URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2020, 09:41

Clubul vorbăreţilor: În Oradea funcţionează un club unde oamenii învaţă să devină mai buni oratori

Clubul vorbăreţilor: În Oradea funcţionează un club unde oamenii învaţă să devină mai buni oratori CA ÎNTRE PRIETENI. Reuniunile Toastmasters Oradea au loc în fiecare seară de miercuri la centrul Comuniteca din complexul Crişul. În urmă cu două săptămâni, întâlnirea a fost specială, deoarece, după luni bune, s-a ţinut un concurs de discursuri umoristice, fiecare concurent având ocazia să-şi exerseze nu doar abilităţile de vorbitor, ci şi capacitatea de a stârni zâmbete
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine n-ar vrea să se facă auzit şi, mai ales, ascultat? Adesea, opiniile ne sunt ignorate tocmai pentru că nu le ştim prezenta eficient pentru a atrage interesul celor din jurul nostru.

Aceasta este una din problemele pe care clubul Toastmasters şi-a propus să le rezolve. În fiecare săptămână, membrii organizaţiei se întâlnesc şi îşi exersează discursurile pentru ca apoi colegii să-i evalueze. Regulile clubului nu permit critica, ci exclusiv sfaturile de îmbunătăţire, considerate mult mai eficiente în deprinderea de noi abilităţi.

Sfaturi, nu critici

Dora Cernău, lector de limba francezăÎnfiinţat în 2013 după o reţetă internaţională, clubul Toastmasters Oradea are o filosofie simplă: membrii învaţă să vorbească liber unii de la alţii şi, totodată, îşi dezvoltă abilităţile de lideri, într-o atmosferă relaxantă.

Clubul are şedinţe săptămânale, structurate în trei părţi: una cu discursuri pregătite, alta cu discursuri improvizate pe teme sugerate ad hoc şi ultima cu evaluări. Vorbitorii ies în faţa colegilor de bunăvoie şi aplică ce au învăţat din cele două manuale primite la înscriere, unul de comunicare şi altul de leadership, dar şi sfaturile de la mentori, fiecare membru fiind ghidat de un coleg cu mai multă experienţă.  

Evaluarea discursurilor se face exclusiv cu laude, sfaturi şi recomandări, deoarece în Toastmasters nimeni nu e criticat, ci primeşte îndrumări despre ce ar putea îmbunătăţi. "Este unul dintre motivele pentru care vin la club de cinci ani, mi se pare mult mai productiv aşa, să nu fii criticat", spune Dora Cernău (foto), lector de limba franceză la Universitatea din Oradea.

Dora s-a înscris în club când era în concediu de maternitate şi avea emoţii la gândul că va reveni în faţa studenţilor. "După un an de şedere acasă simţeam că nu mai ştiu nimic. Am venit la Toastmasters ca să mă regăsesc şi să mă pregătesc pentru întoarcerea la muncă şi m-a ajutat foarte mult", zice profesoara. A avansat în vorbirea orală atât de mult încât a ajuns şi în etapa internaţională a unui concurs de discursuri în limba franceză organizat de club.

Antrenare continuă 

Vorbitorii ţin discursuri pe temele pe care le aleg chiar ei, dar trebuie să le documenteze bine, astfel încât să vorbească cu folos. Discursurile sunt atent urmărite de un cronometror, un gramatician de serviciu şi un numărător de "ă"-uri.

Secretul reuşitei este exerciţiul, sunt convinşi membrii clubului. "Vorbirea este ca un muşchi, se antrenează mereu", spune Remus Toderici (foto), fost preşedinte al clubului din Oradea, în prezent director de arie, adică un fel de coordonator pentru cele din Oradea, Timişoara şi Arad. Fotograf de profesie, a intrat în club în urmă cu şase ani. "Eram invitat să vorbesc la diferite evenimente şi, din respect pentru cei care mă ascultau, voiam să vorbesc decent, să nu mă fac de râs şi să se înţeleagă mesajul", spune Remus. Chiar dacă a adunat experienţă, încă ţine discursuri şi aşteaptă feedback-ul colegilor.

Mai sigur pe sine

Toastmasters Oradea numără în prezent circa 30 de membri, care plătesc o taxă lunară modică, de 50 lei, care se adaugă celor 300 lei achitaţi la înscriere. Fiecare au meserii diferite, dar toţi sunt dornici să vorbească mai bine în public. Unii sunt încă studenţi, alţii consultanţi în vânzări ori manageri de proiecte, iar actualul preşedinte, Mihai Zmole (foto), este un militar care recunoaşte că experienţa din club i-a folosit şi la serviciu.

"Am intrat în club în martie 2019, la recomandarea unui prieten, pentru că aveam o frică viscerală de a vorbi în public", spune liderul clubului. Faptul că niciodată n-a fost criticat pentru greşeli l-a încurajat, iar acum spune ferm că a evoluat. "Şi la job, pot să îmi pun părerea pe masă astfel încât să conteze, să nu fie ignorată", zice Mihai.  

Pe lângă întâlnirile săptămânale, membrii Toastmasters participă şi la diferite training-uri ori concursuri care îi motivează suplimentar. Pentru toţi, experienţa în club nu este doar o lecţie de dicţie, ci o formă de dezvoltare personală. Până la urmă, fiecare trebuie să fie pregătit pentru momentul în care trebuie să facă un pas în faţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
scoala si biserica au decazut mult - locul foilor din carti a fost luat de hartia bancnotelor
Imi cer scuze pentru litera lipsa din primul mesaj (ma referam la cursuri, desigur). Aveti dreptate, cadrele didactice au mari lacune, incepand cu abilitatile de exprimare si filtrare a informatiilor, la cele de comportament abuziv asupra copiilor, mai ales dupa discutii contradictorii cu parintii, continuand cu meditatiile ilegale in ciuda maririi salariilor din invatamant. Pe de alta parte, preotii ortodocsi si cei greco-catolici sunt la fel de dezastruosi in exprimare, incapabili sa transmita mesaje corecte si eficiente sau sa interpreteze/trezeasca atentia credinciosilor. Scoala si biserica au decazut mult, rusinos de mult. Iar despre gradul de civilizatie si exprimare al bugetarilor din institutiile publice, sa nu mai vorbim...
Postat 04 Octombrie 2020, 16:47 de roger
Oradea se dezvolta prin astfel de programe. timid, dar sigur. bravo pt initiativa!
dna Totorean, multumim pentru articolul util pentru societatea bihoreana. cu acest tip de exercitii/cururi ar trebui sa inceapa cei care vor sa faca politica pt a nu se face de ras, cei care vor sa reuseasca profesional si sa isi construiasca o cariera de succes. pacat ca nu se propune aceasta materie (oratoria) in scoli si licee, macar au inceput de anul acesta cu posibilitatea de a participa la cursuri de actorie pentru elevii din cls. 2-3, 6-7 si 10-11.
Postat 03 Octombrie 2020, 20:42 de roger
RE: Oradea se dezvolta prin astfel de programe. timid, dar sigur. bravo pt initiativa!
De-acord, dar totodată aş mai face obligatorii cursurile de oratorie pentru cei care aspiră să devină cadre didactice şi care, adesea, au mari lacune în acest sens. Mulţumesc de gândul bun!
Postat 04 Octombrie 2020, 08:22 de Adriana Totorean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON