URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2021, 07:58

Ce ne pregăteşte Bolojan: Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor spune lucrurilor pe nume în interviul acordat BIHOREANULUI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută s-au împlinit trei luni de când fostul primar liberal al Oradiei a preluat conducerea Consiliului Judeţean Bihor, iniţiind deja zeci de hotărâri care, dacă vor fi puse în aplicare, vor determina în câţiva ani schimbări serioase în economia judeţului, dar şi în vieţile de zi cu zi ale locuitorilor.

BIHOREANUL l-a invitat pe noul preşedinte al CJ la un "examen" de etapă, provocându-l să explice de ce conduce judeţul în ritm de marş, de ce nu a vrut să plece la Bucureşti în Guvern, ce gândeşte despre noua coaliţie de guvernare, despre reformele care ar trebui făcute şi, evident, ce şi-a propus să facă din funcţia în care a rămas.

- Domnule Bolojan, ce aţi mai descoperit la CJ şi în instituţiile subordonate? Cât de mari sunt proporţiile sifonării banului public, prin "structuri paralele" şi "personal care mima activitatea"?

- Scopul meu nu a fost să facem investigaţii, acesta e rolul altor instituţii, ci să luăm măsuri pentru a opri consumuri nejustificate. Am redus numărul de angajaţi ai CJ, deci cheltuielile de salarii, nejustificat de mari, şi acum funcţionăm cu jumătate din vechea organigramă, la un volum de activitate totuşi sporit. Acelaşi lucru l-am urmărit prin reorganizarea instituţiilor subordonate, în plus am redus spaţiile în care funcţionau unele, aşa încât nu mai plătim chirii şi utilităţi inutil. De asemenea, la unele am redus şi contractele de colaborare, care mergeau înainte fără să ţină cont de pandemie. Toate acestea fac ca structura de cheltuieli să fie mai raţională, iar milioane de euro economisite să meargă către cetăţean, pentru început sub forma unor proiecte care să genereze o dezvoltare pe care s-o simtă ulterior.

Imposibila coaliţie

- Aţi preluat conducerea CJ cu o majoritate PNL, dar nu de două treimi. Aveţi 23 voturi, v-ar trebui 24. Din ce motive nu aţi făcut o majoritate mai largă, cu UDMR sau PSD? Acum UDMR cere viceprimar la Oradea, vicepreşedinte la Judeţ...

- În urma alegerilor locale, numărul de consilieri PNL asigură o majoritate stabilă. Am considerat că orice coaliţie, cel puţin în etapa de reforme pe care trebuie să le facem, le-ar fi atenuat, pentru că au vizat o structură de personal derivată din comportamentul partidelor care au condus în ultimii ani. Cu bunele şi cu relele lui, PNL era singurul care avea capacitatea să facă ce trebuie, o reducere corectă a organigramelor, ceea ce nu ar fi fost posibil în coaliţie cu cei care le-au încărcat. Pe de altă parte, majoritatea de două treimi e necesară pentru câteva proiecte, dar acestea sunt atât de clar în interes public încât orice forţă politică raţională ar trebui să le voteze. Aşadar, eu sper într-o colaborare civilizată cu PSD şi cu UDMR.

- Aţi deschis multe fronturi de lucru, de la restructurarea instituţiilor până la pregătirea unor proiecte de anvergură precum Drumul Expres Oradea-Arad, drumurile judeţene din Zona Metropolitană, centurile Aleşd şi Beiuş. Se pot face toate simultan?

- Între Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean există o diferenţă semnificativă. Primăria este o instituţie mult mai grea, problemele vin peste tine. La Consiliu poţi să nu faci nimic, nici nu se simte dacă preşedintele nu vine la serviciu. Eu consider, însă, că la nivelul judeţului sunt o mulţime de probleme care trebuie atacate, iar obligaţia mea e să lucrăm la turaţia maximă posibilă. Cred că împreună cu colegii din CJ putem duce proiectele începute şi dezvolta şi altele, lună de lună, pentru că altfel nu recuperăm întârzierile şi nu creăm condiţii pentru prosperitate. Asta voi face, lună de lună, voi identifica probleme şi voi căuta soluţii.

- Aţi fixat şi termene, dar realizarea lor depinde şi de alte entităţi. Ce pârghii aveţi pentru ca Ministerul Transporturilor şi CNAIR să nu le abandoneze? Aţi contat pe un ministru PNL, dar acum e USR-ist...

- Termenele nu le-a scos Bolojan din pălărie, sunt impuse de realităţi. Dacă nu le termini până în 2023, nu mai ai bani europeni. E adevărat că proiectele depind şi de alte instituţii, dar cu domnul ministru Drulă am avut o discuţie de principiu şi avem susţinere pentru continuarea lor. S-ar putea ca unele termene să nu fie respectate 100%, dar în cea mai mare parte vor fi. Esenţial e să ai o planificare. Faptul că anunţi public proiecte pune o presiune şi pe tine, şi pe instituţie, iar la soroc cetăţenii pot judeca.

"A văzut cineva state murdare dezvoltate?"

- Insistaţi asupra curăţeniei în judeţ, ce presupune şi ca primăriile să scoată la muncă beneficiarii de ajutoare sociale. Dacă n-o vor face?

- Există proiecte care necesită timp şi bani, precum cele de infrastructură, dar şi chestiuni care cer de fapt organizare. Aşa e chestiunea curăţeniei, fără de care ambientul nu este propice dezvoltării şi civilizaţiei. A văzut cineva state murdare dezvoltate? Curăţenia nu se va face şi nu va produce efecte imediate, dar dacă vrem dezvoltare şi civilizaţie trebuie făcută. Primii care vor da exemplu vom fi noi, pe drumurile judeţene, şi cei de la Drumuri Naţionale. Astfel, şi primarii vor fi determinaţi să facă. De altfel, unii deja au început: o surpriză plăcută este cel de la Balc. Eu sunt convins că şi lucrurile bune sunt contagioase, că oamenii care văd că într-o altă comună aspectul e îmbunătăţit vor cere să fie şi în comunele lor, iar primarii vor avea şi ei interesul să arate că sunt buni gospodari.  

- Mulţi văd succesul viitor al judeţului în exploatarea turismului. Tocmai aţi anunţat un regulament privind aspectul construcţiilor în zonele montane. Dar ce puteţi face în plus?

- Până acum Bihorul şi-a bazat dezvoltarea pe Oradea, care are două treimi din economia judeţului. Aceasta a ajuns la o anumită limită, deci trebuie căutate şi alte sectoare care să aducă dezvoltare. Alături de exploatarea resurselor, de IT, de Universitate şi de altele, turismul poate produce dezvoltare. Pentru asta e nevoie de o colaborare cu comunele cu potenţial turistic, pentru a crea condiţii vizitatorilor - acces, curăţenie, facilităţi, inclusiv trasee marcate ş.a.m.d., ceea ce vom face, indiferent că vorbim despre Munţii Apuseni, Defileul Crişului Repede, zona de nord cu podgorii ori Şinteu.

- Pentru Aeroport aţi promis că veţi face ce n-au reuşit ori n-au vrut predecesorii, dar cum, în condiţiile şi mai complicate ale pandemiei?

- În situaţia de acum e greu de presupus că vom avea un aflux mare de pasageri. Pandemia a scăzut deplasarea cu 80% la nivel global, deci până în vară nu avem nicio şansă să relansăm Aeroportul. Dar pregătirea relansării este vitală, fără conectivitate eşti condamnat să nu te dezvolţi.

- Nu aţi schimbat niciun director ori şef de serviciu, toţi fiind puşi de predecesorii dvs. De ce i-aţi păstrat? În fond, unii sunt membri UDMR, care vă contestă...

- După mine e greşit să schimbi oameni numai pentru că au colaborat cu cineva sau pentru a-ţi aduce oamenii tăi nou-nouţi. Cred că fiecăruia trebuie să-i dai o şansă, să vezi ce poate. Există profesionişti şi în instituţii, care încă nu şi-au dat măsura capacităţilor pentru că nu au avut ce livra, dacă preşedinţii CJ nu le-au cerut. Acum vor avea de lucru şi se va vedea în câteva luni cine ţine ritmul şi cine nu. De cei care nu ţin ritmul ne vom despărţi, dar cred că majoritatea colegilor au înţeles că lucrurile s-au schimbat şi că trebuie să muncim.

"În privinţa reformelor mari sunt rezervat"

- Aproape jumătate din localităţile bihorene nu-şi acoperă cheltuielile de funcţionare, fiind evidentă necesitatea reformei administrativ-teritoriale. Face ceva, în acest sens, actuala coaliţie?

- Unii spun că nu e nevoie să desfiinţăm primării, pentru că ele reflectă nişte tradiţii şi răspund unor necesităţi. Alţii susţin reformarea pentru că nu se poate lucra cu structurile statului comunist, ineficiente şi bugetofage. În ce priveşte nu necesitatea, ci probabilitatea reformelor mari în condiţiile de acum, eu sunt rezervat, pentru că ele presupun să ai o stabilitate politică, să treci prin Parlament legi în cascadă, dar şi un anume masochism, să suporţi costul reformelor, căci poţi avea mişcări sociale, poţi pierde alegeri. Dar dacă nu schimbi nimic, bălteşti. Prin urmare, eu sunt adeptul reformelor. Dacă ele vor avea loc, vom vedea. Eu sper. Până acum am avut un story că PSD este partidul conservator şi că dacă ar veni dreapta la putere ar face atâtea reforme că nu s-ar opri. Dacă PNL şi USR nu fac acum reforme, există riscul să se compromită.

- Coaliţia îşi împarte greu funcţiile, "repartizarea" prefecturilor blocându-se taman în Bihor. De ce credeţi că vor conducerea Prefecturii USR-PLUS şi UDMR? Oare n-ar trebui, cum zic partenerii, ca un partid să nu controleze totul într-un judeţ?

- Şi aici sunt diferite abordări. Cei care nu au aleşi locali vor să compenseze asta prin ocuparea postului de prefect, cei care avem aleşi locali credem că putem avea rezultate mai bune dacă există o colaborare cu Prefectura şi deconcentratele. Dincolo de teorii, eu cred că nu putem face abstracţie de persoana care ocupă postul. Dumitru Ţiplea a făcut o treabă bună în acest an greu şi împreună am generat proiecte în interesul cetăţenilor. Deci, dacă ceva merge bine, este raţional să fie păstrat. În politică, însă, nu totdeauna prevalează raţiunea. Prin urmare, trebuie văzut şi cu ce gânduri ar veni un nou prefect. Prefecţii pot ataca hotărârile de consilii, nu-i costă nimic, şi le este foarte uşor pe fondul neclarităţilor legislative. Asta înseamnă automat suspendarea aplicării hotărârilor până la terminarea unor procese care pot dura ani întregi. Totuşi, eu sunt optimist şi nu-mi fac probleme. În fond, din 12 ani de muncă la Primăria Oradea, 11 ani au fost cu prefecţi de alte orientări. Problema este pentru comunităţi, care pot plăti costul întârzierii unor schimbări. Personal, sper într-o decizie înţeleaptă a coaliţiei.

- Dacă PNL păstrează prefectul, dar UDMR ia funcţia de secretar general al Prefecturii, nou înfiinţată, nu va fi prefectul liberal "ostaticul" partenerului UDMR-ist?

- Eu nu pun problema în felul acesta. Ceea ce însă dă prost pentru partidele din coaliţie, mai ales pentru PNL şi USR, este că, prin politizarea explicită, vor fi confruntate cu ceea ce spuneau în opoziţie. Dacă acum un an, când PSD a vrut politizarea funcţiilor de prefect tu ai ţipat că nu e în regulă şi acum faci politizare, s-ar putea ca oamenii care au crezut în tine să-şi pună nişte întrebări.

- În decembrie, la formarea Guvernului, se vorbea despre Bolojan premier sau ministru. S-a discutat asta sau nu? Vă vedeaţi şef al Guvernului sau peste un minister?

- Totdeauna când se vacantează o poziţie, în presă se fac speculaţii privind persoana care s-o ocupe. În ce mă priveşte, vă spun deschis, nu s-a discutat acest lucru. Tot în ce mă priveşte, eu cred că dacă ai candidat la o funcţie şi ţi-ai asumat nişte angajamente, e bine să nu-ţi baţi joc de votul cetăţenilor care te-au votat. Dacă după câteva luni tu renunţi la o răspundere pentru altele, înseamnă că rupi un contract. Trebuie să fie o situaţie cu totul specială ca să se întâmple aşa ceva. Prin urmare, intenţia mea e să caut să-mi duc la îndeplinire angajamentele pe care mi le-am luat, altfel nu mai pot merge liniştit pe stradă.

- Unii lideri PNL au cerut demisia preşedintelui Ludovic Orban reproşându-i că a negociat catastrofal cu asociaţii la guvernare. Dvs. nu v-aţi pronunţat, deşi aţi pierdut posturi pentru apropiaţi. Ce şanse sunt să colaboraţi la fel de bine cu ministrul USR-ist de la Fonduri Europene sau cu Cseke Attila, ajuns la Dezvoltare?

- Eu nu îmi schimb convingerea că PNL a negociat prost portofoliile ministeriale. Pilonul campaniei PNL a fost "Dezvoltăm România", un mesaj în care am crezut total. Ca să-l umpli cu conţinut, trebuie să ai nişte ministere - Transporturi, Fonduri Europene, Dezvoltare - cu care să-l pui în aplicare. Asta-i o chestiune de principiu. O alta e legată de ocupanţii acestor posturi, care s-au dovedit performanţi. Dacă ai un ministru care a făcut o treabă bună, se prezumă că nu-l schimbi cu unul despre care nu ştii ce va face. La Fonduri Europene şi Transporturi am avut miniştri care au performat. Asta nu înseamnă, bineînţeles, că nu vom colabora cu cei care ocupă acum portofoliile, pentru că ele nu trebuie privite ca nişte feude, ci pentru interesul cetăţenilor. De asemenea, sunt conştient că percepţia cetăţenilor despre PNL va depinde de prestaţia pe care o vor avea persoanele care ocupă portofolii în Guvern din partea PNL.

"Rugăciuni" pentru Bolojan...

- Ca fost primar, ce reacţii aveţi când în Piaţa Unirii s-a dezmembrat balustrada, de pe faţadele unor clădiri reabilitate se desprind bucăţi de vopsea sau când dealul Ciuperca e tot "prăbuşit"? Cum pot fi remediate problemele de calitate a lucrărilor?

- Când ai proiecte multe şi mari, e imposibil să iasă totul perfect, dar asta nu trebuie să te timoreze, să nu continui. Ceea ce spuneţi despre reabilitare se constată după lucrări la structuri vechi, la care pot exista chestiuni care nu se vedeau la momentul executării. La unele clădiri pot să apară probleme, dar pentru asta există mentenanţă, revizii. La Ciuperca terenul a fost consolidat şi sunt convins că la primăvară totul va fi în bună regulă. Amintiţi-vă şi de drumul expres spre Episcopia. Compania de Apă a spus, corect, că dacă tot se face drumul, să fie făcută şi canalizarea. S-a făcut, dar la limita exterioară a trotuarelor, pe o porţiune, nu s-a compactat bine terenul şi după punerea în circulaţie a crăpat trotuarul. A vuit Facebook-ul, "rugăciuni" pentru Bolojan... Sigur, nu Bolojan a lucrat acolo, iar constructorul a reparat totul. Urmarea care este? Chiar dacă în conştiinţa unora "escrocul de Bolojan a făcut iar o lucrare proastă", oraşul a rămas cu un drum foarte bun, care permite unor mii de oameni să economisească în fiecare zi minute din viaţa lor.

- În ce stadiu este proiectul viitorului complex sportiv al oraşului, dat fiind faptul că firma Selina a deschis procese pentru o parte din terenuri?

- Până nu se clarifică problemele juridice ale terenurilor, proiectul e blocat, dar Primăria şi CJ vor face ce trebuie ca să le clarificăm. Ce a făcut Selina, care a avut 10 ani la dispoziţie să construiască blocuri şi nu le-a făcut, plus că mai are suficiente amprente la sol pentru blocuri, nu este corect faţă de oraşul Oradea.

- În ce măsură poate interveni CJ pentru protejarea economiei locale în criza provocată de pandemie?

- Prima grijă a fost să salvăm proiectele care aveau finanţare, dar erau abandonate - centurile Beiuş şi Aleşd, Drumul Expres Oradea-Arad, am reconfigurat priorităţile pentru drumurile judeţene, să nu băgăm bani în unele puţin circulate, ci să facem drumuri noi unde sunt zeci de mii de maşini zilnic, în Zona Metropolitană Oradea. Am accelerat proiectele pe fonduri europene întârziate, de la reabilitarea cabanei Vadu Crişului până la cel strategic pe sănătate, să nu se piardă banii, şi am început să pregătim proiecte noi.

Avem un plan ca, după pandemie, instituţiile de cultură să aducă un plus atât pentru orădeni şi bihoreni, cât şi pentru cei care vin în Oradea, să vadă că este un oraş viu. Avem cea mai mare suprafaţă de spaţii muzeale din România pe cap de locuitor, avem 683 de artişti în instituţiile de cultură, care trebuie să fie vizibili, avem un centru reabilitat şi toate ar trebui să aducă un plus în următorii ani pentru atractivitatea zonei.

Universitatea este, iarăşi, un pilon pentru dezvoltare. Ca să accelerăm şi aici schimbările, noi putem ajuta la rezolvarea unor probleme de patrimoniu, de dotare, chiar şi cu insistenţa pe anumite specializări.

Ne-am angajat să facem cel puţin patru parcuri industriale, la Beiuş, Ştei, Aleşd şi Marghita, oraşe de unde naveta la Oradea nu e confortabilă şi care trebuie să ofere şansa creării unor locuri de muncă. Anul acesta o să avem amplasamentele şi proiectele pentru utilităţi aşa încât anul viitor, către final, să existe o infrastructură economică atractivă nu doar în Oradea.

Vom căuta să susţinem economia locală şi prin alte soluţii, acum încercăm să convingem primarii să preia programul lapte-corn, cu bani cu tot, circa 1,5 milioane euro pe an, pentru a putea să-şi ajute producătorii locali şi să ofere produse proaspete elevilor.

În fiecare lună Consiliul Judeţean va continua proiectele vechi şi va genera proiecte noi, acţionând ca un motor pentru dezvoltarea judeţului. Nu în ultimul rând, vreau să ajutăm primarii să treacă şi ei la alt nivel. Până acum s-au ocupat de apă, de canalizare, în multe locuri acestea sunt rezolvate, dar trebuie să ne ocupăm şi de economie, pentru că fără aceasta nu există prosperitate. Consiliul Judeţean va căuta să coopteze primarii în astfel de eforturi. N-o să reuşim cu toţi, pe unii nu-i ajută comuna, să zic aşa, dar în mod cert în 20-30 de comune putem face lucruri bune şi vor fi ca nişte exemple, ca şi altele să treacă la următorul nivel de dezvoltare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
!?
singura intrebare incomoda, pusa ironic, raspuns pe masura, cata superficialitate! nu dom’ presedinte, nu structura veche e problema, crapa piesele turnate pentru a le inlocui pe cele vechi, vaze si balustrade, turnate in pripa, iarna. crapa dalele, se spala rosturile, cad fantanile, problema e generalizata, afecteaza 90% din piata. nu mai vorbim de mantenanta, vorbim de refacere. piata centrala este doar un caz de esec major, neasumat. dar, cine sa sublinieze asta, cu siguranta nu reporteru, se stie ca va divinizeaza.
Postat 02 Februarie 2021, 11:05 de User anonimizat
RESPECT DOMNULE BOLOJAN!!!! SUNTEȚI UN ADEVĂRAT LIDER POLITIC,CARE PUNE PE PRIMUL LOC CETĂȚEANUL PRIN FAPTE, NU VORBE LA FEL CA 99,9% DIN CLASA POLITICA ROMÂNEASCĂ!!!!!
Felicitări pentru atitudine,dorința dvs de muncă și implicare,Intr o țară coruptă, birocratică, cu o clasă politică defectuoasă și o legislație imperfectă făcută pentru a proteja infractorii și baronii.Sunteti singurul om politic care probabil ar putea răsturna căruța cu boi mulți și înguști la minte de la București, probabil o sa rămâneți singura opțiune viabilă dar mai ales credibilă a PNL după ce mutul își termină mandatul de președinte ,iar partidul va începe sa plătească dezastroasa coaliției negociată de Sica Ludovic,groparul PNL.Pana atunci însă să aveți multă sănătate și putere de muncă.p.s Stimată redacție scrietu ceva și de PSD sa nu se supere fanaticii,numai că nu știu ce au făcut bun și de folos in județul Bihor.Sa nu uitați nici de UDMR care atunci când vor să își bată joc de Romania sunt partid și vor funcții și beneficii dar când sa reprezinte corect și transparent populația de etnie maghiară sunt asociație.
Postat 02 Februarie 2021, 10:52 de User anonimizat
Numele tău e "Sluga PupÎnCur" ...
... nicidecum Criș-Abrudan Teodor Adrian !?! Îți vine să verși când vezi ce întrebări i se pun "falimentatorului" orașului Oradea !?! Mai pune de-un articol și pentru cititori, măi imitație de jurnalist, nu numai pentru limba ta înfiptă adânc în fundul subiectului !?! Cu întrebări de interes, cum ar fi ... cine plătește corecțiile financiare de 25.000.000 Euro care trebuie restituite la UE, de ce nu își întorc vinovații pe dos buzunarele ?!?
Postat 02 Februarie 2021, 10:18 de CrisDumi
The bolovan.
Citind 20% din acest OMAGIU, mi-am dat dat seama,ca bolovan a fost cel care a descoperit gaura in macaroane,primul om cara a pasit pe Luna,detinatorul a cel putin 90% din totalul premiilor Nobel...etc...etc
Postat 02 Februarie 2021, 08:12 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON