URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2022, 15:55

Cinci primării din Bihor, avertizate de Prefectură din cauza mizeriei adunate în șanțuri, rigole și albiile cursurilor de apă (FOTO)

Cinci primării din Bihor, avertizate de Prefectură din cauza mizeriei adunate în șanțuri, rigole și albiile cursurilor de apă (FOTO) foto Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci primării din Bihor au fost sancționate cu avertisment de către o comisie de control, formată din reprezentanți ai Prefecturii și ai altor instituții, care a verificat luna trecută starea de salubrizare a localităților, a cursurilor de apă, a șanțurilor și a rigolelor. Cele cinci primării au la dispoziție două săptămâni pentru a „remedia deficiențele”, în caz contrar putând fi amendate de comisarii Gărzii de Mediu.

Potrivit unei comunicări a Prefecturii Bihor, campania de control declanșată în urma dispozițiilor prefectului Dumitru Țiplea s-a desfășurat în luna mai și a vizat 26 de unități administrative și 48 cursuri și acumulări de apă din județ, inspecțiile fiind efectuate de o comisie mixtă alcătuită din reprezentanți ai Prefecturii, Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bihor, ISU Crișana, Gărzii Forestiere Oradea, Serviciului Teritorial Bihor al Agenției Naționale Pentru Arii Naturale Protejate, Parcului Natural Apuseni și Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Verificările în teren au vizat modul în care au fost realizate măsurile stabilite la verificările efectuate în anul precedent; existenţa unor depozite de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii apelor (fiind identificate 4 asemenea depozite de deșeuri); modul în care au fost întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, precum şi cursurile de apă pe raza localităţilor (fiind semnalat un grad de curățenie a șanțurilor și rigolelor între 65%-80% în localitățile verificate); verificarea zonelor nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundaţii în anul 2021, stadiul măsurilor şi al lucrărilor de remediere realizate (nefiind identificate zone nesalubrizate).

Potrivit comunicatului dat publicității de Prefectură, în urma verificărilor au fost dispuse 97 de măsuri pentru remedierea deficiențelor semnalate și au fost aplicate cinci sancţiuni cu avertisment primăriilor Sânmartin, Aleșd, Marghita, Tinca și Finiş.

„Vom urmări îndeaproape modul în care aceste UAT-uri vor remedia deficiențele prin acțiuni de ecologizare și salubrizare. În cazul în care măsurile impuse nu vor fi respectate, vom începe să aplicăm amenzi. Ne dorim cu toții ca Bihorul să devină un exemplu de curățenie”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Potrivit șefului Cancelariei Prefecturii, Ligia Oala, cele cinci primării au la dispoziție două săptămâni pentru a „remedia deficiențele constatate”, în caz contrar urmând ca reprezentanții Gărzii de Mediu Bihor să decidă amendarea administrațiilor locale.

„Scopul verificărilor nu a fost de a da amenzi, ci de a afla unde există probleme care pot îngreuna scurgerea apelor în cazul unor precipitații abundente și pot produce inundații, așa încât aceste probleme să fie rezolvate”, a precizat Ligia Oala pentru BIHOREANUL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON