URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2020, 10:10

Cinema pe frontieră: A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, se ține în weekend la Salonta

Cinema pe frontieră: A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, se ține în weekend la Salonta LA GOMERA. În thriller-ul lui Corneliu Porumboiu, frumoasa Catrinel Marlon (Menghia) joacă rolul Gildei, care trebuie să se asigure că personajul principal, un poliţist corupt, învaţă un limbaj fluierat care să-l ajute să scoată din puşcărie un traficant de droguri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul acestei săptămâni, timp de trei seri, Salonta devine din nou gazda Festivalului de Film pe Frontieră, organizat la iniţiativa regizorului Marian Crişan, "fiu al locului", premiat la Cannes şi alte festivaluri de renume.

Producţiile selectate pentru ediţia a doua a festivalului sunt unele reprezentative pentru cinematografia română şi cea maghiară. Între acestea se numără şi "Morgen", filmul lui Marian Crişan despre salontanul Nelu, paznic într-un supermarket, care-i promite unui migrant turc că-l ajută să treacă ilegal graniţa pentru a ajunge în Germania. Pelicula împlineşte 10 ani de la lansare, aşadar va fi aniversată la festival în prezenţa actorilor şi a echipei de filmare.

Din Salonta...

regizorul Marian CrișanCea de-a doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră - Salonta va avea loc între 28 şi 30 august, de vineri până duminică, în incinta Ştrandului Municipal, iar intrarea va fi liberă, respectându-se mai multe reguli de prevenţie a răspândirii Covid-19. Evenimentul este organizat de Primăria Salonta, alături de Rova Film, compania regizorului salontan Marian Crişan (foto).

Organizatorii au selectat şase filme realizate în România şi în Ungaria. Festivalul va debuta vineri, de la ora 20, cu drama "Morgen", cunoscutul film al lui Marian Crişan, lansat în 2010, premiat la Festivalul Internaţional de la Locarno (Elveţia) şi ales, în 2011, drept propunerea României la Premiile Oscar pentru "cel mai bun film străin".

Pelicula - în care bihorenii vor recunoaşte locuri, actori, dar mai ales expresii neaoşe - îl prezintă pe Nelu (András Hatházi), un bărbat care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta şi trăieşte alături de soţia sa (Elvira Rîmbu). Într-o zi, ieşit la pescuit, el găseşte un migrant turc (Yilmaz Yalçin), care vrea să treacă graniţa ilegal în Ungaria, pentru a ajunge apoi la familia sa în Germania, iar paznicul salontan decide să-l ajute. Cum se împlinesc 10 ani de la lansare, actorii şi echipa de producţie vor participa şi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri în seara proiecţiei.

"Şi nici cu tine"

Tot vineri, de la ora 22.30, va fi proiectată comedia romantică "Seveled / Şi nici cu tine", o producţie maghiară, care va fi subtitrată în limba română. Gergő, un afemeiat, încearcă să-şi consoleze mama bolnavă, aflată pe patul de moarte, şi o minte că vecina lui, fostă dansatoare de striptease, este însărcinată cu copilul lui. Mama lui Gergő, disperată să aibă nepoţi, îşi vede fiul împlinit, îşi ia rămas bun de la toată lumea, dar apoi se vindecă, deci şarada trebuie să continue.

Sâmbătă, de la ora 20, salontanii vor putea vedea filmul "Drakulics Elvtárs / Tovarăşul Drăgulici", o comedie neagră. Acţiunea se petrece în Ungaria anilor ’70. Tovarăşul Fábián (Zsolt Nagy), trecut şi prin revoluţia cubaneză, îşi vizitează patria pentru a lansa o campanie de donare de sânge. Dar ceva pare în neregulă cu el: bătrânul luptător arată de parcă ar avea 30 de ani. Şi această peliculă va fi subtitrată în limba română.

În aceeaşi seară, de la ora 22, va fi proiectat documentarul "Grădina sovietică", în regia lui Dragoş Turea, care va fi prezent la eveniment. În timp ce investighează moartea suspectă a bunicii sale, Turea descoperă un experiment ştiinţific secret. Regizorul dezvăluie planul lui Nikita Hruşciov de a transforma Moldova în Grădina Sovietică, prin folosirea energiei atomice în agricultura locală.

Cu fluierături

În ultima zi a festivalului, duminică, de la ora 20, publicul va putea vedea "La Gomera", un thriller regizat de Corneliu Porumboiu ("Poliţist, adjectiv", "A fost sau n-a fost?"). Pelicula a avut premiera mondială în 2019 la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiţie, iar ulterior a devenit propunerea României la Premiile Oscar. Este povestea lui Cristi, un poliţist corupt care e nevoit să înveţe un limbaj codat, fluierat (El Silbo), folosit de localnicii de pe insula La Gomera, pentru a-l scăpa din puşcărie pe un traficant de droguri. În rolurile principale apar Vlad Ivanov şi Catrinel Marlon.

Festivalul Filmului pe Frontieră se va încheia duminică cu proiecţia comediei "Lajko, ţigan în cosmos / Lajkó - Cigány az űrben", de la ora 22. La începutul anului 1957, Uniunea Sovietică decide să acorde Ungariei onoarea de a trimite primul cosmonaut în spaţiu. Cel mai potrivit candidat este Lajos Serbán, cunoscut ca Lajkó, a cărui viaţă ca pilot reflectă iubirea lui faţă de stele şi fascinaţia faţă de spaţiul cosmic.

Aşadar, un program bogat româno-maghiar, aşa cum îi stă bine unui festival de frontieră...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON