URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
08 Iunie 2022, 15:55

Cinci primării din Bihor, avertizate de Prefectură din cauza mizeriei adunate în șanțuri, rigole și albiile cursurilor de apă (FOTO)

Cinci primării din Bihor, avertizate de Prefectură din cauza mizeriei adunate în șanțuri, rigole și albiile cursurilor de apă (FOTO) foto Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci primării din Bihor au fost sancționate cu avertisment de către o comisie de control, formată din reprezentanți ai Prefecturii și ai altor instituții, care a verificat luna trecută starea de salubrizare a localităților, a cursurilor de apă, a șanțurilor și a rigolelor. Cele cinci primării au la dispoziție două săptămâni pentru a „remedia deficiențele”, în caz contrar putând fi amendate de comisarii Gărzii de Mediu.

Potrivit unei comunicări a Prefecturii Bihor, campania de control declanșată în urma dispozițiilor prefectului Dumitru Țiplea s-a desfășurat în luna mai și a vizat 26 de unități administrative și 48 cursuri și acumulări de apă din județ, inspecțiile fiind efectuate de o comisie mixtă alcătuită din reprezentanți ai Prefecturii, Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bihor, ISU Crișana, Gărzii Forestiere Oradea, Serviciului Teritorial Bihor al Agenției Naționale Pentru Arii Naturale Protejate, Parcului Natural Apuseni și Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Verificările în teren au vizat modul în care au fost realizate măsurile stabilite la verificările efectuate în anul precedent; existenţa unor depozite de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii apelor (fiind identificate 4 asemenea depozite de deșeuri); modul în care au fost întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, precum şi cursurile de apă pe raza localităţilor (fiind semnalat un grad de curățenie a șanțurilor și rigolelor între 65%-80% în localitățile verificate); verificarea zonelor nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundaţii în anul 2021, stadiul măsurilor şi al lucrărilor de remediere realizate (nefiind identificate zone nesalubrizate).

Potrivit comunicatului dat publicității de Prefectură, în urma verificărilor au fost dispuse 97 de măsuri pentru remedierea deficiențelor semnalate și au fost aplicate cinci sancţiuni cu avertisment primăriilor Sânmartin, Aleșd, Marghita, Tinca și Finiş.

„Vom urmări îndeaproape modul în care aceste UAT-uri vor remedia deficiențele prin acțiuni de ecologizare și salubrizare. În cazul în care măsurile impuse nu vor fi respectate, vom începe să aplicăm amenzi. Ne dorim cu toții ca Bihorul să devină un exemplu de curățenie”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Potrivit șefului Cancelariei Prefecturii, Ligia Oala, cele cinci primării au la dispoziție două săptămâni pentru a „remedia deficiențele constatate”, în caz contrar urmând ca reprezentanții Gărzii de Mediu Bihor să decidă amendarea administrațiilor locale.

„Scopul verificărilor nu a fost de a da amenzi, ci de a afla unde există probleme care pot îngreuna scurgerea apelor în cazul unor precipitații abundente și pot produce inundații, așa încât aceste probleme să fie rezolvate”, a precizat Ligia Oala pentru BIHOREANUL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON