URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2022, 18:29

Ce daune au făcut urșii în Bihor în 2021. Lupii, mult mai „distrugători”

Ce daune au făcut urșii în Bihor în 2021. Lupii, mult mai „distrugători” sursa foto: https://traveltomorrow.com/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă Bihorul n-are o populație numeroasă de urși, se întâmplă ca aceștia să producă și pagube locuitorilor din satele montane.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, instituție care participă la evaluarea daunelor produse de animale sălbatice, în 2021 în județul nostru pierderile produse de urși constau în 10 stupi cu familii de albine de pe teritoriul comunei Finiș, în valoare totală de 6.000 de lei, o vită de pe teritoriul comunei Curățele (3.200 de lei) și trei oi de pe teritoriul comunei Tărcaia (circa 1.500 de lei).

Spre comparație, în 2020, în Bihor urșii n-au făcut nicio pagubă, dar în 2019 au produs mult mai multe daune. Atunci, numai în comuna Budureasa un urs a dat iama în 13 gospodării, unde a omorât 122 de găini, 5 familii de albine și mai mulți iepuri, în comuna Remetea a mai prădat cinci gospodării, omorând albine, găini, dar și un câine de pază, iar în Curățele a mai prins 8 familii de albine și peste 40 de găini.

Pe de altă parte, anul trecut, lupii au fost mult mai dăunători în Bihor decât urșii. Potrivit datelor furnizate de Garda Forestieră Oradea, lupii au mâncat sau omorât 50 de oi, 8 miei și o capră, în valoare totală de peste 33.000 de lei.

Despăgubiri cu condiții

Potrivit Hotărârii de Guvern 1679 din 2008, proprietarii animalelor omorâte de fiarele pădurii pot fi despăgubiți de Ministerul Mediului sau administratorul fondului cinegetic pe teritoriul căruia s-a produs atacul, după ce o comisie anume formată evaluează pagubele.

Majoritatea pagubelor produse anul trecut în Bihor de urși și lupi au fost despăgubite. Excepție fac vita omorâtă de urs, respectiv 13 oi și 8 miei omorâți de lupi, pentru care nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Potrivit HG 1679, proprietarii de animale domestice au obligația să păzească animalele în timpul pășunatului, iar pe timpul nopții să le adăpostească. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, în cazul unui atac nu se acordă despăgubiri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON