URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2020, 13:19

Ce salarii au şefii din Universitatea din Oradea: Rectorul Bungău a câştigat anul trecut, în medie, 4.600 euro pe lună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vă întrebaţi ce salarii au şefii Universităţii din Oradea, aflaţi că acestea nu sunt deloc mici. În fiecare lună a anului trecut, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi cei cinci prorectori din echipa sa au avut salarii cumulate de peste 17.000 euro.

Bungău, salarii şi despăgubiri

Declaraţiile de avere aferente anului trecut şi publicate recent pe site-ul Universităţii arată că rectorul Bungău – reales în funcţie luna trecută - a încasat din salarii 159.027 lei, adică o medie lunară de 13.252 lei.

Profesorul a mai avut însă venituri din proiecte, plata cu ora şi în baza Legii 85/2016, adică bani restituiţi după ce au fost "tăiaţi" din salarii între anii 2008 şi 2011. Aşa că, în total, a încasat din Universitatea Oradea 267.328 lei, în medie 22.277 lei pe lună (adică circa 4.600 euro).

Veniturile lui Bungău sunt semnificativ mai mari decât în anul precedent, 2018, când a câştigat de la Universitate 180.547 lei, adică o medie lunară de 15.045 lei. Trebuie precizat însă că atunci Bungău nu a primit bani în baza Legii 85.

Topul prorectorilor

Dintre cei cinci prorectori, cele mai mari venituri din Universitate le-a avut profesorul Marcel Roşca, prorectorul responsabil cu managementul academic: 181.320 lei în total anul trecut, adică o medie lunară de 15.110 lei. Roşca este însă şi prorectorul cu cea mai mare vechime în învăţământ.

Marcela Prada, prorector responsabil de patrimoniul Universităţii, a încasat anul trecut, în total din salarii, cercetare şi despăgubiri în baza Legii 85, 151.063 lei, adică o medie lunară de 12.588 lei. Gabriel Bendea, prorector responsabil al domeniului financiar şi, totodată, cel care a preluat conducerea Universităţii odată cu demisia lui Bungău, înainte de a fi reales, a câştigat în total 140.536 lei, adică 11.597 lei în medie lunară.

Eugen Macocian, prorector responsabil de cercetare, a avut în total venituri de 139.165 lei, adică o medie lunară de 11.597 lei, iar prorectorul Ligia Burtă, responsabil de activitatea cu studenţii, a primit 119.051 lei, în medie 9.920 lei pe lună.

Un salariu mare a avut şi directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, Radu Ţarcă: 165.941 lei în total în 2019, adică o medie lunară de 13.828 lei.

Ceva mai puţin a câştigat actualul preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, Vasile Aurel Căuş, însă acesta deţine funcţia de conducere abia din iulie 2019. Potrivit declaraţiei de avere, acesta a câştigat anul trecut, din salarii şi proiectele coordonate, 147.890 lei, adică o medie lunară de 12.324 lei.

Pensionar de lux

Din rândul celor 15 decani orădeni, veniturile cele mai mari le-a avut, de departe, profesorul Alina Bădulescu, de la Facultatea de Ştiinţe Economice. Aceasta a încasat în 2019 un total de 226.160 lei (salarii, proiecte, sentinţe de restuiri, indemnizaţii aferente conducătorilor de doctorate), adică o medie lunară de 18.864 lei.

Este urmată în clasament de Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport. Acesta a încasat, anul trecut, 216.220 lei, adică o medie lunară de 18.018 lei.

Al treilea cel mai bine plătit decan a fost Valentin Mirişan, care a condus Facultatea de Drept dar, între timp, s-a pensionat. Acesta a încasat anul trecut, din Universitate, 186.939 lei, adică o medie lunară de 15.578 lei. Pe lângă salarii, Mirişan a avut şi o pensie de invidiat, el fiind un fost procuror al Curţii de Apel Oradea. Din pensie, a strâns anul trecut nu mai puţin de 320.000 lei, adică o medie lunară de 26.666 lei.

Bani pentru decani

Decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, a încasat anul trecut din Universitate 197.794 lei (o medie lunară de 16.482 lei), iar şeful Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Mircea Gordan, a avut venituri de 195.564 lei (16.297 lei lunar).

Peste 35.000 euro pe an au mai încasat decanii de la Inginerie Managerială şi Tehnologică, Alexandru Pele, care a avut în total venituri de 177.864 lei (14.822 lei lunar), Ioan Chereji de la Protecţia Mediului (în total, venituri de 174.929 lei, în medie lunară 14.577 lei) şi Teodor Mateoc de la Litere (în total, 171.699 lei, în medie 14.308 lei).

Clasamentul continuă cu decanul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, Sanda Filip, care a avut venituri totale de 150.054 lei, adică în medie 12.504 lei pe lună, decanul de la Ştiinţe Socio-Umane, Karla Barth, cu un total de 141.210 lei, adică o medie de 11.767 lei, şi decanul de la Teologie, preotul Viorel Popa, cu un total de 127.244 lei, în medie lunară 10.603 lei.

Ceva mai puţin au câştigat decanii de la Inginerie Energetică şi Management Industrial, Cristina Hora, care a avut venituri de 126.825 lei (în medie, 10.568 lei lunar), actualul decan de la Drept, Cristian Miheş, care a încasat în 2019 121.145 lei (în medie, 10.095 lei lunar), decanul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură, Dan Gomboş, cu venituri totale de 118.027 lei (9.835 lei lunar), şi decanul Facultăţii de Arte, Corina Andor, cu venituri total de 109.924 lei (9.160 lei lunar).

Declaraţia lui Maghiar... nicăieri

Trebuie precizat însă că din clasament lipseşte decanul Adrian Maghiar, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, a cărui declaraţie de avere nu se regăseşte pe site-ul Universităţii din Oradea.

Maghiar a întârziat şi în 2019 să depună documentul la Universitate, achitându-se de această obligaţie abia după ce BIHOREANUL a semnalat acest lucru.

Conform legislaţiei în vigoare, declaraţiile de avere se depun la instituţia angajatoare până cel târziu pe 30 iunie în fiecare an, iar apoi trebuie scanate şi publicate pe internet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Fostele slugi comuniste de rang 5
Marea majoritate din acești pigmei analfabeti, țărani, foste cadre de mâna enșpea din pcr n ar fi sperat nici in visele lor cele mai bune sa ajunga intr o zi șefi. Horga, fost utc ist, șmecher de autobaza, oportunist, stie limbi străine cam cât un bichon dar e decan la relații internaționale. Rectorul barney ar fi mai potrivit la conducerea unui cap. Ăla de la drept, e un avocat mediocru, adus de ținca pe post de secretar. Universitatea ar trebui efectiv desființată de Bolojan, si repusă pe picioare cu profesionisti, nu cu impostori, lachei comunisti sau zero barați care își bat joc de banul public scoțând șomeri pe bandă rulantă.
Postat 07 Iulie 2020, 13:54 de Cetatea
Universitatea, o famiglie de familii
Universitatea este un mare cancer al orașului Oradea. Mai nou, este hrănit și cu banii orașului. A fost luată captivă de șefii ei și de familiile lor care, pe banii statului, ai studenților și mai nou, ai orașului, și-au tras salarii de sute de milioane pe lună plus încă atâta pentru soții și soțiile lor, și-au angajat odraslele, nurorile, șoferii, amantele și secretarele. În același timp, asistenții iau cam 3000 de lei și le fac toată munca profesorilor. Șefii nu pot nici măcar să își facă orele de câte obligații de participare în numeroasele comitete și comiții au. Vai de universitatea care are astfel de șefi!. Universitari din întâmplare, profesori fără vocație, manageri proști, cercetători fără operă, acești no-name nu pot produce decât dezastre pentru care sunt plătiți cu mii de euro pe lună. Pe declarațiile lor de avere de pe saitul www.uoradea.ro se văd și veniturile soților/ soțiilor care și ei lucrează la Universitatea Oradea. Astfel șefii duc acasă mult mai mulți bani decât scrie în articol pentru că și membrii familiilor lor au salarii de zeci/sute de mii de lei. Universitatea este a familiilor Bungău, Bădulescu, Ilieș, Maghiar, Bodog, Bendea, Chereji, Mang, Gordan și încă câteva. Nu a studenților, nu a asistenților care fac toată munca cu studenții. Și ce fraieri suntem noi orădenii care plătim taxe din salariile mici cu care se laudă Oradea și Bihorul pentru ca Bolojan să bage milioane de euro într-o universitate care face performanță numai când își plătește șefii.
Postat 06 Iulie 2020, 21:50 de iftime
fabrica de kaiser și șunci abilitate
Plătiți mai bine decât câștigătorii de Nobel, îngâmfați mai tare decât câștigătorii la Oscar, bogați mai rău decât câștigătorii la Loterie și totuși Universitatea produce șomeri, absolvenții se învârt năuci și cu capul gol, nimic nu răsare de pe urma bugetelor uriașe înghițite an după an de această Galeră romană cu foști șomeri la vâsle. Tinerii ies din școala asta la fel cum au intrat, iar șefii școlii cresc doar în greutate acesta fiind singurul indicator economic care măsoară progresul UO, kilogram/profesor/an școlar.
Postat 06 Iulie 2020, 15:56 de decalog
Parere
Rezultate zero, venituri duble fata de primarul orasului Oradea. Nu mi se pare corect. Primaria se straduie sa ridice universitatea cum poate prin cheltuirea unor sume din bani publici din impozitele orasenilor, prin sustinere imobiliaraterenuri, cladiri, in scopul ridicarii volorii institutiei, dar degeaba. La universitate incep facultatea un nr. de studenti si termina jumatate, in unele facultati chiar mai putin. Vezi facultatea de calculatoare domeniu de viitor, pe care primaria se concentreaza in idea dezvoltarii acesteia in Oradea. Cati au fost azi la licenta? Dece oare? Ce fel de oamei ii formeaza, ce fel de specialisti? Totusi profesorii isi iau salariile si inca ce sume. Cine analizeaza modul de cheltuire a banului public? Multe legi incalcate in institutie. Conducere universitara extrem de slaba. Toata lumea fuge de raspundere, incompetenta, dezinteres, dezbinare, minciuni. Uniii nici macar sefi nu mai vor sa fie. Daca mai punem si scandalurile de coruptie si procese dubioase ce sa mai speram? Protectia exagerata a institutiilor statului fata de unii, a facut mult rau institutiei.
Postat 06 Iulie 2020, 14:48 de scarbit
Bunavestire
Ne bucuram pentru performantele financiare,competenta se respecta in romania,nu ca in germania sclavagista.Mai mult,o veste mult asteptata pentru tot sistemul de invatamint:SE DAU VOUCHERELE DE VACANTA.Ingaduiti-va o pauza din activitatea didactica si mergeti la o pensiune,hotel,la munte,la mare... ca sa sprijiniti si horeca,napastuita,infometata.In final,echitatea divina se va aplica conform preceptului: "Căci oricui are, i se va da mai mult şi va avea din abundenţă, dar de la cel ce n-are se va lua chiar şi ce are!" Matei,25:29
Postat 06 Iulie 2020, 14:26 de excalibur
...........
Bine ca primăria baga bani în afacerea dansilor. Pt ca la ce rezultate spectaculoase au aia pare a fi. Oradea are nevoie de o universitate puternica dar când singura știre națională pe care ai generat-o în ultimul an a fost despre acel profesor care fuma în clasa la ore parca nu e ceea ce ar trebuii sa fie.
Postat 06 Iulie 2020, 13:30 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON