşti, Pietroasa, Remetea, Curăţele, Budureasa, Căbeşti din judeţul Bihor, marţi, între orele 9:15 - 12:00, fenomenele vizate fiind "averse importante cantitativ care vor acumula 25...35 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat în jur de 65 l/mp, iar în ultimele 12 ore, în jur de 100 l/mp". 

Pentru a proteja populaţia din zonă, prin sistemul Ro-Alert, a fost trimis mesajul de avertizare: "Atenţie viitură, revărsare de apă! Adăpostiţi-vă în zone/locuri înalte! Avertizare meteo, COD ROŞU, în data de 18.05.2021, între orele 9:15 - 12:00, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, creşteri de debite cu depăşirea cotei de pericol pe raza localităţilor Bunteşti, Pietroasa, Remetea, Curăţele, Budureasa, Căbeşti".

"Pentru optimizarea intervenţiilor în sprijinul cetăţenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" au fost alertate subunităţile în ale căror raioane de intervenţie se află localităţile expuse fenomenelor hidrologice periculoase şi prealertat personalul aflat în timpul liber. Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri fiind prezente în  teren pentru a asigura siguranţa cetăţenilor", se arată într-un comunicat trimis de maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Pompierii militari le recomandă cetăţenilor să respecte regulile şi măsurile de protejare a vieţii şi bunurilor pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice deosebit de periculoase, să anunţe imediat autorităţile, prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta comunităţile.

Informaţii detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

UPDATE: 

Ulterior, ANM a prelungit avertizarea de COD ROŞU pentru mai multe localităţi din Bihor.

Potrivit Instituţiei Prefectului Bihor, codul roşu este valabil, astfel, între orele 12.15 şi 15, în localităţile: Bunteşti, Pietroasa, Remetea, Curăţele, Budureasa, Căbeşti. Se vor semnala "averse importante cantitativ care vor acumula 25...35 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat în jur de 65 l/mp, iar în ultimele 12 ore, în jur de 100 l/mp". 

UPDATE 2: Cod Roşu de inundaţii

Tot marţi a fost emis şi un COD ROŞU hidrologic pe afluenţi ai Crişului Repede şi Crişului Negru, în Bihor. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor avertizează că între orele 09:55 şi16:00, "ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan - bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie, Valea Roşie, judeţele: Bihor şi Cluj".

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuştiu, Crişul Negru –  afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie.

UPDATE 3: Codul roşu, extins şi prelungit!

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit codul roşu până la ora 18 şi l-a extins şi în alte două comune, Rieni şi Câmpani. "Va continua să plouă abundent şi se vor acumula în general 30-45 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp", a transmis ANM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON