Târgul de Crăciun din Oradea a fost deschis vineri după amiază, în Cetate, de un alai de 250 de copii îmbrăcaţi în moşuleţi de la Liceul Greco-Catolic. Aceştia au ajuns în fortăreaţă în jurul orei 17, când au asistat la aprinderea luminiţelor pe un brad artificial înalt de 12 metri.
Coordonaţi de învăţătoare, îmbrăcate şi ele în Crăciuniţe, moşuleţii au fost chemaţi apoi de Emil Trifa, gazda serii, în faţa scenei, unde, sunând din clopoţei, au cântat câteva colinde, vestind venirea sărbătorilor.
Ei au fost răsplătiţi de organizatori cu pacheţele cu dulciuri.
Aflat la prima ediţie, Târgul de Crăciun din Oradea arată bine. Printr-o extindere a contractului cu municipalitatea, Luxten a împodobit Cetatea, în zona curţii de lângă Palatul Princiar, cu luminiţe galbene, cu care au fost ornate şi cele 30 de căsuţe ale comercianţilor. Tot în fortăreaţă a fost mutată anul acesta şi scena naşterii care era amenajată de obicei în faţa Primăriei.
Mulţi dintre orădenii prezenţi la prima seară a târgului s-au arătat încântaţi de felul în care arată fortăreaţa orădeană, în timp ce alţii ar fi preferat-o mai împodobită. Potrivit organizatorilor, însă, în zilele următoare şi ferestrele Palatului Princiar vor fi ornate cu beculeţe, lucru care nu a fost posibil încă de la deschidere din cauza unor probleme tehnice.
Cele 30 de căsuţe uniforme din lemn dispuse în curtea Cetăţii găzduiesc comercianţi şi producători de săpunuri naturale, diverse ornamente de Crăciun, cadouri, lumânări, dulciuri făcute în casă, turtă dulce, vin fiert, palincă, brânzeturi, cârnaţi de casă, plăcinte şi kurtos colacs. De altfel, orădenii au format repede cozi la căsuţele târgului, în special la cele cu plăcinte, kurtos şi vin.
În plus, municipalitatea a adus la Târgul de Crăciun şi două restaurante cu mâncăruri tradiţionale (Queens şi un producător din Maramureş) specifice manifestărilor în aer liber, care pun la dispoziţia orădenilor cârnaţi, grătare şi mititei. Comercianţii din Maramureş au adus cu ei şi tobă, cârnaţi, jumări, şuncă, precum şi tot felul de murături. Preţurile acestora, însă, sunt piperate. De exemplu un borcan mare cu murături de casă costă 60 de lei (!) iar 100 de grame de jumări 5 lei. Tot maramureşenii vând vinul fiert cu 4 lei 300 ml, respectiv 6 lei 500 ml, în timp ce bihorenii îl dau mai ieftin: 3 lei – 300 ml, respectiv 5 lei – 500 ml. Orădenii care vor să rămână la un pahar de vorbe în Cetatea Oradea o pot face într-un cort încălzit de circa 450 mp, unde au fost amplasate mese şi bănci din lemn.
Tot în Cetatea Oradea, pe cei mici îi aşteaptă în fiecare seară chiar Moş Crăciun, care se fotografiază cu cei mici şi le adună scrisorile.
Atmosfera de sărbătoare de la Târgul de Crăciun din Oradea este asigurată şi de concertele zilnice ale mai multor grupuri şi coruri locale. Vineri seară, spre exemplu, sutelor de participanţi le-au colindat Lavinia Chifor, Paula Lezeu, corul studenţilor de la Teologie Ortodoxă, corul elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic şi un grup de colindători de la Liceul Baptist Emanuel.
De altfel, până pe 24 decembrie, municipalitatea a programat astfel de concerte în fiecare seară. Ziua în schimb colindele vor răsuna de la radio, după ce municipalitatea a făcut un parteneriat în acest sens cu Magic FM, "radioul lui Moş Crăciun".
Târgul de Crăciun va fi deschis până pe 31 decembrie, între orele 12 şi 21 în timpul săptămânii, respectiv între orele 10 şi 21 în weekend.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.