URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2020, 12:18

Ce facem cu sticla? Orădenii preocupați de reciclare au unde să ducă sticlele și borcanele

Ce facem cu sticla? Orădenii preocupați de reciclare au unde să ducă sticlele și borcanele ARUNCAŢI AICI! Până acum, în acest an, la cele două centre de colectare separată din Oradea au ajuns aproape 40 de tone de sticle
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiaţi că reciclarea sticlei costă mai puţin decât producerea ei? Şi că, prin topire, orice sticlă poate fi valorificată la infinit?

Indiferent că vorbim de sticle în care au fost băuturi, de borcane, geamuri ori alte obiecte din sticlă, acestea trebuie trimise la reciclare. Iar orădenii pot face asta, apelând la cele două centre de colectare separată amenajate de RER Vest.

Indestructibilă

Material care nu se descompune în natură prea uşor (specialiştii estimând că are nevoie de un milion de ani ca să dispară de pe faţa pământului), sticla este o verigă importantă în lanţul reciclării. Oamenii cumpără multe produse ambalate în sticlă, de la apă, sucuri, bere, la compoturi, legume sau alte alimente. Fireşte, toate sticlele şi borcanele pot fi reutilizate în gospodărie. Dar când se strâng prea multe se dovedesc inutile...

Reciclarea sticlei nu este un procedeu complicat. Spălată, spartă şi măcinată, sticla este topită şi, pentru că nu-şi pierde proprietăţile, redevine materie primă. Îşi păstrează însă culoarea, motiv pentru care sticla transparentă, care poate fi utilizată în mai multe scopuri, este şi cea mai căutată.

Opţiuni la îndemână

Ca să-şi trimită sticlele la reciclat, orădenii nu trebuie decât să le strângă separat de alte deşeuri şi să le ducă la centrele de colectare separată pe care RER Vest le-a amenajat în Oradea, pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor. Deschise de luni până sâmbătă, între orele 8 şi 20, centrele au containere separate pentru colectarea sticlelor, unde aceste deşeuri - la fel ca toate resturile adunate pe platforme - ajung la Eco Bihor, firma care răspunde de valorificarea gunoaielor produse de orădeni.

Pe lângă aceste centre, orădenii mai pot duce sticlele la cele 11 insule ale reciclării pe care Primăria le-a amenajat în oraş, la începutul acestui an. Acestea se găsesc pe străzile Mihail Kogălniceanu (zona haşurată a parcării publice), Barierei nr. 24, Constantin Noica nr. 15, Sovata nr. 59 (lângă blocul nou), Predeal (în spatele cofetăriei Danessa), Călugăreni nr. 3 (parcarea restaurantului Amicii), Podului (lângă Biserica Baptistă), Piaţa Nufărul, intersecţiile Nojoridului cu Aleea Salca, Alexandru Cazaban cu Oneştilor (parcarea Arenei Antonio Alexe), Menumorut cu Doina.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Reciclare
Dacă se dorește cu adevărat colectarea și reciclarea ambalajelor din sticlă primăria ar trebui să amplaseze containere speciale pentru sticlă în toate spațiile destinate colectării gunoaielor din gospodărie exact ca și în cazul ambalajelor din plastic!
Postat 25 Iunie 2020, 15:26 de Adrian1965
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON