URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2021, 11:33

Clădirea care va găzdui Muzeul Francmasoneriei din Oradea a fost reabilitată. Când va fi deschis muzeul (FOTO)

Clădirea care va găzdui Muzeul Francmasoneriei din Oradea a fost reabilitată. Când va fi deschis muzeul (FOTO) (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Primăriei Oradea au anunţat, vineri, că lucrările de restaurare şi conservare a imobilului care va găzdui Muzeul Francmasoneriei au fost finalizate. Urmează amenajarea acestuia ca muzeu, acesta putând fi deschis publicului în această vară.

De peste 100 de ani

Situată pe str. Calea Armatei Romane nr. 14, clădirea de patrimoniu care va adăposti Muzeul Francmasoneriei a fost construită în anii 1901-1902, fiind o creaţie reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) în stil eclectic şi secession.

"Valorificarea clădirilor de patrimoniu reprezintă de mai mulţi ani unul dintre obiectivele importante ale Primăriei Oradea, lucrările de restaurare şi conservare ale acestora având ca rezultat atragerea unui număr mare de turişti, care vin în Oradea tocmai pentru a se bucura frumuseţea, istoria şi arhitectura locală pusă în valoare prin astfel de lucrări.  La fel cum am procedat în cazul Casei Darvas - La Roche, ne dorim ca şi Muzeul Francmasoneriei să intre în circuitul turistic. Clădirea a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Sfântul Ladislau, fiind unică prin faptul că este singura clădire din oraş construită după stilul tipic strict masonic", a precizat primarul Florin Birta.

Clădire misterioasă

Astfel, faţadei îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaştri laterali. Spre centru, clădirea are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice greceşti.

Partea superioară a porticului cuprinde elemente neoclasice, ce se îmbină cu ornamentaţiile specifice masoneriei. Caracterul misterios al clădirii este susţinut şi de prezenţa celor 8 sfincşi, pe acoperiş, cu rolul de a proteja membrii societăţii de spiritele malefice, au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Deschidere la vară

Potrivit comunicatului oficial, deschiderea Muzeului Francmasoneriei va avea loc cel mai probabil în luna iulie a acestui an.

Partenerii Muzeului Oraşului Oradea în amenajarea Muzeului Francmasoneriei sunt Marea Lojă Naţională din România, Arhivele Naţionale din România şi Muzeul Naţional Brukenthal.

"Sala paşilor pierduţi"

Organizarea muzeului va respecta structura lojii masonice iniţiale. Astfel, la intrarea în muzeu se va amenaja o zonă de recepţie, în dreapta va fi "Sala Templului" – o sală de expoziţie care va fi amenajată ca un templu masonic, cu sprijinul Marii Loji Naţionale din România, cea care va ajuta la amenajarea muzeală prin donaţia unor exponate masonice, iar în stânga va fi "Sala paşilor pierduţi" amenajată ca un hol de trecere spre Templu. Separat se va putea vizita "Cabinetul de reflexie", lângă care va fi amenajat "Biroul Maestrului Lojii", cele două săli fiind situate la mijlocul clădirii muzeului.

"Planul de amenajare a expoziţiei permanente aferente sălilor din spaţiul numit Muzeul Francmasoneriei cuprinde atât punerea în valoare a încăperilor conform denumirii acestora şi a activităţilor ce se desfăşurau aici, inclusiv prezentarea obiectelor şi mobilierului specific, cât şi prezentarea unui concept expoziţional într-o manieră inedită, prin amplasarea şi dotarea cu echipamente IT", se mai precizează în comunicatul Primăriei.

Din fonduri europene

Lucrările la reabilitarea clădirii viitorului Muzeu al Francmasoneiri au început în primăvara anului 2018, fiind finanţate din fonduri europene. Valoarea acestora s-a ridicat la 5,9 milioane lei, plus TVA.

Mobilierul şi vitrinele aferente spaţiului expoziţional, urmează să fie livrate în primăvara acestui an, fiind achiziţionate în cadrul proiectului pe fonduri europene. "Momentan se lucrează la execuţia acestora, conform contractului de furnizare mobilier. Totodată, după furnizarea mobilierului, se vor presta serviciile de digitizare ale imobilului", au încheiat reprezentanţii municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON