URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2020, 09:51

Ciprian Blejan, preşedintele ALDE Bihor şi candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean: "Voi aduce medicul mai aproape de bihorean"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inginer de profesie, la 39 de ani Ciprian Blejan este, de 15 ani, antreprenor în domeniul construcţiilor edilitare, cu peste 100 de angajaţi şi zeci de proiecte finalizate în mai multe judeţe ale ţării. În acelaşi timp, are o bogată experienţă în zona publică, dar şi în viaţa politică. Este preşedintele ALDE Bihor, iar acum candidat al formaţiunii la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor.

Director general adjunct la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciară (ANIF) în perioada 2012 - 2013, Ciprian Blejan a coordonat unul dintre cele mai mari proiecte implementate în România, pe fonduri europene, în valoare de 1 miliard de euro investiţi în irigaţii, proiect care se derulează şi în acest moment.

Tot printr-un proiect pornit în perioada în care a condus ANIF, a reuşit reducerea semnificativă a cheltuielilor pe care Ministerul Agriculturii le avea cu energia electrică necesară activităţilor de irigaţii, respectiv de desecare a terenurilor agricole cu risc de inundaţii. "Am profitat de liberalizarea pieţei enegiei şi am reuşit să reducem la jumătate facturile la energie, ce iniţial aveau valori de ordinul milioanelor de euro pe lună", subliniază Ciprian Blejan.

Sunt doar două exemple care arată că judeţul Bihor poate progresa. Putem deveni un etalon în ţară doar prin implementarea de proiecte de anvergură în materie de dezvoltare rurală, infrastructură rutieră şi feroviară, atât de necesare inclusiv dezvoltărilor din turism.

Ce îl recomandă pe Ciprian Blejan

Experienţa pe care a acumulat-o în domeniul privat şi, în acelaşi timp, într-o funcţie publică de mare răspundere îl vor ajuta să transforme Consiliul Judeţean Bihor dintr-o instituţie care cheltuie bani, în una care creează condiţii pentru investiţii private, locuri de muncă, mai multă prosperitate.

Ciprian Blejan: "Schimbarea poate veni doar de la oameni care pot spune că au făcut ceva în plan profesional. Este important ca schimbarea de generaţii să se facă nu doar prin diferenţa de vârstă, ci şi printr-o diferenţă la nivelul mentalităţii. Avem nevoie în politică de oameni cu experienţă în mediul privat, oameni care ştiu ce înseamnă să plăteşti salarii şi taxe la stat, precum şi ce înseamnă să conduci un colectiv. Chiar ar fi utilă impunerea unei condiţii prealabile pentru oricine vrea să ocupe funcţii publice de conducere: aceea de a fi condus, în prealabil, o colectivitate în mediul antreprenorial".

Va fi o "schimbare la faţă"

Cum va realiza schimbarea la faţă a Consiliului Judeţean? În primul rând, spune Blejan, prin înfiinţarea unui compartiment specializat cu rolul de a consilia şi susţine proiectele primarilor pentru accesarea de fonduri europene.  "Multe primării nu au nici măcar un proiect implementat pe fonduri europene, o situaţie pe care eu o găsesc ca fiind inacceptabilă. Consiliul Judeţean are datoria de a veni în sprijinul acestor primari, deoarece cetăţenii nu pot fi pedepsiţi din cauza unor blocaje ce pot apărea la nivelul primăriilor. Marile proiecte nu au culoare politică, iar eu sunt dispus să colaborez cu orice şef de instituţie, de orice culoare politică, în beneficiul judeţului", transmite candidatul ALDE pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Primarii din zonele rurale au nevoie de investitori şi antreprenori locali care pot contribui substanţial la crearea de noi locuri de muncă şi venituri la buget. Acest compartiment îi poate sprijini pe primari să conceapă proiecte de finanţare a unor astfel de mici afaceri.

Fiecare bihorean are dreptul la utilităţi şi asistenţă medicală

Consiliul judeţean trebuie să se implice şi pentru soluţionarea problemelor de infrastructură.

"Este cunoscut faptul că, în continuare, în multe localităţi nu avem utilităţi. Cred că fiecare bihorean are dreptul la un drum decent până în faţa porţii sale, la apă potabilă, canalizare, energie electrică. Sigur, aceste investiţii depind în mod direct de primării, dar Consiliul Judeţean trebuie să se implice acolo unde este nevoie, pentru ca utilităţile să devină o realitate şi la sate".

Înfiinţarea unor ramuri externe ale spitalelor municipale şi orăşeneşti în zonele rurale este un alt plan al candidatului ALDE Bihor la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Acest proiect vine în sprijinul comunelor cu populaţie mare, de unde oamenii sunt obligaţi să străbată zeci de kilometri pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. "Trebuie să evităm punerea pe drumuri a bihorenilor pentru o consultaţie medicală de specialitate, dacă putem aduce medicul mai aproape de el", explică Ciprian Blejan.

Judeţul Bihor trebuie să fie un brand

De asemenea, pentru că în judeţ se simte tot mai acut lipsa muncitorilor calificaţi, Blejan este hotărât să accelereze implementarea proiectului privind înfiinţarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic de la Universitatea din Oradea, precum şi demersurile pentru consolidarea învăţământului profesional.

În plus, spune tot el, Consiliul Judeţean poate face mult mai mult, fără cheltuieli majore, pentru dezvoltarea brandului judeţului, promovarea locurilor şi oamenilor. "Azi, Consiliul Judeţean are două structuri care se ocupă de turism. Ambele fac acelaşi lucru, dar de fapt, nu fac nimic! Aici cu siguranţă că eficientizarea activităţii este imperios necesară pentru a nu plăti salarii fără niciun rezultat".

Infrastructură pentru toate sporturile

Candidatul ALDE Bihor la şefia Judeţului consideră că instituţia trebuie să sprijine masiv sportul de performanţă în judeţ, să se implice mult mai mult în dezvoltarea infrastructurii pentru toate ramurile sportive.

Ciprian Blejan, despre nevoia de sport în Bihor: "Programul de construire a bazinelor de înot trebuie continuat şi cu alte baze sportive. Ca preşedinte, consider necesară realizarea, de către Consiliul Judeţean, a unor baze moderne în municipiile şi oraşele din judeţ, care să includă terenuri de fotbal, handbal, baschet, în funcţie de necesităţile locale. Totul în legătură directă cu susţinerea, de către primării, a unor cluburi sportive locale, care să se folosească de infrastructura nou creată. Aceste cluburi ar trebui să furnizeze pepiniera echipelor ce ne vor reprezenta judeţul la vârf, în anii viitori. Mă refer la sporturi cu tradiţie în Bihor, precum fotbal, baschet şi – de ce nu? – handbal. În plus, consider că CJ Bihor poate şi trebuie să răscumpere sigla, culorile şi palmaresul FC Bihor. După care să caute parteneri privaţi interesaţi să se implice la club, astfel încât bihorenii să aibă din nou o echipă reprezentativă pentru întregul judeţ, nu doar pentru un oraş".

Articol comandat de ALDE Bihor cod mandatar 21200063

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DEGEABA ÎL COAFAȚI FRUMOS STIMATĂ REDACȚIE!!! MĂGARUL ĂSTA 4 ANI DE ZILE A FOST PREȘUL LUI MANG ȘI A LIAT PARTE LA TOATE MÂRȘĂVIILE PSD!!!DE CE NU A FACUT NIMIC CÂT TIMP A FOST LA GUVERNARE ALĂTURI DE PSD????
Lupul își schimbă părul dar năravul ba!!!!Așa este și acest domn BLEJAN.Nici o treabă cu administrația publică, este antreprenor și își urmărește doar interesul personal.In 4 ani de zile in alianță cu PSD acest domn din calitatea lui de mare președinte ALDE BIHOR nu a făcut nimic concret pentru județul Bihor și bihoreni.Dupa chipul și asemănarea liderului Tăriceanu.
Postat 08 Septembrie 2020, 01:05 de User anonimizat
Ramuri externe ale spitalelor...
“ Înfiinţarea unor ramuri externe ale spitalelor municipale şi orăşeneşti în zonele rurale este un alt plan al candidatului ALDE Bihor la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Acest proiect vine în sprijinul comunelor cu populaţie mare, de unde oamenii sunt obligaţi să străbată zeci de kilometri pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. "Trebuie să evităm punerea pe drumuri a bihorenilor pentru o consultaţie medicală de specialitate, dacă putem aduce medicul mai aproape de el" Recunosc ca sunt socat de acest tip de campanie..total dezinformat si fara fond. Inca nu am citit o asemenea aberatie..desi in ultimii ani am asistat la tot felul de ciudatenii in sistemul sanitar.. Domnule candidat, fara intentia de a va jigni, dar a veni cu o asemnea prostie nu demonstreaza altceva decat faptul ca pe acest subiect sunteti total in alta lume..si nici macar intr-una europeana. Nu acesta a fost motivul principal pentru care au fost infiintate Centrele de Permanenta? De acord ca sunt ineficiente, in parte datorita lipsei de implicare si nepasarii autoritatilor locale, dar ele exista si sunt chiar finantate! Sunt de acord ca 90% dintre acestea arata ca dupa razboi, sunt slab dotate si cu personal probabil nepregatit pentru urgente..dar tocmai de aceea au fost infiintate..ca acele comunitati aflate la km distanta sa beneficieze de asistenta medicala..cazuri nu foarte complexe..evitandu-se, in teorie, aglomerarile UPU.
Postat 07 Septembrie 2020, 12:15 de GAR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON