URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2021, 14:27

Circulația, permisă între orele 20 și 2 de Paștele Catolic. Programul ceremoniilor de la Catedrala Romano-Catolică din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circulaţia persoanelor în noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă între orele 20.00 - 2.00 pentru participarea la slujbele religioase organizate cu ocazia Paştelui catolic, au anunţat reprezentanţii MAI.

"În noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă circulaţia persoanelor în intervalul orar 20.00 - 2.00 pentru a permite credincioşilor să participe la slujbele religioase organizate cu ocazia Paştelui Catolic. Purtarea măştii de protecţie în mod corect, acoperind gura şi nasul, rămâne obligatorie în spaţiile publice, inclusiv în locaşurile de cult pe timpul oficierii slujbelor religioase", a declarat Monica Dajbog, la Centrul Naţional de Conducere Integrată, potrivit Romania24.ro.

Accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult sau în alte spaţii în care vor avea adunări sau procesiuni religioase se va face astfel încât să se asigure o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de 2 metri între persoane, a mai precizat aceasta.

PROGRAMUL manifestărilor din Oradea

În Oradea, Episcopia Romano Catolică de Oradea a transmis credincioșilor că, în cadrul ceremoniilor, se vor respecta normele de prevenire a răspândirii virusului: distanţa prevăzută, purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor.

"Să fim cu toţii atenţi unii la alţii, pentru ca toţi să putem participa în siguranţă la aceste celebrări", au îndemnat reprezentanții episcopiei.

De altfel, pentru a marca această sărbătoare, curtea Palatului baroc a fost împodobită cu ouă decorate de Paști.

Potrivit programului, astăzi, în sâmbăta mare, în Catedrala Romano-Catolică din Oradea (grădina palatului Baroc) are loc adoraţia Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt, între orele 10.00 şi 18.00.

VIGILIA PASCALĂ se va desfăşura la ora 20, cu sfinţirea focului şi liturghia solemnă.  

În dimineaţa zilei de duminică, 4 aprilie 2021, când se sărbătoreşte Învierea, la ora 7.30, pe platoul din faţa catedralei episcopale se vor binecuvânta mâncărurile de Paşti.

"Pentru a putea organiza o participare cât mai sigură a credincioşilor la liturghia pascală, se vor celebra mai multe liturghii solemne, acestea urmând programul duminical: 8.00, 10.00, 11.30, 18.00", arată comunicatul episcopiei.

Luni, 5 aprilie, în catedrala romano-catolică de Oradea, sfintele liturghii vor fi oficiate după programul duminical.

Peste 900 de poliţişti pe străzi

În total, în perioada acestor sărbători, respectiv până pe 5 aprilie, vor fi mobilizați peste 900 de poliţişti bihoreni din cadrul mai multor structuri - de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, arme, explozivi şi substanţe periculoase şi luptători ai Serviciului Acţiuni Speciale.

"Zilnic, peste 120 de patrule de siguranţă publică, pedestre şi auto vor acţiona pe raza judeţului Bihor pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale", arată un comunicat al Poliţiei Bihor.

"În noaptea de 3 spre 4 aprilie a.c., când credincioşii de rit catolic vor sărbători Învierea, se va acorda o atenţie deosebită zonelor bisericilor şi lăcaşurilor de cult, în care urmează a se desfăşura ceremonii şi slujbe religioase. În aceste zone vor acţiona echipe mixte de ordine publică, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor", arată comunicatul. 

De asemenea, vor continua controalele în trafic, dar şi verificările pentru prevenirea Covid, împreună cu alţi reprezentanţi ai unor instituţii cu atribuţii de control.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON