URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2018, 17:47

Ce este Leptospiroza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele (cu excepţia Antarticii), dar  mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.

Leptospirele pot trăi 10-20 de zile la temperaturi de 20-30 de gr. C în apa canalelor, mlaştini şi pământ umed, dar sunt distruse de razele solare (radiaţiile ultraviolete), uscăciune sau apa clorinată.

De asemenea, rezistă câteva săptămâni în urina neutră sau alcalină, la 22 de gr. C. Boala apare sporadic, mai ales vara şi toamna, dar, mult mai rar şi sub formă de epidemii. Persoanele cele mai expuse sunt cele care lucrează în regiuni mlăştinoase, orezării, mine, unde umiditatea, temperatura relativ constantă şi prezenţa şobolanilor şi a şoarecilor favorizează persistenţa leptospirelor. Mai sunt expuşi şi cei care lucrează în contact cu animalele în ferme zootehnice sau abatoare, veterinarii şi îngrijitorii de animale de laborator etc., în aceste cazuri leptospiroza având un caracter de boală profesională.

Rezervorul şi sursele de infecţie sunt animalele sălbatice şi domestice, multe dintre acestea fiind gazde permanente de leptospire. Rozătoarele fac, în general, o boală inaparentă şi excretă toată viaţa leptospire prin urină. Porcii, bovinele şi câinii fac de obicei forme uşoare de boală. Transmiterea bolii se face prin contact direct cu sângele, urina, sau organele animalelor infectate, sau cu solul şi apa contaminate cu leptospire, care pătrund în organismul uman prin leziunile pielii, sau prin mucoasa nazală, bucofaringiană şi conjunctivală. Contactul se produce în timpul activităţii profesionale la cei expuşi, sau incidental, la vânători şi pescari, sau, mai frecvent prin scăldatul vara în bălţi.

Contagiozitatea durează câteva luni la animalele infectate şi toată viaţa la rozătoarele sălbatice. Pe durata bolii clinice şi omul este infecţios, prin urină. Receptivitatea bolii este generală, iar imunitatea după boală este slabă.

ATENŢIE! Clinic boala debutează brusc, cu frison, febră, dureri musculare generalizate, dureri de cap, uneori vărsături, după o perioadă de incubaţie de 7-14 zile (cu extreme de 2-20 de zile). Leptospiroza este o boală infecţioasă septicemică cu o evoluţie în 2 faze: faza septicemică (la circa o săptămână de la debut) cu persistenţa simptomelor de debut, la care se adaugă roşeaţa intensă a conjunctivelor şi apariţia unor erupţii cutanate sub forma unor mici macule (bubiţe); pot apărea şi manifestări pulmonare (tuse şi expectoraţie cu sânge), digestive (greţuri şi vărsături însoţite de mărirea ficatului şi, la sfârşitul fazei septicemice, icterul) şi meningeene (dureri mari de cap şi întărirea musculaturii cefei). Faza a doua a bolii, denumită faza organică, se manifestă prin febră şi unele sindroame specifice.

REŢINEŢI! Leptospiroza este o boală gravă, dar cu şanse bune de vindecare prin recunoaşterea simptomelor şi instituirea tratamentului adecvat. Prezenţa icterului şi a insuficienţei renale reprezintă factori agravanţi. La gravide, boala determină avort.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON