URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2022, 11:04

Ce este Pactul Verde European?

Ce este Pactul Verde European? (sursa foto: themayor.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că viitorul Europei depinde de o planetă sănătoasă, iar provocările actuale de climă şi mediu necesită un răspuns urgent şi ambiţios, Uniunea Europeană s-a angajat să atingă neutralitatea climatică, adică un echilibru între emisiile de dioxid de carbon şi capacitatea mediului înconjurător de a le absorbi, până în anul 2050.

Strategia care să conducă spre acest obiectiv şi care influenţează toate programele de finanţare europene este Pactul Ecologic European (în engleză, Green Deal), votat de Parlamentul European în ianuarie 2020.

Una dintre primele măsuri propuse este decarbonizarea sistemului energetic. 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din Europa sunt generate de producţia şi utilizarea energiei, aşa că eficienţa energetică a clădirilor este o prioritate. 

Pactul mai prevede că industria trebuie să nu mai depindă în aşa mare măsură de materiale noi extrase. În prezent, doar 12% din materia primă folosită în UE provine din reciclare, iar acest procent trebuie să crească. 

Pentru transporturi, obiectivele sunt şi mai ambiţioase: până în 2050, este necesară o reducere cu 90% a emisiilor generate, prin transport public eficient, decongestionări ale traficului urban şi "mutarea" a 75% din transportul rutier de marfă pe calea ferată şi pe căi navigabile.

Un viitor sănătos este imposibil de obţinut fără o alimentaţie adecvată, iar UE promovează agricultura ecologică şi trasee cât mai scurte de la ferme la consumatori. De asemenea, ocrotirea şi sporirea biodiversităţii, în special în mediile urbane, este un alt scop european. Suprafaţa împădurită a UE trebuie îmbunătăţită, pentru ca emisiile de dioxid de carbon să poată fi neutralizate. Nu în ultimul rând, pactul impune necesitatea implementării de noi tehnologii în toate sectoarele, tot cu scopul de a reduce poluarea. 

Ulterior, din cauza pandemiei de Covid-19, pactul a fost completat cu obiectivul relansării economice a UE, dar tot în armonie cu mediul înconjurător. Aşa cum spune documentul, pentru o Europă mai verde, mai digitală şi mai rezilientă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
urmatorul pas cu pas e sa interzica consumul de carne
...ca vaca se baseste si are nevoie de iarba si fan. Totul din frica ca peste 1500 de ani o sa fie cu 1-2 grade mai cald. Intre timp ce UE se sinucide ca putere economica si politica, vin dictatorii si comunistii din China, Iran, Rusia, ard la greu tot ce prind ca sa isi dezvolte industria, isi dezvolta "imperiile" iar cand rachetele si tancurile lor vor fi din nou la poarta noastra, sa iasa verzii cu pancarte in fata lor sa le zica rusilor sa opreasca motorul, ca polueaza..
Postat 16 Februarie 2022, 13:19 de unu
Audiatur et altera pars
[ https://stopthesethings.files.wordpress.com/2018/07/1-6-_kompendium-der-energiewende_englisch_1.pdf ] Politicile nerealiste ale "energiewende", (Energiewende este tranziția în curs de desfășurare a Germaniei către o aprovizionare cu energie cu emisii reduse de carbon, ecologică, fiabilă și accesibilă. Noul sistem intenționează să se bazeze puternic pe energia regenerabilă, eficiența energetică și gestionarea cererii de energie) in cea mai puternica tara europeana,cea mai avansata in domeniul energiei verzi, cele mai multe parcuri eoliene si fotovoltaice. "Germania contribuie aproximativ cu 2,1 % din emisiile globale de CO2. Indiferent ce politică este urmată în Germania, această pondere va scădea cu mult sub 2 % in 2030, deoarece creșterea în China și India va depăși emisiile noastre totale de CO2. Emisiile totale anuale de CO2 în Germania sunt aproximativ la fel ca volum cu cele care se adaugă la fiecare 19 luni în China. Dacă Germania ar înceta să mai existe mâine , China singură ar compensa pierderea emisiilor de CO2 după doar 1,5 ani. Cu alte cuvinte, este imposibila influențarea climatului global prin reducerea emisiilor de CO2 în Germania "
Postat 16 Februarie 2022, 12:56 de excalibur
Europa bate câmpii. Echilibrul se calculează în "itemi" ... nu în povești cu pacturi.
Pământul continuă să se învârtă, iar în 12 ore după ce ai aerisit continentul ... vine cu putere noxa din China, unde cărbunele arde de duduie economia. Bașca faptul că timpul se reduce la jumătate chiar, după ce se bășește și vaca argentianiană.
Postat 16 Februarie 2022, 12:26 de KP
Neomarxism
Cu nimic nu se deosebeste acest pact de programul comunistilor care promitea viitorul luminos! De fapt oamenii nu vor salvarea Pamântului, ci salvarea pãmântului propriu, a propriei vieti. Sau chiar a noilor ideologii, pentru care sznt dispusi la sacrificiu, sacrificând bineînteles pe altii.
Postat 16 Februarie 2022, 11:32 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON