URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2021, 18:55

Cinci poliţişti din Bihor care "vânau" şoferii străini pentru şpagă merg la închisoare. Doi au fost daţi în urmărire națională

Cinci poliţişti din Bihor care 'vânau' şoferii străini pentru şpagă merg la închisoare. Doi au fost daţi în urmărire națională De la stânga la dreapta, agenţii principali Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Nicolae Sorin Rus au încasat pedepse cu executare. Kovacs şi Isai au fost daţi în urmărire naţională
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci subofiţeri de la Poliţia municipiului Salonta, trimişi în judecată în urmă cu mai bine de 6 ani, pentru că "vânau" şoferii străini de la care pretindeau şpăgi între 100 lei şi 300 euro ca să-i ierte de încălcarea Codului Rutier, reală ori nu, au fost condamnaţi definitiv, joi, la pedepse cu executare la Curtea de Apel Oradea. 

Cea mai mare pedeapsă a încasat-o Kovacs Cristian, care va executa o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni de închisoare. Sorin Rus şi Dorel Crăciun au fost condamnaţi la câte la 6 ani de detenţie, Milan Isai a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, iar Dorin Pojega a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de detenţie. 

"Taxatori" în uniformă

Cei cinci poliţişti au fost trimişi în faţa instanţei în 2015, în urma unei anchete coordonate iniţial de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi finalizate, apoi, de cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Cercetările au fost declanşate de poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Bihor, ca urmare a petiţiilor unor şoferi străini, unele depuse chiar la ambasade străine, care reclamau faptul că li s-a cerut mită. Concret, după cum a dezvăluit şi BIHOREANUL la vremea când rechizitoriul poliţiştilor a fost trimis în faţa instanţei, cei cinci subofiţeri, deşi încadraţi la Serviciul de Ordine Publică, deci cu sarcina de a patrula prin oraş, se erijau în agenţi rutieri şi îi "taxau" pe şoferii străini care nu cunoşteau sancţiunile pentru încălcarea normelor rutiere.

Printre reclamanţi s-a numărat şi un cetăţean elveţian, director la compania Nestle, care, sosit în România în februarie 2014 pentru o întrunire a companiei, a fost oprit de Kovacs Cristian şi de Dorin Pojega sub pretextul că a depăşit limita de viteză. Poliţiştii i-au cerut 1.400 lei, spunându-i că atâta este amenda, iar când le-a explicat că nu are bani decât pe card, cei doi l-au însoţit la un ATM ca să-i scoată. La plecare, elveţianul a cerut un document care să ateste cheltuiala, dar n-a primit niciun proces verbal de contravenţie, ci un bilet scris de mână de unul dintre poliţişti.

Încasări în carneţel

Poliţiştii erau precauţi, după cum au arătat procurorii. Aparatul de interceptare audio-video, de pildă, ascuns de anchetatori în maşina cu care aceştia patrulau prin Salonta, a fost găsit şi chiar smuls din locul în care fusese montat, însă nu înainte ca acesta să înregistreze o "amendă" de 20.000 forinţi pe care cei doi au negociat-o cu un şofer rămas încă neidentificat, dar şi discuţiile în care se sfătuiau cum e mai bine să îşi selecteze victimele şi să se ferească de vreun flagrant.

Procurorii au încercat să folosească şi investigatori sub acoperire, dar tot fără succes, unul dintre ei fiind deconspirat de poliţişti, care i-au verificat toată maşina, l-au pus să scoată tot din buzunare şi să se dezbrace chiar şi de cămaşă, moment în care omul le-a spus să se oprească, pentru că are aparat de înregistrare.

În final, pe 18 mai 2015, ofiţerii DGA Bihor şi DGA Arad, coordonaţi de Parchetul Curţii de Apel Oradea, au descins la sediul Poliţiei Salonta şi la locuinţele agenţilor bănuiţi de luare de mită, ridicând bani, bijuterii şi carneţele în care unii dintre ei îşi notaseră "încasările". După cele 8 percheziţii, patru dintre cei cinci poliţişti au fost reţinuţi, iar apoi prezentaţi la Tribunalul Bihor (foto), unde au fost arestaţi pentru 29 de zile, în timp ce al cincilea a fost pus sub control judiciar.

În căutare

Cercetarea judecătorească declanşată în primăvara anului 2015 s-a terminat abia joi. Iniţial, în decembrie anul trecut, Tribunalul l-a condamnat pe Kovacs Cristian Szilard la 7 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Dorel Crăciun şi Rus Nicolae Sorin au încasat câte 7 ani de detenţie, Isai Milan Valentin a primit o pedeapsă de 6 ani după gratii, iar Pojega Marian Dorin a fost condamnat la 5 ani de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea a 2.610 lei, 740 de euro, 125.000 de forinţi şi 140 de lire, sume pe care cei cinci agenţi le-ar fi primit mită de la şoferi. 

Procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a "îmblânzit" pedeapsele, scăzând din fiecare câte un an. 

Cum decizia Curţii e definitivă, poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor au şi început s-o pună în aplicare. Până joi seara, dintre cei cinci poliţişti au fost găsiţi, însă, doar trei, Dorel Crăciun, Nicolae Rus şi Cristian Kovacs, care sunt încă activi şi au fost ridicaţi de acasă.

Ceilalţi doi, Milan Isai şi Dorin Pojega, care s-au pensionat între timp, au fost daţi în urmărire naţională, pe motiv că se sustrag de la executarea pedepsei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Jigodia Pojega
Oare jigodia de POJEGA cum a reusit sa ramana in Politie dupa iesiri necontrolate la adresa celor pe care trebuia sa-i apere. Cum si-a pastrat uniforma dupa ce a batut cu bestialitateun un barbat carede atunci, are probleme mari de sanatate. Dar cum acest derbedeu nu s-a oprit in a face faradelegi in continuare, a primit macar o parte din ceea ce merita demult. Acum putem sa-l contemplam pe pagina politiei la rubrica urmaritilor... Pojega se ascunde (inca), primind totodata o pensie "binemeritata" nu tocmai mica, ca.... meritul e merit sau ce dracu.
Postat 24 Iulie 2021, 21:43 de Lalala
Daaaa daaaa
Poveste veche dar actuală tare pesimist ești nu ești cumva gabor și tu ? Te simți cu musca pe căciulă sau carei treabă?
Postat 22 Iulie 2021, 21:41 de sss
Poveste veche
Tot mai vedem găinării de acum 6/7/10 ani...da ceva actual mai este sau poate s-a terminat evaziunea fiscala,frauda...mai exista cineva care se ocupa de asta vreo institutie in Romania...sau mai bine stam ca salarul e bun liniste,prietenie... somn usor!
Postat 22 Iulie 2021, 20:05 de strada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON