URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2022, 13:55

Ce a pățit un bihorean prins de Poliție în timp ce arunca gunoaie în Băile Felix: A rămas fără mașină și are de plătit o sumă uriașă (FOTO)

Ce a pățit un bihorean prins de Poliție în timp ce arunca gunoaie în Băile Felix: A rămas fără mașină și are de plătit o sumă uriașă (FOTO) foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu faceți ca el, că veți păți la fel! Acesta este mesajul pe care ar trebui să-l înțeleagă bihorenii, în urma unei acțiuni a Poliției și comisarilor de mediu din județ, care au prins un bărbat din comuna Sânmartin în timp ce arunca deșeuri din construcții la marginea stațiunii Băile Felix.

S-a întâmplat vineri, când ofițeri din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Inspectoratului Județean de Poliție Bihor l-au surprins pe șoferul unei autoutilitare marca Nissan Cabstar în flagrant, în timp ce descărca saci cu gunoaie rămase în urma unor lucrări de finisaje interioare, pământ și resturi de beton din demolări.

Deșeurile au fost abandonate în Băile Felix, comuna Sânmartin, în imediata apropiere a DN 76 Oradea - Deva, iar conform procedurii stabilite prin protocolul județean „Bihor curat”, polițiștii au chemat la fața locului și comisarii Gărzii de Mediu Bihor.

Aceștia au decis să confiște autoutilitara folosită de bărbatul domiciliat în aceeași comună, dar și să-l sancționeze. „Șoferul care a abandonat deșeurile, un cetățean cu domiciliul în comuna Sânmartin, a fost sancționat de către comisarii de mediu cu amendă contravențională în valoare de 20.000 lei. Autoutilitara a fost confiscată și dată în custodia Primăriei Sânmartin iar conducătorul acesteia a fost obligat la plata contravalorii eliminării deșeurilor cu o societate autorizată”, a transmis Garda de Mediu Bihor.

Așadar, bărbatul s-a ales cu o triplă pagubă: amenda defel simbolică, pierderea autoutilitare și cheltuielile pe care le va plăti pentru curățarea locului murdărit.

Un cost mare, față de cele câteva sute de lei pe care le-ar fi plătit dacă ar fi dus deșeurile la depozitul județean administrat de firma Eco Bihor, unde depozitarea unei tone de deșeuri costă 120 de lei, fără TVA, preț la care se mai adaugă 80 de lei pe tonă, taxa de economie circulară impusă de autoritățile naționale pentru deșeurile care nu sunt refolosite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Putina istorie
1 mai nu e baile felix. E alta planeta. Saptamini la rind, Camioane de 20 tone au adus moloz, betoane, resturi unde credeti? Ici sa, la calea ferata 1 mai, pe unde voia Bolojan sa faca noua centura Oradea Sinmartin. Scoteai nasul pe geam din Primaria Sinmartin si vedeai "dezastrul". Nu ma pronunt ca e bine sau rau, acuma terenul e nivelat, nu stiu si nu ma intereseaza dedesubturile afacerii. Cititi aici si faceti comparatie cu Megapedeapsa. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/munte-de-gunoaie-un-teren-din-baile-1-mai-a-crescut-in-inaltime-cu-cativa-metri-din-cauza-deseurilor-depozitate-clandestin-161332.html ]. Nu e dubla masura, e doar erectie controlata, scapata in priapism bugetar.
Postat 22 Mai 2022, 11:18 de excalibur
Fake??
Ceva nu se potriveste... Vad intr-una din poze un buldo care are cupa plina cu sacii omului. Jur imprejur sunt descarcate gramezi de pamint, probabil anterior flagrantului. Semn ca acolo se face o umplere voluntara a terenului. Nu se spune cine e proprietar. Daca e privat, poate stie de situatie. Caz in care actul este consimtit. Aflam doar despre Garda, zanganit de catuse, amenzi si exproprieri. Asta trebuie sa stim, sa mincam, sa traim. Multumim...
Postat 21 Mai 2022, 20:10 de excalibur
da
o pubela ar fi costat cateva sute si i-ar fi dus-o si adus-o ei, ar fi fost la dispozitia lui cateva zile sa o incarce.
Postat 21 Mai 2022, 15:49 de nihil
Foarte bine
.
Postat 21 Mai 2022, 15:13 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON