URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2014, 08:21

Cine sunt cei 14 candidaţi la Preşedinţia României

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul Electoral Central şi-a închis uşile, iar cei care mai doreau să se înscrie în cursa pentru Preşedinţia României o mai pot face peste 5 ani. La start pentru scrutinul din 2 noiembrie s-au aliniat 14 candidaţi.

Candidaţii, în ordine alfabetică:

Mirel Mircea Amaritei - Partidul Prodemo

Se cunosc putine lucruri despre Mirel Mircea Amaritei, liderul partidului Prodemo, care si-a depus candidatura marti dupa-amiaza. El se numara, in luna octombrie 2013, printre cei urmariti penal in dosarul privind insolventa Realitatea Media. Partidul Prodemo a fost infiintat in anul 2012, de catre fostul lider PSD Arad Marius Lazar, care anterior fusese exclus de Victor Ponta, in martie 2011.

William Branza - Partidul Ecologist Roman

Fost deputat PDL in doua legislaturi, William Branza si-a depus, marti, candidatura la presedintia Romaniei din partea Partidului Ecologist Roman. El si-a anuntat recent demisia din formatiunea democrat-liberala. Branza a fost deputat de diaspora in perioada 2008-2012, iar pana in anul 2005 a facut parte din PRM, inscriindu-se in PD in anul 2006. Are 42 de ani.

Dan Diaconescu - Partidul Poporului Dan Diaconescu

Fondatorul PP-DD si-a lansat luni candidatura la alegerile prezidentiale, el vorbind despre acest moment inca din anul 2010. Omul de televiziune a mai candidat o singura data pentru o functie politica - in luna decembrie 2012, cand a fost invins de presedintele PSD Victor Ponta intr-un colegiu de Camera Deputatilor din judetul Gorj. Numele sau este legat de acuzatii de santaj, arestari, postul de televiziune OTV si scandalul privatizarii Oltchim. Are 46 de ani.

Gheorghe Funar

Fostul primar al Clujului in perioada 1992-2004 a mai candidat de doua ori la alegerile prezidentiale. In anul 1992 a luat 10,8 la suta, candidand din partea Partidului Unitatii Natiunii Romane, dar a iesit pe locul 3, iar in 1996 a luat doar 3,2 la suta, iesind pe locul 6, dupa ce a candidat din partea aceleiasi formatiuni. A fost senator PRM in perioada 2004-2008, iar intre 2008 si 2013 a fost secretar general al partidului, dupa care a devenit presedinte, intr-o miscare controversata. Are 65 de ani.

Klaus Iohannis - Alianta Crestin Liberala

Presedintele PNL si-a depus candidatura sambata dupa-amiaza, fiind al doilea inscris pe listele BEC. Primar al Sibiului din anul 2000, el este candidatul Aliantei Crestin Liberale, din care face parte si PDL, care a fuzionat cu Forta Civica. Este presedinte al PNL de la sfarsitul lunii iunie, intrand in partid in luna februarie 2013. In anul 2009 a fost propus de liberali pentru functia de premier. Are 55 de ani.

Hunor Kelemen - Uniunea Democrata Maghiara din Romania

Presedintele UDMR si-a depus luni candidatura pentru prezidentiale. Deputat din anul 2000, el este presedinte al formatiunii din anul 2011. A candidat si la alegerile prezidentiale din 2009, cand a obtinut 3,83 la suta din voturi, fiind pe locul 5. Este ministru al Culturii din luna martie, desi isi anuntase demisia in urma cu doua luni. A mai ocupat acest portofoliu si in perioada 2009-2012, in mandatele premierilor Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu. Are 47 de ani.

Monica Macovei - independent

Europarlamentarul a fost al treilea candidat inscris la BEC, duminica. Monica Macovei a demisionat din PDL la inceputul lunii septembrie si candideaza ca independent. Fost ministru al Justitiei in perioada decembrie 2004 - aprilie 2007, in timpul mandatului de premier al lui Calin Popescu Tariceanu, Macovei nu a fost niciodata membru al Parlamentului Romaniei, fiind eurodeputat din anul 2009, si a candidat fara succes la sefia PDL in luna martie 2013. Are 55 de ani.

Teodor Melescanu - independent

Teodor Melescanu a demisionat de la sefia Serviciului de Informatii Externe cu doar o zi inainte de a-si depune candidatura. El a spus ca este candidat independent sustinut de reprezentanti ai societatii civile.

A fost ministrul Afacerilor Externe in Guvernul Vacaroiu, ministrul Apararii in perioada lui Calin Popescu Tariceanu si interimar la Justitie in mandatul aceluiasi premier. Fost membru al PSDR, pana in anul 1997, a facut parte din PNL in perioada 2001-2012, fiind senator in perioada 2004-2012, dar si in legislatura 1996-2000. A candidat la prezidentiale si in anul 2000, din partea Aliantei pentru Romania, cand a primit sub 2 la suta din voturi, fiind pe locul 7. Are 73 de ani, fiind cel mai varstnic candidat la prezidentiale.

Victor Ponta - Alianta Electorala PSD-UNPR-PC

Prim-ministrul a fost primul care si-a depus candidatura pentru prezidentiale, inca de miercurea trecuta. Presedintele PSD este in fruntea Guvernului de aproape doi ani si jumatate, fiind totodata deputat din anul 2004. A fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul in mandatul de premier al lui Emil Boc si a fost ales in fruntea PSD in luna februarie 2010, dupa esecul lui Mircea Geoana la prezidentialele din 2009. A fost desemnat candidat al PSD in ultimele luni, dupa ce mult timp partidul l-a sustinut pentru aceasta functie pe fostul presedinte PNL Crin Antonescu, pana la ruperea USL, in luna februarie. Are 42 de ani.

Constantin Rotaru - Partidul Alianta Socialista

Liderul Partidului Alianta Socialista si-a inregistrat, marti, la BEC candidatura pentru Cotroceni. Constantin Rotaru a candidat si la alegerile prezidentiale din 2009, din partea aceleiasi formatiuni, cand a obtinut 0,45% din voturi, fiind al 9-lea. A fost deputat de Valcea in legislatura 1992-1996, din partea Partidului Socialist al Muncii. Are 59 de ani.

Zsolt Szilagyi - Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania

Seful de cabinet al lui Laszlo Tokes si-a depus, marti, candidatura pentru Presedintia Romaniei, din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). A fost deputat UDMR in perioada 1990-2004, iar din 2007 a plecat la Bruxelles, ca sef de cabinet al eurodeputatului Laszlo Tokes. A candidat la alegerile europarlamentare din anul 2009, aflandu-se pe locul 4 al listei UDMR, primul neeligibil. Ulterior a fost membru fondator al PPMT, infiintat in anul 2011. Are 46 de ani.

Calin Popescu Tariceanu - independent

Presedintele Senatului si-a depus luni oficial candidatura pentru functia de presedinte al Romaniei. Fost premier PNL din perioada 2004-2008, si-a dat demisia din PNL dupa ruperea USL, iar apoi si-a infiintat propriul partid, Partidul Liberal Reformator (PLR), care insa nu a primit unda verde de la tribunal, asa ca va candida ca independent. A fost presedinte al PNL in perioada 2004-2009, iar in mandatul de premier al lui Victor Ciorbea a fost ministrul al Industriei si Comertului. Are 62 de ani.

Corneliu Vadim Tudor - Partidul Romania Mare

Presedintele PRM candideaza pentru a cincea oara consecutiv la alegerile prezidentiale, el depunandu-si dosarul marti. Cea mai buna clasare a sa in cursa pentru Cotroceni a fost in anul 2000, cand a intrat in turul doi alaturi de Ion Iliescu. El il depaseste astfel pe fostul presedinte al Romaniei in ce priveste numarul de candidaturi, devenind recordman.

Corneliu Vadim Tudor a fondat PRM in iunie 1991, a avut patru mandate consecutive de senator, intre anii 1992 si 2008, fiind secretar al Senatului in 1995 si vicepresedinte in 2008. Ulterior, in luna iunie 2009, a devenit europarlamentar pe lista PRM, dupa ce a candidat pentru un nou mandat de senator, fara succes insa, in luna noiembrie 2008. Tot fara succes a candidat si la europarlamentarele din 2014. Are 64 de ani.

Elena Udrea - Partidul Miscarea Populara

Presedintele PMP si-a depus candidatura pentru prezidentiale luni, fiind prezidentiabilul sustinut de Traian Basescu. Fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2009 - 2012, in timpul mandatului de premier al lui Emil Boc si deputat din anul 2008, Elena Udrea a demisionat din PDL in luna februarie, fiind aleasa presedinte al PMP in iunie si desemnata candidat la prezidentiale in august. Ea l-a inlocuit astfel pe candidatul initial, Cristian Diaconescu, care a demisionat din partid. In perioada 2002-2005 a facut parte din PNL. Are 40 de ani, fiind cel mai tanar candidat la prezidentiale.

Singurul care isi anuntase intentia de a candida si nu si-a depus cererea la BEC este Ioan Ghise. Senatorul nu a strans cele 200.000 de semnaturi necesare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON