URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2020, 18:00

Ce uşurare, „virusul” Dume n-a infectat pe nimeni! După ce l-a pus pe un tractorist cu Covid să-i lucreze „moşia” de la un canton hidrografic, fostul şef ABA Crişuri e sănătos

Fost director al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, „retrogradat” din februarie ca şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, şi totodată consilier judeţean PSD, Dorel Dume nu s-a infectat cu noul coronavirus şi, astfel, nici nu i-a îmbolnăvit pe angajaţii instituţiei.

Informaţia a fost făcută publică de purtătoarea de cuvânt a ABA Crişuri după ce BIHOREANUL a dezvăluit că, în plină pandemie de coronavirus, Dume continuă să exploateze muncitori ai instituţiei, punându-i să presteze „munci agricole” la ferma pe care şi-a dezvoltat-o în perimetrul cantonului hidrografic Parhida, comuna Roşiori, inclusiv pe un tractorist care a fost confirmat Covid pozitiv, ceea ce l-a obligat şi pe fostul director să intre în izolare la domiciliu.

Risc din lăcomie

În articolul „Virusul” Dume: O nouă bombă epidemiologică ticăie în Bihor, din cauza lăcomiei fostului şef al ABA Crişuri, PSD-istul Dorel Dume”, BIHOREANUL a dezvăluit că la finele lunii martie, şeful SGA Bihor şi-a „inspectat” în perioada 30-31 martie domeniul de la Parhida, unde cantonierul I.I. îi îngrijeşte o turmă de oi, iar tractoristul V.H. de la Formaţia Săcueni, aflată la 20 kilometri depărtare, a fost pus să pregătească terenul pentru a însămânţa lucernă.

Citând surse din cadrul ABA Crişuri, dar şi pe actualul director Ionel Avrigeanu, articolul arăta că tractoristul a fost confirmat cu coronavirus, infectându-se cel mai probabil din familie (sora sa având un soţ întors recent din străinătate), astfel că Dume a raportat „contactul” cu acesta conducerii instituţiei şi a intrat în izolare din 1 aprilie.

Până atunci, însă, Dume a continuat să meargă la birou, având contacte cu subalterni şi cu directorul instituţiei, ba – mai mult – pe 1 aprilie, când era deja în izolare, a participat chiar şi la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, având chiar şi o întâlnire cu preşedintele Pasztor Sandor, care a făcut şi o vizită la sediul ABA Crişuri.

BIHOREANUL semnala, din aceste motive, că în condiţiile în care tractoristul V.H. a fost confirmat Covid pozitiv, iar Dorel Dume, la fel ca şi cantonierul I.I. de la Parhida, au fost în contact cu acesta, exista posibilitatea propagării infecţiei atât la angajaţi din cadrul ABA Crişuri, cât şi al CJ Bihor.

Au avut noroc

Printr-o replică transmisă BIHOREANULUI joi, purtătoarea de cuvânt a ABA Crişuri, Anca Mihociu, a informat că nu a mai fost identificat cu coronavirus niciun angajat al instituţiei şi că „nu există niciun raport, anchetă sau altă acţiune în desfăşurare efectuată de autorităţile abilitate care să confirme eventualitatea extinderii infectării cu Covid-19 la nivelul ABA Crişuri sau la nivelul judeţului Bihor datorită angajaţilor instituţiei noastre”.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a ABA Crişuri susţine că în articol ar exista „erori în prezentarea cronologică a faptelor”. Concret, „angajatul din cadrul Formaţiei Săcueni”, adică tractoristul V.H., ar fi primit diagnosticul vineri, 3 aprilie, iar de atunci „nu au fost identificate noi cazuri Covid-19 în rândul angajaţilor”.

Comunicatul-replică nu explică, însă, de ce, dacă ar fi existat „erori în prezentarea cronologică a faptelor”, şeful SGA Bihor i-a raportat actualului director al ABA Crişuri Ionel Avrigeanu încă din data de 1 aprilie că tractoristul avea coronavirus, şi nici de ce, dacă acesta nu ar fi fost confirmat pozitiv decât pe 3 aprilie, ar fi necesitat intrarea lui Dume în izolare încă din 1 aprilie.

De asemenea, replica semnată de reprezentanta ABA Crişuri nu lămureşte nici din ce motiv Dume a „inspectat” cantonul de la Parhida „în afara programului de lucru”, cum i-a raportat acesta directorului Avrigeanu, nici ce căuta la Parhida tractoristul cu Covid-19.

Apropo de cronologie

În comunicatul transmis joi, reprezentanta ABA Crişuri mai afirmă că încă din 26 martie Administraţia Naţională Apele Române a luat măsuri de instruire a personalului în contextul pandemiei, care au fost anunţate public, însă, abia în 9 aprilie, subliniind că acest lucru nu ar fi fost „o consecinţă a autoizolării unuia sau a mai multor angajaţi din cadrul instituţiei”, ci doar „măsuri obligatorii pe perioada stării de urgenţă”.

BIHOREANUL nu a afirmat, însă, contrariul, ci a sublinat în dezăluirea sa că ABA Crişuri a anunţat măsuri organizatorice (ca de pildă asigurarea de către voluntari a citirii cotelor hidrografice de pe cursurile de apă în locul personalului contaminat cu coronavirus) abia după ce a aflat că redacţia avea cunoştinţă de infectarea unui angajat şi de posibilitatea ca ceilalţi doi, în frunte cu Dume, să fi transmis şi altora virusul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Incredibil cum se protejează PDL IȘTI , unii pe alții!!!ASTA INSEAMNA SA FI MAFIOT, PARDON PDL-IST/PSD-IST!!!!
Faptul că acest personaj DUME , a umblat de ici colo , deși era suspect de a fi infectat și a pus în pericol viața altor persoane, nu înseamnă că este pasibil de un dosar penal pentru zădărnicia combaterii bolilor?!?Acum o scalda in comunicate și vrajeli , frumos exemplu de conduită pentru un consilier județean .Sper ca autoritățile să îl tragă la răspundere pe acest PDL-IST/PSD-IST.Cat tupeu trebuie sa ai și ce fel de om trebuie sa fii , sa pui un om infectat de covid să îți lucreze MOSIA ,dobândită la stat .Avem stat în stat , tipic BARONILOR PSD.
Postat 16 Aprilie 2020, 22:48 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON