URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2020, 10:10

Cinema pe frontieră: A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, se ține în weekend la Salonta

Cinema pe frontieră: A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, se ține în weekend la Salonta LA GOMERA. În thriller-ul lui Corneliu Porumboiu, frumoasa Catrinel Marlon (Menghia) joacă rolul Gildei, care trebuie să se asigure că personajul principal, un poliţist corupt, învaţă un limbaj fluierat care să-l ajute să scoată din puşcărie un traficant de droguri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul acestei săptămâni, timp de trei seri, Salonta devine din nou gazda Festivalului de Film pe Frontieră, organizat la iniţiativa regizorului Marian Crişan, "fiu al locului", premiat la Cannes şi alte festivaluri de renume.

Producţiile selectate pentru ediţia a doua a festivalului sunt unele reprezentative pentru cinematografia română şi cea maghiară. Între acestea se numără şi "Morgen", filmul lui Marian Crişan despre salontanul Nelu, paznic într-un supermarket, care-i promite unui migrant turc că-l ajută să treacă ilegal graniţa pentru a ajunge în Germania. Pelicula împlineşte 10 ani de la lansare, aşadar va fi aniversată la festival în prezenţa actorilor şi a echipei de filmare.

Din Salonta...

regizorul Marian CrișanCea de-a doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră - Salonta va avea loc între 28 şi 30 august, de vineri până duminică, în incinta Ştrandului Municipal, iar intrarea va fi liberă, respectându-se mai multe reguli de prevenţie a răspândirii Covid-19. Evenimentul este organizat de Primăria Salonta, alături de Rova Film, compania regizorului salontan Marian Crişan (foto).

Organizatorii au selectat şase filme realizate în România şi în Ungaria. Festivalul va debuta vineri, de la ora 20, cu drama "Morgen", cunoscutul film al lui Marian Crişan, lansat în 2010, premiat la Festivalul Internaţional de la Locarno (Elveţia) şi ales, în 2011, drept propunerea României la Premiile Oscar pentru "cel mai bun film străin".

Pelicula - în care bihorenii vor recunoaşte locuri, actori, dar mai ales expresii neaoşe - îl prezintă pe Nelu (András Hatházi), un bărbat care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta şi trăieşte alături de soţia sa (Elvira Rîmbu). Într-o zi, ieşit la pescuit, el găseşte un migrant turc (Yilmaz Yalçin), care vrea să treacă graniţa ilegal în Ungaria, pentru a ajunge apoi la familia sa în Germania, iar paznicul salontan decide să-l ajute. Cum se împlinesc 10 ani de la lansare, actorii şi echipa de producţie vor participa şi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri în seara proiecţiei.

"Şi nici cu tine"

Tot vineri, de la ora 22.30, va fi proiectată comedia romantică "Seveled / Şi nici cu tine", o producţie maghiară, care va fi subtitrată în limba română. Gergő, un afemeiat, încearcă să-şi consoleze mama bolnavă, aflată pe patul de moarte, şi o minte că vecina lui, fostă dansatoare de striptease, este însărcinată cu copilul lui. Mama lui Gergő, disperată să aibă nepoţi, îşi vede fiul împlinit, îşi ia rămas bun de la toată lumea, dar apoi se vindecă, deci şarada trebuie să continue.

Sâmbătă, de la ora 20, salontanii vor putea vedea filmul "Drakulics Elvtárs / Tovarăşul Drăgulici", o comedie neagră. Acţiunea se petrece în Ungaria anilor ’70. Tovarăşul Fábián (Zsolt Nagy), trecut şi prin revoluţia cubaneză, îşi vizitează patria pentru a lansa o campanie de donare de sânge. Dar ceva pare în neregulă cu el: bătrânul luptător arată de parcă ar avea 30 de ani. Şi această peliculă va fi subtitrată în limba română.

În aceeaşi seară, de la ora 22, va fi proiectat documentarul "Grădina sovietică", în regia lui Dragoş Turea, care va fi prezent la eveniment. În timp ce investighează moartea suspectă a bunicii sale, Turea descoperă un experiment ştiinţific secret. Regizorul dezvăluie planul lui Nikita Hruşciov de a transforma Moldova în Grădina Sovietică, prin folosirea energiei atomice în agricultura locală.

Cu fluierături

În ultima zi a festivalului, duminică, de la ora 20, publicul va putea vedea "La Gomera", un thriller regizat de Corneliu Porumboiu ("Poliţist, adjectiv", "A fost sau n-a fost?"). Pelicula a avut premiera mondială în 2019 la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiţie, iar ulterior a devenit propunerea României la Premiile Oscar. Este povestea lui Cristi, un poliţist corupt care e nevoit să înveţe un limbaj codat, fluierat (El Silbo), folosit de localnicii de pe insula La Gomera, pentru a-l scăpa din puşcărie pe un traficant de droguri. În rolurile principale apar Vlad Ivanov şi Catrinel Marlon.

Festivalul Filmului pe Frontieră se va încheia duminică cu proiecţia comediei "Lajko, ţigan în cosmos / Lajkó - Cigány az űrben", de la ora 22. La începutul anului 1957, Uniunea Sovietică decide să acorde Ungariei onoarea de a trimite primul cosmonaut în spaţiu. Cel mai potrivit candidat este Lajos Serbán, cunoscut ca Lajkó, a cărui viaţă ca pilot reflectă iubirea lui faţă de stele şi fascinaţia faţă de spaţiul cosmic.

Aşadar, un program bogat româno-maghiar, aşa cum îi stă bine unui festival de frontieră...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON