URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2022, 17:00

Cluburile de tir cu arcul, la bilanț. A fost un an bun pentru arcașii bihoreni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În pofida situaţiei pandemice, 2021 a fost un an foarte bun pentru arcaşii orădeni şi bihoreni. Tirul cu arcul, un sport individual în care concurenţii trag fiecare la ţintă, fără interacţiuni şi fără contact fizic, n-a avut parte de prea multe restricţii, majoritatea competiţiilor putând fi desfăşurate fără probleme.

Clubul Sportiv Redpoint Oradea, care a împlinit 15 ani și care în 2021 a dat trei sportive la lotul naţional de cadete, a reuşit să câştige şi o medalie de argint la o competiție internațională în anul recent încheiat.

"Titlul de «sportivul anului» la tir cu arcul ar putea fi acordat tuturor sportivilor C.S. Redpoint, pentru multiplele clasări pe podium, însă acest titlu revine, în 2021, pe bună dreptate, celor trei cadete de la divizia compound - Ada Luncan, Bernadett Haragos şi Ştefania Ivan: toate trei s-au calificat la câte o cupă europeană, iar Bernadett Haragos a şi obţinut o medalie de argint (singura medalie din toată delegaţia României la Cupa Europeană de Tineret din Slovenia). De asemenea, Ada Luncan a reuşit o remarcabilă performanţă la a doua Cupă Europeană de juniori, clasându-se între primele patru sportive la categoria ei", a precizat Mircea Stroe, conducătorul CS Redopoint, dar și preşedintele Asociaţiei Judeţene de Tir cu Arcul Bihor.

La sesiunea de bilanţ au fost prezenţi şi sportivii şi părinţii acestora.

CS Redpoint Oradea are în pregătire alţi câţiva sportivi promiţători: Iulia Creţu, David Schmidt şi Giulia Szalo-Mureşan, care, deşi foarte tineri, trag deja scoruri foarte bune la antrenamente.

"Rezultatele arcaşilor bihoreni au fost posibile şi cu susţinerea unor parteneri tradiţionali, al căror sprijin necondiţionat a făcut posibile aceste rezultate. Din păcate, în 15 ani de când funcţionează C.S. Redpoint (deocamdată, singurul din Bihor care face performanţă şi are sportivi la loturile naţionale), acest club cât şi majoritatea cluburilor din ţară n-au primit niciodată nici cel mai mic sprijin din partea Federaţiei Române de Tir cu Arcul, federaţie care a ajuns să fie condusă de pensionari de la gimnastică, judo, canotaj şi scrimă şi care cheltuie regulat banii publici fără rezultate notabile", se arată într-un comunicat transmis de conducerea clubului Redpoint Oradea.

Pentru noul an, arcaşii bihoreni şi-au propus rezultate cel puţin la fel de bune ca până acum. Contextul se prefigurează. 

Campionatul Judeţean de tir cu arcul, singurul de acest fel organizat - de Asociația Județeană de TIR cu Arcul - în România care s-a dovedit un succes, va avea mai multe etape, prin intrarea în circuitul competiţional judeţean a C.S. Menumorut Biharea, care şi-a propus o dezvoltare accelerată a acestui sport.

În total, în Bihor activează 8 cluburi sportive şi asociaţii de tir cu arcul, majoritatea lor fiind foarte active.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Arc peste timp
1.dar cu ce arcuri moderne tintesc... 2.de ani de zile va citesc urmărind oina, sportul meu preferat, necostisitor, in aer liber, fără contact fizic interuman direct. Nimic n-am nimerit. Numa asa, zic si eu.
Postat 03 Ianuarie 2022, 20:52 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON