URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2020, 20:11

Cataramă pe tuşă. AUR campion

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fapt: Viorel Cataramă, un milionar notoriu şi excentric, patronul câtorva fabrici de mobilă şi de-a lungul timpului al mai multor partide (toate cu chip liberal, dar toate anti-PNL, din care s-au rupt şi la care s-au lipit pentru a-l rupe iar în momente-cheie), trecut subit la Pro România după ce la alegerile locale din septembrie a scos (cu Mişcarea Patrioţilor Români) doar 14 voturi în Bucureşti (la Consiliul General al Capitalei), a obţinut în Bihor 3,63% (rezultatul la Senat), adică 6.617 voturi. S-ar zice că lăudabil. Reţineţi, totuşi, esenţialul: degeaba.

AUR, despre care, spre deosebire de Cataramă, la alegerile locale nu se ştia mai nimic cu excepţia numelui activistului unionist şi ultras George Simion, s-a dovedit, în schimb, de o eficienţă fără precedent. În septembrie, acest "partid" (cu ghilimele pentru că arată şi se poartă mai degrabă ca o Legiune, pe baze paramilitare, nicidecum democratic), abia înfiinţat la începutul anului, a obţinut un scor de 0,99% pe ţară (71.022 voturi la consiliile judeţene), pentru ca apoi să explodeze în numai două luni, devenind a patra formaţiune din Parlamentul României, cu un scor (după numărarea sufragiilor în 99% din secţii) de 8,99% (522.683 voturi).

Concluzia e limpede: Cataramă a cheltuit un munte de bani şi a alergat pe acelaşi culoar cu AUR (nici nu cred că şi-a dat seama, cum era îmbătat de propriul ego), dar a fost "descalificat" lamentabil, pe când AUR a devenit "campion" (este încă o necunoscută suma de care a dispus acest "partid", dar mică nu poate fi, după cum nici provenienţa banilor prea albă nu pare).

Şi Cataramă, şi AUR au fluturat aceleaşi teme de campanie (anti-mască, pro-libertate, mai ales religioasă, mândria de a fi român etc), dar discursuri diferite. Cataramă a vorbit (şi) despre economie (chiar dacă superficial, "la sentiment", bătând moneda pe "capitalul românesc") şi a atacat mai ales PNL, un pic şi superficial şi PSD.

AUR a ignorat orice chestiune economică şi s-a declarat, categoric, în război cu toată "clasa politică". Cam la fel ca USR-PLUS, dar pe subiecte de care alţii fugeau ca de dracu’, nu de genul lozincilor #fărăpenali, ci poziţionându-se radicalmente suveranist, anti-NATO şi anti-UE.

Foarte mulţi compară acum AUR cu PRM-ul de odinioară. Simplist, reducţionist, superficial. Cauza e că văd doar "naţionalismul" (în realitate xenofobia), "patriotismul" (atenţie, însă: trâmbiţarea dorinţei de unire cu Basarabia şi acţiunile agresive pot fi păgubitoare, servind mai degrabă imperialismului moscovit şi revizionismului budapestan decât unionismului românesc), "familismul" (ciudat, de vreme ce nici nu ştim dacă lăncierii AUR sunt căsătoriţi, dacă cresc copii etc), "misticismul" (percepţie falsă, bazată pe utilizarea credinţei doar ca ritual şi exclusiv "dreaptă", adică ortodoxă), homofobia... Acestea sunt "valorile" promovate de adevăraţii, iată, "oameni noi".

AUR este, aşadar, mult peste ce era PRM, ba chiar şi peste ce-a fost PPDD. E mai degrabă din categoria Cinque Stelle, The Movement, Podemos, Syriza, ceva sofisticat şi ultra-organizat, care ar putea fi descris sumar ca anti-sistem, profitor pe un teren fertil (de care alţii nu s-au preocupat, cel puţin nu inteligent) şi erupt la lumină exact când are potenţialul să zdruncine edificiul existent. Pentru PPDD, Dan Diaconescu a muncit ani întregi cu OTV-ul lui, pe când erupţia AUR a avut loc pe internet ca la comandă, iar PPDD nu a atacat valorile, ci manifestările, a "muşcat" suprafaţa, nu baza.

Deocamdată, ce se poate spune cu certitudine despre AUR e că poate clătina stabilitatea nu doar a sistemului politic românesc, ci a însuşi sistemului de valori (pro-europene, pro-atlantice, pro-democratice) din România. Când se va prăbuşi acest "partid" e dificil de estimat, aşadar trebuie "ajutat" să dispară, iar electoratul său recuperat şi educat.

O temă de reflecţie grea, nu doar pentru politicieni, sociologi ori servicii de informaţii (ştiu că sună murdar, dar asta e), ci pentru întreaga "opinie publică". Inclusiv pentru societatea şi presa care au ignorat pericolul în aglutinare, distrându-se fie cu, fie de Cataramă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cine mai e si Catarama?!
Oamenii, in general, nu-s prosti, nu se lasa pacaliti de doua ori de aceeasi persoana. Catarama a ramas (pe buna dreptate) asociat cu SAFI Invest SA, tzeapa din anii '90. Exista, totusi, o categorie aparte de prosti, care l-au votat pe Petrov si pe Werner de 2 ori...
Postat 10 Decembrie 2020, 12:36 de Mimi74
Iar fantazezi, Criș-Abrudan Traian Adrian !?!
Îl confunzi pe Cataramă cu Patriciu !?! Viorel Cataramă nu a fost în niciun partid anti-PNL ... fiind ani la rând, începând cu 1990, șeful organizației capitalei a PNL, apoi vicepreședinte în perioada Câmpeanu, primvicepreședinte în perioada Quintus ... fiind ușor-ușor îndepărtat de la decizii în perioada Stoica, până ce au ajuns să-l dea afară pentru că nu a putut admite ce făcea Tăriceanu, cel care nu suporta concurență în partid și care a dus liberalismul post-decembrist în ridicol adeseori, cu abordările lui cvasi-socialiste !?! Cataramă a fost un liberal "de dreapta" autentic, doar că a fost în multe cazuri precum un "papagal" care se autocitează !?! Patriciu a fost cel de la PNL-AT, PL'93 și PL, dar nicidecum anti-PNL ... ci cu principii "de afaceri" la nivelul liberalismului neaoș românesc, critic dur al abordărilor "de stânga" care caracterizează în general PNL !?! În rest, despre AUR ai scris relativ corect ... fiind pe o direcție "jurnalistică" în care tu întrebi și tu răspunzi, fără să identifici cu adevărat "motivul" și "obiectivul".
Postat 10 Decembrie 2020, 09:19 de CrisDumi
Propaganda marxista
Cerea ca toti cei cu pareri diferite in comparatie cu a lor, trebuie "educati", fiind considerati "dusmani de clasa". Greva minerilor din Valea Jiului 1977, Protestele muncitorilor de la Brasov - 1987, Timisoara -1989.
Postat 09 Decembrie 2020, 22:58 de B90
Asa facea si propaganda comunista
Ca totul sa fie "cum trebuie" si-a intrat si cenzura in rol.
Postat 09 Decembrie 2020, 22:49 de B90
Providential acest articol
Eu am crezut, nascindu-se acest aur din spuma marii, ca s-au trezit românii,fie ei si daci liberi,s-au ridicat in doua picioare si vor da de pamint cu asupritorii.Precum in cintecul ala vechi:"Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,În care te-adânciră barbarii de tirani,...Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,"Viață-n libertate ori moarte" strigă toți...Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost' pământ."...In schimb,autorul,bun cunoscator in ale politicii, ne inoculeaza :"Deocamdată, ce se poate spune cu certitudine despre AUR e că poate clătina stabilitatea nu doar a sistemului politic românesc, ci a însuşi sistemului de valori (pro-europene, pro-atlantice, pro-democratice) din România.Când se va prăbuşi acest "partid" e dificil de estimat, aşadar trebuie "ajutat" să dispară, iar electoratul său recuperat şi educat." Suna cineva la 112?
Postat 09 Decembrie 2020, 21:47 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON