URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2020, 19:15

Ce au de făcut parlamentarii PNL Bihor şi ce-a constatat „bobocul” Aurel Căuş despre unii colegi: au „mai puţină inteligenţă” decât animalele de companie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru din cei cinci parlamentari liberali ai judeţului Bihor au prezentat un "bilanţ de început de mandat", expunând într-o conferinţă de presă susţinută miercuri alături de preşedintele organizaţiei, Ilie Bolojan, ce obiective şi-au fixat pentru următorii ani.

Proaspăt deputat, universitarul Aurel Căuş a mărturisit experienţa primului contact cu colegii, spunând despre unii cuvinte deloc măgulitoare.

"Principala forţă"

Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a tras linie la finalul unui an cu alegeri locale şi alegeri parlamentare, primele soldate cu rezultate "uşor peste aşteptări" fiindcă liberalii conduc Oradea cu o majoritate mai mare de două treimi în Consiliul Local şi Bihorul cu aproape tot atât în Consiliul Judeţean, respectiv "uşor sub aşteptări" deoarece au mizat pe alegerea a doi senatori şi trei deputaţi, însă vor avea în următorii patru ani doi senatori şi doar doi deputaţi.

"S-a confirmat că PNL este şi va rămâne şi în anii următori principala forţă politică din Bihor", a conchis Bolojan, mulţumind încă o dată bihorenilor care "ne-au acordat încrederea lor" în cele două scrutine.

Despre misiunea noilor aleşi locali liberali, şeful organizaţiei judeţene a afirmat că aceasta este "de a genera dezvoltare, de la Primăria Oradea până la Primăria Spinuş", adică să acceseze fonduri europene pentru a face investiţii care să ducă la creşterea numărului locurilor de muncă şi a nivelului de confort în comunele şi oraşele pe care le conduc.

Teme de casă

În ce priveşte sarcinile noilor parlamentari ai PNL Bihor, Bolojan a spus că "în afară de susţinerea proiectelor şi programului Guvernului", aceştia trebuie să urmărească şi "rezolvarea unor aspecte legislative care, odată soluţionate, vor crea condiţii pentru administraţii mai eficiente" în toate domeniile, de la sănătate la asistenţa socială.

Concret, Bolojan a afirmat că se aşteaptă, de exemplu, la legiferarea transferului de la CFR către Primăria Oradea a bucăţii de teren din fostul Depou al Gării Oradea pe care au fost construiţi câteva zeci de metri ai drumului expres, schimbarea legislaţiei asigurărilor de sănătate aşa încât decontarea fondurilor către spitale să depindă de numărul şi complexitatea cazurilor medicale rezolvate, nu de numărul paturilor, precum şi a legii spitalelor, aşa încât medicii să fie salarizaţi în funcţie de muncă, nefiind normal, de exemplu, ca un chirurg "cu 500 de operaţii să fie plătit la fel ca un doctor care face 200 de operaţii".

"Mai puţină inteligenţă"

Cei patru noi parlamentari ai PNL Bihor au prezentat comisiile de specialitate în care vor activa: senatorul Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Judeţean, este membru în Comisia pentru Sănătate şi în Comisia pentru Muncă (deşi şi-ar fi dorit-o, ca secundară, pe cea de Administraţie), senatorul Adrian Hatos urmează să lucreze în Comisia pentru Educaţie şi în cea pentru Digitalizare, deputatul Aurel Căuş în cea pentru Educaţie, iar deputatul Ioan Cupşa în Comisia Juridică, unde va fi vicepreşedinte, la fel ca în mandatul anterior.

Debutant în Parlament, Aurel Căuş (foto), care este şi preşedintele organizaţiei MENSA, ce reuneşte persoane cu IQ mult ridicat, şi-a descris plastic experienţa primelor zile în forul legislativ.

"Am văzut elemente pe care nu mi le imaginam înainte. Pe lângă majoritatea colegilor cu bune intenţii, am avut şi mai puţin plăcuta ocazie de a întâlni şi colegi în spatele cărora eu recunosc că am întrezărit mai puţină inteligenţă decât am văzut, poate, în ochii unor animale de companie", a afirmat acesta.

Speranţe de colaborare

Aflat la primul mandat, dr. Gheorghe Carp a declarat că în calitate de membru al Comisiei pentru Sănătate a Senatului speră într-o colaborare strânsă cu ministrul Vlad Voiculescu, deoarece obiectivele din programul de guvernare pe care acesta şi l-a asumat coincid cu propunerile pe care, în baza experienţei pe care o are ca manager de spitale, vrea să le facă pentru îmbunătăţirea legislaţiei în acest domeniu, prima vizând posibilitatea de organizare a unor consorţii spitaliceşti, după modelul Spitalului Judeţean şi Spitalului Municipal din Oradea, complementare unul faţă de celălalt.

Acelaşi lucru l-a spus şi deputatul Ioan Cupşa cu referire la colaborarea sa cu noul ministru al Justiţiei, USR-istul Stelian Ion, cu care a cooperat şi în mandatul trecut în Comisia Juridică şi în aşa numita Comisie Iordache, în care amândoi s-au opus asalturilor PSD la adresa independenţei Justiţiei.

Cupşa a spus că între obiectivele imediate în acest domeniu este desfiinţarea controversatei Secţii Speciale de anchetare a magistraţilor, iar apoi repararea legilor justiţiei "în care PSD a intrat cu bocancii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Athena ești repezită si la gramatica, nu numai la ideea de boboc frustrat.
Se scrie si la Mensa dar si la Misa "celor care te platesc". Nu "celor care te plateste".
Postat 01 Ianuarie 2021, 09:52 de WinDoss
Athena ești repezită si confunzi Mensa cu Misa.
Eu sunt membru PNL din 1990 si nu am fost un traseist ca sa imi schimb parerile de la un mandat la altul ca voi, liberali de conjunctura. Si nu suport ca un nevolnic lasat de toate nevestele [de bleg si frustrat ce e de fapt] sa bea pisu in Parlament inainte de a semna macar o initiativa legislativa. Ca dovada ca omul e slab de caracter si fatalau pe deasupra, o sa vezi ca din capul lui propriu nu va iesi nicio lege. Va face ce a facut la UO, sa urmareasca oportunitatea vreunui rezultat deja trasat si nu scopul ca obiectiv in sine.
Postat 01 Ianuarie 2021, 09:47 de WinDoss
@unu
Altul care confunda Mensa cu Misa. Mensa nu e religie. Misa e. Nu e nimeni rasist pt ca africanii au IQ mai mic. Ai inceput petrecerea mai rapid si ai consumat ceva tarie?:))) Ai o logica demna de un an pandemic
Postat 31 Decembrie 2020, 17:53 de Athena
Mai moale si cu religia asta dupa Mensa
Sunt destui cu iq de 200, si aunt siferi de tir. Iq depinde mult si de educatie: n-ai fost la scoala buna ca orfan de tata si ai munci de la 14 ani, e mai mic, dar nu inseamna ca esti mai incapabil. Si ce daca africanii au in medie Iq mai mic, sunteti rasisti sa ziceti ca sunt prosti sau e o problema ca nu au acess la educatie?
Postat 31 Decembrie 2020, 17:48 de unu
nu inteligenta e problema
Nu stiu cat de prosti sunt alti politicieni, dar si putina inteligenta pe care o au o folosesc pentru interesul lor meschin. Daca tot aveti inteligenta, folositi-o in folosul oamenilor.
Postat 31 Decembrie 2020, 14:32 de Minerva
toti candidatii
Toti candidatii PNL Bihor sunt, probabil, cu inteligenta peste medie. Oameni de acelasi nivel ar trebui sa isi aleaga si alte partide.
Postat 31 Decembrie 2020, 14:31 de Horatiu
@WinDoss
El nu critică nivelul IQ-ului colegilor de partid, ci critică nivelul celor din partidul care te platește:)))) @BlackDot Păi lasă să se dea mare cu inteligența, că până acum s-au dat mari destui cu prostia și nu ne-a fost bine. Hai să încercăm și altfel.
Postat 31 Decembrie 2020, 13:39 de Athena
Bihorenilor, voi intelegi care e media inteligentei in Universitatea Oradea?
Catelul de companie al regretatului deputat PNL Tavi Bot, pe numele lui de biped de pe buletin Aurel R. Caus, a fost seful Senatului Universitatii. Dupa modelul premierului Cuțu care acuză greaua mostenire a guvernului Orban, acest deputat de panarama educationala critica cat de jos a ajuns IQ-ul colegilor de partid.
Postat 31 Decembrie 2020, 13:19 de WinDoss
anularea actiunilor PSD-ului
Veti avea 4 ani interesanti. Va trebui sa anulati tot ce a stricat PSD-ul. Domnul Cupsa are cale relativ usoara, deoarece Ministrul Justitiei e un fost coleg de-al dumnealui si sigur vor colabora bine. Nu stiu ce parere are domnul Caus din Comisia pentru Educatie despre Ministrul Educatiei. Ca e plin parlamentul de prosti stiam cu totii, dar trebuie aratati cu degetul si plagiatorii (sau aparatorii plagiatorilor).
Postat 31 Decembrie 2020, 13:11 de CorinaC
@BlackDot
Prietene, cred ca tu confunzi Mensa cu Misa. Invitatii lui Maruta sunt prosti gramada, deci nu au cum fi din Mensa. Plus ca nu s-a "laudat" omul cu apartenenta la acea organizatie, ci jurnalistul a scris acele detalii.
Postat 31 Decembrie 2020, 13:05 de Vidar
Având în vedere că "bobocul" a fost preșdintele organizației PNL Oradea în perioada 1996-2000 și este membru de partid din 1994 încoace ...
... dar și că nu a apucat prea bine în Parlament să se vadă îndeaproape cu "colegii" la care face referire, în doar cele câteva zile de investire ... este foarte urât din partea lui și dovedește un nivel minimal de inteligență, de îi caracterizeză pe deputații liberali ca fiind la nivelul exprimat de niște animale de companie !?! Să spui despre parlamentarii PNL așa ceva ... arată nivelul de noninteligență al "politrucului" Căuș !?!
Postat 31 Decembrie 2020, 12:25 de CrisDumi
Mensa? :)))))
E destul de jejnant sa te lauzi in ziua de azi ca faci parte din Mensa Romania. Adica, pe bune... toti invitatii de la Maruta si de la Kanal D sunt membri! Nu e deloc un plus de imagine sa fi asociat cu toti manelistii...
Postat 31 Decembrie 2020, 12:13 de BlackDot
primul
Probabil e primul parlamentar care spune lucrurilor pe nume. E primul care arata cat de limitati si incompetenti sunt unii deputati si senatori. Daca in urmatorii 4 ani ii si numeste pe cei mai redusi, poate ca aceia nu vor mai prinde un mandat.
Postat 30 Decembrie 2020, 22:37 de Cesar
Inteligenta...bat-o vina !
Da, dl. Cauş, aşteptam momentul în care să vă daţi seama! Sincer sa fiu, în momentul în care am auzit că sunteţi pe lista de "catindaţi", m-am mirat, pentru că între câinii din politică, nu prea vă văd ! Păcat. Altfel ar fi trebuit să fie, dar asta e politica dâmboviţeană cu politrucii ei! Eu aş vrea să puteţi face ceva, să se audă mai tare vocile oamenilor inteligenţi, dar mă tem că ograda celor proşti e prea mare şi prea tare! Vorba lui Lăpuşneanu...doar că în alt context. Cum se schimbă roata !! Vă doresc totuşi succes în bătălia cu...şi cu...şi cu...Fie să auzim ecouri pozitive !
Postat 30 Decembrie 2020, 21:01 de Oradeamea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON