URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Cirque de... Oradea: Patru spectacole de teatru circ reprezentate de artişti din Franţa şi Belgia ajung în faţa orădenilor

Cirque de... Oradea: Patru spectacole de teatru circ reprezentate de artişti din Franţa şi Belgia ajung în faţa orădenilor FĂRĂ CUVINTE. Spectacole de circ contemporan prezentate în mai toată lumea vor fi jucate în curând şi la Oradea, de către artiştii unor companii din Franţa şi din Belgia. Unul dintre acestea este "Buno Circus Solo", povestea unui clovn care se vrea muzician
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acrobaţii iscusite şi poveşti interesante de viaţă se îmbină în patru spectacole de teatru circ care urmează să fie prezentate în cadrul unui festival internaţional programat la finalul lunii în Oradea.

Reprezentaţiile date de companii din Franţa şi Belgia vor fi completate de o microstagiune cu cele mai recente producţii în care joacă actorii orădeni, la Zilele Teatrului Regina Maria.

 Circarii actori

La Oradea, sfârşitul lunii mai e dedicat teatrului. Sala Mare a Teatrului Regina Maria şi scena mobilă care urmează să fie instalată în Piaţa Ferdinand vor găzdui patru spectacole ale unor companii din Franţa şi Belgia, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Circ de la Oradea (25-29 mai).

"Circul de scenă, sau teatrul circ, este un tip de spectacol care are tradiţii vechi în Italia, Franţa şi Spania, având rădăcini în comedia dell’arte. În ultimii ani au apărut multe spectacole cu elemente de circ şi care se apropie de teatru, în relaţia actorilor cu obiectele şi cu decorul, schimbând jocul grotesc al clovnului tradiţional cu un tip de expresie realist", spune Radu Dinulescu (foto), directorul artistic al festivalului, care urmăreşte această mişcare la nivel internaţional şi a selectat spectacolele ce urmează să fie prezentate în faţa orădenilor.

Evenimentul va debuta, pe 25 mai, de la ora 19, în Sala Mare, cu "Six pieds sur terre" (Şase picioare pe pământ), al companiei Lapsus din Franţa, prezentat în mai toată lumea din 2011 încoace. "Este vorba despre un grup de tineri dintr-un cartier, care inventează locuri de joacă. Peste zona lor trece apoi războiul...", dezvăluie Radu Dinulescu intriga spectacolului.

În corzile vieţii

A doua zi, pe 26 mai, tot la Sala Mare, se va juca spectacolul "Cordes" (Sfori), adus de Compania Alexis Rouvre din Belgia. "Toată recuzita folosită în spectacol este formată din bucăţi mai mici sau mai mari de sfoară, pe care artistul o mânuieşte. La un moment dat, însă, acesta cade pradă propriilor corzi", descrie Radu Dinulescu spectacolul, care, de fapt, prezintă hora în care oamenii se prind în căutarea fericirii. "Spectacolul lui Rouvre este una dintre cele mai puternice metafore despre fragilitate pe care lumea circului le-a oferit vreodată", spune selecţionerul festivalului.

La primele două spectacole, orădenii vor putea intra plătind preţurile obişnuite de stagiune practicate de Teatrul Regina Maria. Celelalte două programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Circ se vor juca, însă, pe o scenă mobilă ce va fi instalată în Piaţa Ferdinand, astfel că spectatorii le vor putea vedea gratuit. Este vorba despre "Buno Circus Solo" (Aruspice Circus, Franţa), povestea unui clovn care se vrea muzician (marţi, 26 mai, de la ora 21.30) şi "Gigantea" (Compania Les Trois Clés, Franţa), care promite o poveste emoţionantă despre înrolarea copiilor în armată (vineri, 29 mai, de la ora 21.30).

Teatru cu "reluare"

Tot la finele lunii mai, Teatrul Regina Maria programează o microstagiune menită să readucă în prim-plan premierele stagiunii 2014-2015, pentru spectatori, dar mai ales pentru critici. "Este, dacă vreţi, o strategie de marketing artistic, prin care încercăm să oferim vizibilitate producţiilor noastre. Anul acesta am invitat 16 critici de specialitate, unii dintre ei fiind şi selecţioneri ai unor festivaluri naţionale de teatru", spune Victoria Balint, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

Ca urmare, între 26 şi 31 mai, orădenii vor putea revedea - între altele - producţia pentru copii "O mie şi una de frontiere (Povestea lui Aladin)", în regia lui Luis Montoto, "Dragoste, în patru tablouri" (regia Daniel Vulcu), "În inima nopţii - Episodul Hamlet" (regizor Gavriil Pinte), precum şi "Căsătoria" (în regia lui Alexandru Mâzgăreanu).

În program figurează, de asemenea, "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas" (regia Bobi Pricop), "Cancun" (în regia lui Theodor-Cristian Popescu) şi "O poveste foarte simplă" (regia Elvira Platon Rîmbu), această producţie având programată premiera pe 21 mai, înaintea Zilelor Teatrului Regina Maria. Evenimentul va fi închis pe 31 mai cu muzicalul "Scripcarul pe acoperiş", care în pofida vechimii continuă să atragă public cu duiumul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON