Ştiaţi că reciclarea sticlei costă mai puţin decât producerea ei? Şi că, prin topire, orice sticlă poate fi valorificată la infinit?
Indiferent că vorbim de sticle în care au fost băuturi, de borcane, geamuri ori alte obiecte din sticlă, acestea trebuie trimise la reciclare. Iar orădenii pot face asta, apelând la cele două centre de colectare separată amenajate de RER Vest.
Indestructibilă
Material care nu se descompune în natură prea uşor (specialiştii estimând că are nevoie de un milion de ani ca să dispară de pe faţa pământului), sticla este o verigă importantă în lanţul reciclării. Oamenii cumpără multe produse ambalate în sticlă, de la apă, sucuri, bere, la compoturi, legume sau alte alimente. Fireşte, toate sticlele şi borcanele pot fi reutilizate în gospodărie. Dar când se strâng prea multe se dovedesc inutile...
Reciclarea sticlei nu este un procedeu complicat. Spălată, spartă şi măcinată, sticla este topită şi, pentru că nu-şi pierde proprietăţile, redevine materie primă. Îşi păstrează însă culoarea, motiv pentru care sticla transparentă, care poate fi utilizată în mai multe scopuri, este şi cea mai căutată.
Opţiuni la îndemână
Ca să-şi trimită sticlele la reciclat, orădenii nu trebuie decât să le strângă separat de alte deşeuri şi să le ducă la centrele de colectare separată pe care RER Vest le-a amenajat în Oradea, pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor. Deschise de luni până sâmbătă, între orele 8 şi 20, centrele au containere separate pentru colectarea sticlelor, unde aceste deşeuri - la fel ca toate resturile adunate pe platforme - ajung la Eco Bihor, firma care răspunde de valorificarea gunoaielor produse de orădeni.
Pe lângă aceste centre, orădenii mai pot duce sticlele la cele 11 insule ale reciclării pe care Primăria le-a amenajat în oraş, la începutul acestui an. Acestea se găsesc pe străzile Mihail Kogălniceanu (zona haşurată a parcării publice), Barierei nr. 24, Constantin Noica nr. 15, Sovata nr. 59 (lângă blocul nou), Predeal (în spatele cofetăriei Danessa), Călugăreni nr. 3 (parcarea restaurantului Amicii), Podului (lângă Biserica Baptistă), Piaţa Nufărul, intersecţiile Nojoridului cu Aleea Salca, Alexandru Cazaban cu Oneştilor (parcarea Arenei Antonio Alexe), Menumorut cu Doina.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.