Începând de marţi, spitalele trebuie să pună la dispoziţia pacienţilor care se externează un formular prin care vor spune cum au fost îngrijiţi şi cât de mulţumiţi sunt de serviciile oferite, anunţă Digi24.ro.
"La externare, în urma informărilor, (pacienţii, n.r.) primesc o foaie în care notează impresiile generale şi particulare legate de îngrijirile medicale acordate, de secţie, de medicul curant. Aceste sesizări se centralizează", a precizat Vlad Constantin, reprezentantul consiliului de etică al Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti.
Completarea chestionarului se face sub anonimat. Chestionarele vor fi, însă, analizate în şedinţele comisiilor de etică, devenite şi ele obligatorii pentru spitale. La şedinţele lunare vor participa trei reprezentanţi ai medicilor, doi asistenţi medicali şi un consilier juridic, iar în momentul în care baza legală va fi gata, pacienţii vor putea participa, fie direct, fie prin asociaţii.
"Cred că vor fi spitale unde aceste consilii etice nu vor fi susţinute de manageri, iar în acele spitale cu probleme, unde lucrurile nu merg foarte bine, vor avea mici divergenţe", a precizat, pentru Digi24.ro, Iulian Petre, preşedinte al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate cu HIV/SIDA (UNOPA).
Potrivit site-ului menţionat, un român din doi crede că sistemul sanitar de stat este corupt, în timp ce 60% dintre pacienţi afirmă că au plecat din spital nemulţumiţi, menţionează sursa citată.
Totodată, în ultimii ani au crescut şi numărul sesizărilor la Colegiul Medicilor. În 2011 au fost discutate 186 de cazuri, pentru ca doi ani mai târziu numărul lor să depăşească 300. Media sancţiunilor este de 25 pe an. Cele mai multe plângeri îi vizează pe chirurgi şi pe ginecologi.
Cea mai mare despăgubire plătită de un medic dintr-un spital de stat din România este de 350.000 euro, după ce o injecţie a paralizat un copil cu intoleranţă la ampicilină.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.