URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2021, 10:58

Cine se încumetă? Un nou traseu de via ferrata în Bihor, cu un pod suspendat la 35 de metri înălţime! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii şi turiştii care ajung în judeţul nostru vor putea să-şi testeze abilităţile de căţărători pe un nou traseu de via ferrata.

Aceste "drumuri de fier" sunt trasee montane dotate cu structuri metalice (trepe de fier, cabluri, poduri suspendate, etc), care permit turiştilor să parcurgă în siguranţă trasee asemănătoare celor de alpinism.

La înălţime

Amenajat în Cheile Cuţilor, din comuna Roşia, noua rută turistică are o lungime de 270 de metri, iar cel mai spectaculos tronson este un pod indian de 33 de metri lungime, suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. Totodată, o parte a traseului trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Judeţean Bihor, noul traseu are o dificultate medie, de grad B, în condiţiile în care dificultatea traseelor de via ferrata se măsoară pe o scală de la A la E, unde A înseamnă cel mai mic grad de dificultate, iar E cel mai dificil.

Parcurgerea acestuia se face obligatoriu cu echipament de siguranţă şi protecţie (cască, ham, lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor sub vârsta de 16 ani va fi permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Turiştii vor putea urca pe noul traseu, cel mai probabil, începând din luna aprilie. Accesul cu autoturismele se poate face până la marginea satului Poniţa, iar de-apoi doritorii merg pe jos, prin chei, până la punctul de pornire al "drumului de fier".

Sute de ore de muncă

În Bihor, sunt acum şase trasee de via ferrata, din care cinci în Pădurea Craiului. Cel din Cheile Cuţilor a fost amenajat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, din subordinea CJ Bihor, CAPDD Bihor, Primăria Roşia şi Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.

Lucrările au început în septembrie 2020, iar valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 12.000 euro, din care jumătate a fost asigurată de AMD Bihor, iar diferenţa a fost asigurată de ceilalţi parteneri, inclusvi de operatori locali în turism şi pensiuni din zonă.

În proiect s-au implicat şi voluntari care au realizat stabilirea traseului şi au luat parte la activităţile de amenajare.

"Proiectul în sine a fost realizat, benevol, de alpinista Cristina Ianc, prin intermediul Travel Guide Romania, şi pus în operă de SC În Spirit Arhaic SRL. Tudor Rus, Lucian Frenţiu şi Deziderul Szabo sunt alpiniştii care au lucrat, sute de ore, la înălţime, adeseori în condiţii grele, de iarnă, pentru a fixa, în rocă: scoabe, bride de siguranţă, cabluri şi ancore", a transmis şi CAPDD Bihor, printr-un comunicat. De asemenea, voluntari din comuna Roşia au muncit la acest proiect.

"Mi-aş dori ca această colaborare să devină un model de bune practici pentru toţi actorii din Pădurea Craiului, publici sau privaţi, un model replicat la nivelul întregii destinaţii de ecoturism", a spus Paul Iacobaş, directorul CAPDD Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON