URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
20 Iulie 2017, 14:25

CNAIR scoate la licitaţie şoseaua Oradea – Băile Felix şi pregăteşte lucrările pentru centura Beiuş-Ştei (FOTO)

CNAIR scoate la licitaţie şoseaua Oradea – Băile Felix şi pregăteşte lucrările pentru centura Beiuş-Ştei (FOTO) Gheorghe Bogdan, în vizită pe DN 76 cu oficiali de la CNAIR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Direcţiei Regionale Cluj-Napoca din cadrul Companiei Naţionale de Drumuri, Eugen Cecan, a făcut o vizită de lucru pe DN 76, un drum aflat în lucru de mai bine de un deceniu. Vizita a fost organizată de parlamentarul PSD Gheorghe Bogdan şi de primarul din Drăgăneşti, Ovidiu Banda.

Potrivit unui comunicat transmis joi de deputat, cu această ocazie, Cecan l-a informat despre stadiul lucrărilor pe DN 76. Cea dintâi veste primită de PSD-ist a fost că tronsonul Oradea – Dealul Bitii a fost împărţit în trei loturi, iar săptămâna viitoare Compania va publica în SEAP licitaţia pentru execuţia primilor 15 kilometri din traseu. "Astfel, pe ruta Oradea – Băile Felix se vor realiza poduri, podeţe, rigole, ziduri de sprijin şi va fi turnat un nou strat de uzură", se arată în comunicat.

Pe tronsonul Ştei – Dealul Bitii, lucrările ce constau în poduri, podeţe, rigole betonate şi turnarea unui nou strat de uzură peste cel existent urmează să fie finalizate în acest an, iar pe tronsonul Ştei – Vârfurile, în lungime de 33,31 km, lucrările ar urma să se finalizeze în luna noiembrie.

Tot săptămâna viitoare şi tot din fondurile CNAIR, dar nu în cadrul aceluiaşi proiect, vor începe lucrările de pe DN 76 din intravilanul municipiului Beiuş. Drumul de la intrarea în Beiuş dinspre Drăgăneşti şi până la ieşirea înspre Pocola va fi asfaltat, urmând să se reamenajeze şi sensurile giratorii de la intersecţia cu Stâna de Vale şi din centru, de lângă biserica ortodoxă.

"De asemenea, în perioada imediat următoare va fi dat ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul de realizare a variantei ocolitoare Beiuş – Finiş – Tărcaia – Drăgăneşti – Rieni - Ştei-Lunca, care are o lungime de 27,23 km şi pentru care a fost semnat contractul de lucrări pe 5 octombrie 2016 cu firma Copisa Constructora Pirenaica S.A", se mai arată în comunicat. Acest drum, o şosea de centură pentru Beiuş şi Ştei, va costa 257 de milioane de lei, fără TVA, şi va trebui finalizat în 2019.

Pe de altă parte, Gheorghe Bogdan i-a cerut lui Cecan să extindă lucrările de reabilitare a DN76 până la prima casă de la intrarea principală în comuna Drăgăneşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON