URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2018, 17:14

Cere şi... nu ţi se va da! Nici jumătate din cererile de tăieri de copaci nu au fost aprobate

Cere şi... nu ţi se va da! Nici jumătate din cererile de tăieri de copaci nu au fost aprobate foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când Primăria Oradea convoacă, aşa cum propriul regulament prevede, comisia consultativă pentru lucrările de tăieri sau toaletări de arbori, numărul arborilor puşi la pământ s-a redus semnificativ.

Potrivit unui comunicat transmis de municipalitate, luni comisia s-a întrunit pentru a analiza 41 de solicitări şi sesizări de tăieri. "Din cei 41 de arbori propuşi spre tăiere, 17 au primit un punct de vedere favorabil cu privire la aprobarea cererilor analizate, majoritatea arborilor fiind uscaţi şi afectaţi biologic", se arată în document.

În schimb, cererile pentru toaletare par justificate, câtă vreme, din cele 362 de solicitări, 319 au primit aviz favorabil, "majoritatea pentru eliminarea crengilor uscate şi echilibrare".

Primăria precizează că din comisia consultativă fac parte: Gheorghe Sarca – dr. ing. horticol, Facultatea de Protecţia Mediului, Orlando Balaş – inginer peisagist, lect. univ. dr. la Universitatea Oradea şi Smit Ildico – inginer silvic, doctor în silvicultură. Din partea Direcţiei Tehnice au participat următorii: Emil Benţan – director executiv adjunct, Direcţia Tehnică, Mircea Stejeran – şef serviciu Lucrări şi Servicii Publice, Gabriel Dobre – consilier, Loreta Mălăin – inginer horticol, Ramona Bakk – inginer horticol, Lucian Fărăgău – inginer silvic.

Uite comisia, nu e comisia!

În 2015, Primăria a înfiinţat o comisie consultativă care, conform regulamentului de tăieri arbori din oraş, trebuia consultată la fiecare solicitare de intervenţii asupra copacilor. Din acest for au fost numiţi, de la bun început, ecologişti şi specialişti în horticultură, ca o garanţie că arborii oradiei nu sunt sacrificaţi pe nedrept.

Ulterior, însă, printr-o modificare a regulamentului, comisia a primit un rol decorativ, precizându-se că aceasta "poate fi consultată" de oficialii Primăriei, când iau decizia unor lucrări de intervenţie la copaci.

Luna trecută, însă, după scandalul masacrului verde din Parcul Bălcescu, criticaţi - pe bună dreptate - că Primăria nu mai consultă specialiştii, ci ia decizii privind copacii oraşului exclusiv cu funcţionari fără studii în horticultură sau peisagistică, edilii Oradiei au decis să reactiveze comisia. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON