Aleşii bihorenilor au aprobat, marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, asocierea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi SC Eurobusiness Parc pe de o parte, respectiv comuna Tileagd, pe de alta, în cadrul societăţii SC Parcuri Industriale Bihor.
Asocierea a fost făcută cu scopul amenajării pe teritoriul comunei Tileagd a unui parc industrial întins pe 11 hectare. "Apreciem că asocierea ar fi benefică întrucât aceasta ar duce la înfiinţarea unui parc industrial pe raza administrativă a Comunei Tileagd şi, implicit, la crearea unor noi locuri de muncă", se arată în motivarea proiectului.
Preşedintele CJ Cornel Popa a promis un parc industrial în judeţ încă din campania electorală din vara lui 2012, reiterând acest proiect şi la finalul anului 2013, într-o conferinţă de presă, când spunea că parcul se va întinde pe "aproximativ 27 hectare".
Judeţul Bihor şi SC Eurobusiness Parc (firma municipalităţii orădene) erau deja asociaţi în SC Parcuri Industriale Bihor (CJ Bihor – 99,95%, respectiv Eurobusiness Parc 0,05% din capitalul social). Prin asocierea aprobată marţi, Primăria Tileagd a dobândit părţi sociale în valoare de 925.100 de lei (aproape 210.000 euro), bani aferenţi terenului de 110.000 mp pus la dispoziţie de comună.
Drept urmare, noul aport al asociaţilor la capitalul social al SC Parcuri Industriale Bihor este: Judeţul Bihor 52,18%, ceea ce înseamnă 10.100 părţi sociale în valoare de 1.010.000 lei, Comuna Tileagd, cu 47,79%, adică 9.251 părţi sociale în valoare de 925.100 lei, respectiv SC Eurobusiness cu 5 părţi sociale, în valoare de 500 lei.
Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă, consilierii judeţeni au respins, tot cu unanimitate, cererea companiei Selina de a primi despăgubirea alocată de Primăria Oradea pe un teren situat în zona Armatei Române, parte a unui lot mai mare, de 3 hectare, disputat în instanţă de cele două părţi.
Concret, terenul respectiv fusese expropriat în cadrul lucrării de modernizare a drumului de legătură dintre strada Matei Basarab şi malul Peţei cu suma de 236.000 de lei, bani care, conform legii, au fost puşi de către AIO într-un cont bancar, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului privind proprietatea asupra terenului.
Terenul de 3 hectare a fost vândut companiei Selina în 2006, care, însă, nu a respectat mai multe clauze contractuale, după cum a descoperit o comisie de monitorizare a contractelor abia în 2014. După ce nu a reuşit să determine Selina să restituie de bună-voie terenul, CJ Bihor a acţionat compania în instanţă, procesul aflându-se pe rolul Tribunalului Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.