URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2014, 19:48

Celebrul criminal Jack Spintecătorul a fost identificat, după 126 de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Identitatea celebrului criminal în serie Jack Spintecătorul, care a îngrozit Londra secolului al 19-lea, a fost descoperită graţie testelor ADN făcută pe materia organică identificată pe un şal al unei victime.

Găsirea criminalului le-a dat bătaie de cap criminaliştilor mai bine de un secol, iar povestea acestuia a fost cuprinsă în numeroase de cărţi şi filme, cu teorii unele mai bizare decât altele.

Şalul, elementul cheie

Misterul a fost dezlegat la 126 de ani după şirul de crime care a cutremurat metropola în 1888, scrie agenţia de ştiri Mediafax, citând dailymail.co.uk. Jack Spintecătorul a fost un imigrant polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei 6 suspecţi anchetaţi la vremea respectivă.

Probele ADN au demonstrat fără dubiu că Jack Spintecătorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la începutul anilor 1880, emigrând din ţara sa natală împreună cu familia din cauza pogromului rus, scrie Mediafax.

Asasinul lucra ca frizer şi suferea de o boală mintală, cel mai probabil schizofrenie paranoidă. Documentele medicale ale vremii arată că bărbatul avea halucinaţii auditive şi îl descriu totodată ca fiind un misogin cu înclinaţii patologice spre masturbare, mai menţionează sursele citate.

Individul a ajuns să fie supranumit de-a lungul vremii Jack Spintecătorul, fiind considerat în epocă încarnarea diavolului. Identificare a fost posibilă după ce, în 2007, un britanic interesat de subiect, Russel Edwards, criminalist amator, a cumpărat un şal la o licitaţie cu obiecte care au avut oribilele crime.

Culmea, mulţi experţi nu au atribuit niciodată vreo importanţă obiectului vestimentar. Dar aprofundând cercetările, Edwards a descoperit că şalul fusese luat de un poliţist care a participat la ancheta crimelor şi l-a oferit soţiei sale. Timp de peste un secol, şalul a rămas în familia poliţistului, în mod suprinzător fără să fie spălat vreodată.

Culmea, deşi obiectul s-a aflat apoi în posesia Muzeului de Criminalistică din Londra din 1991, nu a fost testat vreodată pentru urme de ADN şi nici nu a fost expus. În 2001, a revenit în familia anchetatorului crimelor din 1888, iar 5 ani mai târziu, un test ADN a fost efectuat asupra ţesăturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4. Pe atunci, rezultatele au fost neconcludente, mai arată Mediafax.

Experţii au confirmat

Crimele ar fi rămas poate cu autor necunoscut dacă, în 2007, şalul nu ar fi fost cumpărat de entuziastul criminalist Russel Edwards, care a făcut mai multe cercetări pentru a afla provenienţa exactă a obiectului vestimentar. După ce a avut confirmarea că acesta a fost găsit lângă cadavrul ultimei victime de-a lui Jack Spintecătorul, în 2011 colecţionarul a apelat la ajutorul unui expert criminalist şi a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existenţa unor eventuale pete de sânge sau alt material genetic pe ţesătură. Rezultatele au fost uimitoare.

Expertul a identificat urme de sânge şi de spermă, iar cercetările ulterioare au relevat prezenţa ADN-ului îndeajuns de bine păstrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urmaşilor victimei şi a rudelor unora dintre bărbaţii bănuiţi de crimă.

În 2012, anchetatorii au reuşit să găsească o rudă a criminalului, cele mai multe indicii din epocă indicând faptul că frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintecătorul. Rezultatele ADN au confirmat după aproape doi ani de cercetare şi teste că sperma găsită pe şal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost desluşit la 126 de ani de la oribilele crime.

Un frizer bolnav

Aaron Kosminski avea 23 de ani când a comis crimele şi locuia cu cei doi fraţi ai săi şi cu o soră a sa foarte aproape de locul unde a fost găsită una dintre victime. În ciuda faptului că fusese identificat de un martor ca fiind prezent în locul unde a fost ucisă una dintre femei, în 1888 poliţia londoneză nu a avut suficiente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vieţii sale într-un azil pentru persoane cu boli psihice, el decedând pe 24 martie 1919, mai scrie Mediafax.

Lipsa unui vinovat în seria de crime a dus la apariţia multor teorii şi suspectarea chiar a unor membri ai familiei regale britanice ca fiind Jack Spintecătorul. Printre numele celebre bănuite a fi autorii crimelor se numără nepotul reginei Victoria, Prinţul Albert Victor, Duce de Clarence, pictorul postimpresionist Walter Sickert, fostul prim-ministru liberal britanic William Gladstone şi chiar scriitorul Lewis Carroll, autorul celebrei cărţi "Alice în Ţara Minunilor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pe cine mai intere' ?
Pe cine mai intereseaza? pe niste nostalgici ametiti! Stalin,Hitler si multi alti criminali care a ingrozit lumea si au ucis zeci de milioane de oameni, ce sa mai zicem de acest ..."copilas" ?
Postat 07 Septembrie 2014, 22:02 de citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON