Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, este de părere că al doilea val al infectărilor cu coronavirus în România nu va avea aceeaşi intensitate ca primul, dar a subliniat că trebuie luate măsurile de pregătire necesare, inclusiv vaccinarea antigripală şi antipneumococică a categoriilor vulnerabile. Pe de altă parte, el a mai spus că, la momentul apariţiei unui vaccin anti-COVID, nu va putea fi introdusă măsura obligativităţii vaccinării, ci doar recomandarea efectuării acestuia.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24. Întrebat dacă românii trebuie să se aştepte ca în toamnă să fie introduse noi măsuri de restricţie, ministrul a spus că autorităţile trebuie să fie pregătite, dar a estimat că al doilea val va fi diferit.
"Acest studiu (de seroprevalenţă la nivel naţional n.red) ne va spune (cu privire la valul doi n. red). În general, o pandemie, din experienţa noastră, merge tot timpul cu un an - doi de epidemii sezoniere. În acest moment noi nu avem un vaccin, ca să putem preveni un val doi. Nu putem decât să limităm. (...) Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Noi o să luăm anumite măsuri mai ales pentru grupele de risc, în care să avem o vaccinare antigripală, vaccinare antipneumococică, pentru cei care sunt cu boli pulmonare cronice, tocmai pentru a preveni posibile cazuri grave într-un eventual val doi", a spus Tătaru, conform Agerpres.ro.
Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că în vederea unui eventual al doilea val, trebuie asigurate depozite de medicamente, materiale sanitare şi echipamente și a estimat că, dacă populația va fi precaută, spre sfârşitul lui iulie - începutul lui august, se va ajunge la o viaţă "cvasi-normală".
"Dacă mergem în continuare în acest ritm, ne putem gândi pe 15 iunie la a treia etapă de relaxare", a spus Tătaru.
În ce privește vaccinarea, ministrul Sănătății a firmat că la momentul apariţiei unui vaccin anti-COVID nu va putea fi introdusă măsura obligativităţii vaccinării, ci doar recomandarea efectuării acestuia.
"Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece şi prin al doilea. Suntem o parte dintre noi care se imunizează. Imunizarea noastră se poate face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an şi jumătate după, nu ştiu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu", a mai arătat Tătaru, adăugând că o recomandare pentru grupele de risc este efectuarea vaccinului antrigripal şi antipneumococic.
"Ca şi vaccinul antigripal, ca şi vaccinul anti-COVID, le recomand (...) Este o patologie pe care o să o avem un an sau doi, nu este o patologie care se perpetuează de la an la an (...) A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe două-trei sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală", a mai explicat el.
Ministrul a subliniat, însă, că susţine "vaccinarea obligatorie" pentru alte afecţiuni.
"Uitaţi-vă în plan mondial, ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiţi-vă că ne întoarcem în timp, la reapariţia maladiei într-o anumită populaţie, fără posibilitatea acestor vaccinuri. I-aş explica foarte clar că înseamnă să te joci cu viaţa unui copil, cu o patologie pe care nu o poţi controla. Argumentele pe care le pot da ca medic şi ca parte umană sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic", a mai adăugat ministrul Sănătăţii, conform Agerpres.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.