URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
06 Iulie 2020, 13:19

Ce salarii au şefii din Universitatea din Oradea: Rectorul Bungău a câştigat anul trecut, în medie, 4.600 euro pe lună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vă întrebaţi ce salarii au şefii Universităţii din Oradea, aflaţi că acestea nu sunt deloc mici. În fiecare lună a anului trecut, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi cei cinci prorectori din echipa sa au avut salarii cumulate de peste 17.000 euro.

Bungău, salarii şi despăgubiri

Declaraţiile de avere aferente anului trecut şi publicate recent pe site-ul Universităţii arată că rectorul Bungău – reales în funcţie luna trecută - a încasat din salarii 159.027 lei, adică o medie lunară de 13.252 lei.

Profesorul a mai avut însă venituri din proiecte, plata cu ora şi în baza Legii 85/2016, adică bani restituiţi după ce au fost "tăiaţi" din salarii între anii 2008 şi 2011. Aşa că, în total, a încasat din Universitatea Oradea 267.328 lei, în medie 22.277 lei pe lună (adică circa 4.600 euro).

Veniturile lui Bungău sunt semnificativ mai mari decât în anul precedent, 2018, când a câştigat de la Universitate 180.547 lei, adică o medie lunară de 15.045 lei. Trebuie precizat însă că atunci Bungău nu a primit bani în baza Legii 85.

Topul prorectorilor

Dintre cei cinci prorectori, cele mai mari venituri din Universitate le-a avut profesorul Marcel Roşca, prorectorul responsabil cu managementul academic: 181.320 lei în total anul trecut, adică o medie lunară de 15.110 lei. Roşca este însă şi prorectorul cu cea mai mare vechime în învăţământ.

Marcela Prada, prorector responsabil de patrimoniul Universităţii, a încasat anul trecut, în total din salarii, cercetare şi despăgubiri în baza Legii 85, 151.063 lei, adică o medie lunară de 12.588 lei. Gabriel Bendea, prorector responsabil al domeniului financiar şi, totodată, cel care a preluat conducerea Universităţii odată cu demisia lui Bungău, înainte de a fi reales, a câştigat în total 140.536 lei, adică 11.597 lei în medie lunară.

Eugen Macocian, prorector responsabil de cercetare, a avut în total venituri de 139.165 lei, adică o medie lunară de 11.597 lei, iar prorectorul Ligia Burtă, responsabil de activitatea cu studenţii, a primit 119.051 lei, în medie 9.920 lei pe lună.

Un salariu mare a avut şi directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, Radu Ţarcă: 165.941 lei în total în 2019, adică o medie lunară de 13.828 lei.

Ceva mai puţin a câştigat actualul preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, Vasile Aurel Căuş, însă acesta deţine funcţia de conducere abia din iulie 2019. Potrivit declaraţiei de avere, acesta a câştigat anul trecut, din salarii şi proiectele coordonate, 147.890 lei, adică o medie lunară de 12.324 lei.

Pensionar de lux

Din rândul celor 15 decani orădeni, veniturile cele mai mari le-a avut, de departe, profesorul Alina Bădulescu, de la Facultatea de Ştiinţe Economice. Aceasta a încasat în 2019 un total de 226.160 lei (salarii, proiecte, sentinţe de restuiri, indemnizaţii aferente conducătorilor de doctorate), adică o medie lunară de 18.864 lei.

Este urmată în clasament de Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport. Acesta a încasat, anul trecut, 216.220 lei, adică o medie lunară de 18.018 lei.

Al treilea cel mai bine plătit decan a fost Valentin Mirişan, care a condus Facultatea de Drept dar, între timp, s-a pensionat. Acesta a încasat anul trecut, din Universitate, 186.939 lei, adică o medie lunară de 15.578 lei. Pe lângă salarii, Mirişan a avut şi o pensie de invidiat, el fiind un fost procuror al Curţii de Apel Oradea. Din pensie, a strâns anul trecut nu mai puţin de 320.000 lei, adică o medie lunară de 26.666 lei.

Bani pentru decani

Decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, a încasat anul trecut din Universitate 197.794 lei (o medie lunară de 16.482 lei), iar şeful Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Mircea Gordan, a avut venituri de 195.564 lei (16.297 lei lunar).

Peste 35.000 euro pe an au mai încasat decanii de la Inginerie Managerială şi Tehnologică, Alexandru Pele, care a avut în total venituri de 177.864 lei (14.822 lei lunar), Ioan Chereji de la Protecţia Mediului (în total, venituri de 174.929 lei, în medie lunară 14.577 lei) şi Teodor Mateoc de la Litere (în total, 171.699 lei, în medie 14.308 lei).

Clasamentul continuă cu decanul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, Sanda Filip, care a avut venituri totale de 150.054 lei, adică în medie 12.504 lei pe lună, decanul de la Ştiinţe Socio-Umane, Karla Barth, cu un total de 141.210 lei, adică o medie de 11.767 lei, şi decanul de la Teologie, preotul Viorel Popa, cu un total de 127.244 lei, în medie lunară 10.603 lei.

Ceva mai puţin au câştigat decanii de la Inginerie Energetică şi Management Industrial, Cristina Hora, care a avut venituri de 126.825 lei (în medie, 10.568 lei lunar), actualul decan de la Drept, Cristian Miheş, care a încasat în 2019 121.145 lei (în medie, 10.095 lei lunar), decanul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură, Dan Gomboş, cu venituri totale de 118.027 lei (9.835 lei lunar), şi decanul Facultăţii de Arte, Corina Andor, cu venituri total de 109.924 lei (9.160 lei lunar).

Declaraţia lui Maghiar... nicăieri

Trebuie precizat însă că din clasament lipseşte decanul Adrian Maghiar, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, a cărui declaraţie de avere nu se regăseşte pe site-ul Universităţii din Oradea.

Maghiar a întârziat şi în 2019 să depună documentul la Universitate, achitându-se de această obligaţie abia după ce BIHOREANUL a semnalat acest lucru.

Conform legislaţiei în vigoare, declaraţiile de avere se depun la instituţia angajatoare până cel târziu pe 30 iunie în fiecare an, iar apoi trebuie scanate şi publicate pe internet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Fostele slugi comuniste de rang 5
Marea majoritate din acești pigmei analfabeti, țărani, foste cadre de mâna enșpea din pcr n ar fi sperat nici in visele lor cele mai bune sa ajunga intr o zi șefi. Horga, fost utc ist, șmecher de autobaza, oportunist, stie limbi străine cam cât un bichon dar e decan la relații internaționale. Rectorul barney ar fi mai potrivit la conducerea unui cap. Ăla de la drept, e un avocat mediocru, adus de ținca pe post de secretar. Universitatea ar trebui efectiv desființată de Bolojan, si repusă pe picioare cu profesionisti, nu cu impostori, lachei comunisti sau zero barați care își bat joc de banul public scoțând șomeri pe bandă rulantă.
Postat 07 Iulie 2020, 13:54 de Cetatea
Universitatea, o famiglie de familii
Universitatea este un mare cancer al orașului Oradea. Mai nou, este hrănit și cu banii orașului. A fost luată captivă de șefii ei și de familiile lor care, pe banii statului, ai studenților și mai nou, ai orașului, și-au tras salarii de sute de milioane pe lună plus încă atâta pentru soții și soțiile lor, și-au angajat odraslele, nurorile, șoferii, amantele și secretarele. În același timp, asistenții iau cam 3000 de lei și le fac toată munca profesorilor. Șefii nu pot nici măcar să își facă orele de câte obligații de participare în numeroasele comitete și comiții au. Vai de universitatea care are astfel de șefi!. Universitari din întâmplare, profesori fără vocație, manageri proști, cercetători fără operă, acești no-name nu pot produce decât dezastre pentru care sunt plătiți cu mii de euro pe lună. Pe declarațiile lor de avere de pe saitul www.uoradea.ro se văd și veniturile soților/ soțiilor care și ei lucrează la Universitatea Oradea. Astfel șefii duc acasă mult mai mulți bani decât scrie în articol pentru că și membrii familiilor lor au salarii de zeci/sute de mii de lei. Universitatea este a familiilor Bungău, Bădulescu, Ilieș, Maghiar, Bodog, Bendea, Chereji, Mang, Gordan și încă câteva. Nu a studenților, nu a asistenților care fac toată munca cu studenții. Și ce fraieri suntem noi orădenii care plătim taxe din salariile mici cu care se laudă Oradea și Bihorul pentru ca Bolojan să bage milioane de euro într-o universitate care face performanță numai când își plătește șefii.
Postat 06 Iulie 2020, 21:50 de iftime
fabrica de kaiser și șunci abilitate
Plătiți mai bine decât câștigătorii de Nobel, îngâmfați mai tare decât câștigătorii la Oscar, bogați mai rău decât câștigătorii la Loterie și totuși Universitatea produce șomeri, absolvenții se învârt năuci și cu capul gol, nimic nu răsare de pe urma bugetelor uriașe înghițite an după an de această Galeră romană cu foști șomeri la vâsle. Tinerii ies din școala asta la fel cum au intrat, iar șefii școlii cresc doar în greutate acesta fiind singurul indicator economic care măsoară progresul UO, kilogram/profesor/an școlar.
Postat 06 Iulie 2020, 15:56 de decalog
Parere
Rezultate zero, venituri duble fata de primarul orasului Oradea. Nu mi se pare corect. Primaria se straduie sa ridice universitatea cum poate prin cheltuirea unor sume din bani publici din impozitele orasenilor, prin sustinere imobiliaraterenuri, cladiri, in scopul ridicarii volorii institutiei, dar degeaba. La universitate incep facultatea un nr. de studenti si termina jumatate, in unele facultati chiar mai putin. Vezi facultatea de calculatoare domeniu de viitor, pe care primaria se concentreaza in idea dezvoltarii acesteia in Oradea. Cati au fost azi la licenta? Dece oare? Ce fel de oamei ii formeaza, ce fel de specialisti? Totusi profesorii isi iau salariile si inca ce sume. Cine analizeaza modul de cheltuire a banului public? Multe legi incalcate in institutie. Conducere universitara extrem de slaba. Toata lumea fuge de raspundere, incompetenta, dezinteres, dezbinare, minciuni. Uniii nici macar sefi nu mai vor sa fie. Daca mai punem si scandalurile de coruptie si procese dubioase ce sa mai speram? Protectia exagerata a institutiilor statului fata de unii, a facut mult rau institutiei.
Postat 06 Iulie 2020, 14:48 de scarbit
Bunavestire
Ne bucuram pentru performantele financiare,competenta se respecta in romania,nu ca in germania sclavagista.Mai mult,o veste mult asteptata pentru tot sistemul de invatamint:SE DAU VOUCHERELE DE VACANTA.Ingaduiti-va o pauza din activitatea didactica si mergeti la o pensiune,hotel,la munte,la mare... ca sa sprijiniti si horeca,napastuita,infometata.In final,echitatea divina se va aplica conform preceptului: "Căci oricui are, i se va da mai mult şi va avea din abundenţă, dar de la cel ce n-are se va lua chiar şi ce are!" Matei,25:29
Postat 06 Iulie 2020, 14:26 de excalibur
...........
Bine ca primăria baga bani în afacerea dansilor. Pt ca la ce rezultate spectaculoase au aia pare a fi. Oradea are nevoie de o universitate puternica dar când singura știre națională pe care ai generat-o în ultimul an a fost despre acel profesor care fuma în clasa la ore parca nu e ceea ce ar trebuii sa fie.
Postat 06 Iulie 2020, 13:30 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0949 RON
  • 1 EUR = 4.8375 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON