URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2021, 14:27

Circulația, permisă între orele 20 și 2 de Paștele Catolic. Programul ceremoniilor de la Catedrala Romano-Catolică din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circulaţia persoanelor în noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă între orele 20.00 - 2.00 pentru participarea la slujbele religioase organizate cu ocazia Paştelui catolic, au anunţat reprezentanţii MAI.

"În noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă circulaţia persoanelor în intervalul orar 20.00 - 2.00 pentru a permite credincioşilor să participe la slujbele religioase organizate cu ocazia Paştelui Catolic. Purtarea măştii de protecţie în mod corect, acoperind gura şi nasul, rămâne obligatorie în spaţiile publice, inclusiv în locaşurile de cult pe timpul oficierii slujbelor religioase", a declarat Monica Dajbog, la Centrul Naţional de Conducere Integrată, potrivit Romania24.ro.

Accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult sau în alte spaţii în care vor avea adunări sau procesiuni religioase se va face astfel încât să se asigure o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de 2 metri între persoane, a mai precizat aceasta.

PROGRAMUL manifestărilor din Oradea

În Oradea, Episcopia Romano Catolică de Oradea a transmis credincioșilor că, în cadrul ceremoniilor, se vor respecta normele de prevenire a răspândirii virusului: distanţa prevăzută, purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor.

"Să fim cu toţii atenţi unii la alţii, pentru ca toţi să putem participa în siguranţă la aceste celebrări", au îndemnat reprezentanții episcopiei.

De altfel, pentru a marca această sărbătoare, curtea Palatului baroc a fost împodobită cu ouă decorate de Paști.

Potrivit programului, astăzi, în sâmbăta mare, în Catedrala Romano-Catolică din Oradea (grădina palatului Baroc) are loc adoraţia Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt, între orele 10.00 şi 18.00.

VIGILIA PASCALĂ se va desfăşura la ora 20, cu sfinţirea focului şi liturghia solemnă.  

În dimineaţa zilei de duminică, 4 aprilie 2021, când se sărbătoreşte Învierea, la ora 7.30, pe platoul din faţa catedralei episcopale se vor binecuvânta mâncărurile de Paşti.

"Pentru a putea organiza o participare cât mai sigură a credincioşilor la liturghia pascală, se vor celebra mai multe liturghii solemne, acestea urmând programul duminical: 8.00, 10.00, 11.30, 18.00", arată comunicatul episcopiei.

Luni, 5 aprilie, în catedrala romano-catolică de Oradea, sfintele liturghii vor fi oficiate după programul duminical.

Peste 900 de poliţişti pe străzi

În total, în perioada acestor sărbători, respectiv până pe 5 aprilie, vor fi mobilizați peste 900 de poliţişti bihoreni din cadrul mai multor structuri - de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, arme, explozivi şi substanţe periculoase şi luptători ai Serviciului Acţiuni Speciale.

"Zilnic, peste 120 de patrule de siguranţă publică, pedestre şi auto vor acţiona pe raza judeţului Bihor pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale", arată un comunicat al Poliţiei Bihor.

"În noaptea de 3 spre 4 aprilie a.c., când credincioşii de rit catolic vor sărbători Învierea, se va acorda o atenţie deosebită zonelor bisericilor şi lăcaşurilor de cult, în care urmează a se desfăşura ceremonii şi slujbe religioase. În aceste zone vor acţiona echipe mixte de ordine publică, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor", arată comunicatul. 

De asemenea, vor continua controalele în trafic, dar şi verificările pentru prevenirea Covid, împreună cu alţi reprezentanţi ai unor instituţii cu atribuţii de control.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON