URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2020, 10:25

Cataramă contra Bolojan: Viorel Cataramă se întoarce la „a doua casă”, pentru a se „opune înțelegerii antiromânești” din Bihor

Cataramă contra Bolojan: Viorel Cataramă se întoarce la „a doua casă”, pentru a se „opune înțelegerii antiromânești” din Bihor ZI DE ZI ÎN ORADEA. În vară, Viorel Cataramă era pe "baricade" în Piaţa Victoriei, protestând împotriva "puşcăriei medicale" instituite de guvernanţi. De la anul, vrea s-o facă din Parlament, ca senator de Bihor, aşa că, pe perioada campaniei electorale, s-a mutat cu totul într-un apartament din Hotelul Hilton din Oradea, cu un adevărat desant de consilieri, strategi, specialişti în comunicare şi imagine. "Vă voi scoate peri albi", promite milionarul, hotărât să "învie", prin metodele sale, peisajul politic local (Inquam Photos / George Călin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E milionar de Top 300, un om de afaceri dibaci şi feroce, cu o avere de peste 30 milioane de euro, cu firme cotate la burse internaţionale, colecţii de artă impresionante, terenuri, vile, apartamente chiar şi în Dubai. Ar putea, deci, huzuri în vacanţe...

În loc să-şi vadă pe mai departe de afaceri şi familie, Viorel Cataramă s-a hotărât însă să revină în politică. Candidează pentru Senat pe lista Pro România tocmai din Bihor, judeţ pe care îl bate deja în lung şi în lat, unde se întâlneşte cu locuitori, cu primari, pune întrebări, ia notiţe. Doar aşa, zice el, poate să-i ajute, să lupte "pentru drepturile şi libertăţile tuturor" cu "binomul PNL-PSD, care îngroapă economia românească".

BIHOREANUL l-a provocat la un interviu neconvenţional, iar Viorel Cataramă a acceptat, fără să comenteze că e băgat "în corzi",  căci "doar laşii şi tâmpiţii fug de dezbateri şi electorat".

- Aţi fost 30 de ani membru PNL, chiar vicepreşedinte până în 1999. Apoi v-aţi dat demisia şi aţi înfiinţat Dreapta Liberală, aţi candidat la alegerile prezidenţiale, înainte de alegerile locale aţi înfiinţat Mişcarea Patrioţilor Români. Acum sunteţi cap de listă pentru Senat la Pro România Bihor. Cam multe schimbări, şi de pe dreapta pe stânga, şi geografice, nu credeţi?

- Indiferent cum se îmbracă, cum se vopsesc, toate partidele parlamentare sunt de stânga, socialiste, menţin un stat gras, cu foarte mulţi bugetari, foarte multe privilegii, în timp ce sectorul privat românesc are parte de o politică de distrugere sistematică, de distrugere a exporturilor, de încurajare a importurilor. Toate partidele, inclusiv PNL, sunt populate în proporţie de 75-80% de angajaţi la stat, iar un astfel de partid nu poate să lupte împotriva intereselor propriilor membri. Într-un astfel de partid nu puteam să impun această politică, în care eu cred, similară cu cea dusă de Partidul Republican în Statele Unite, cu un stat suplu, o economie puternică, care să facă din România o ţară puternică.

Soluţia era o forţă politică nouă, care să promoveze aceste idei liberale de dreapta; pentru că foarte puţină lume sesizează că există liberali de dreapta şi liberali de stânga. Am încercat să fac acest lucru, pornind de la zero. S-a dovedit însă că niciun partid nu poate avea succes fără structuri teritoriale. Atunci mi-am dat seama că ideile mele, care au fost întotdeauna aceleaşi, îşi pot găsi susţinerea şi într-un partid parlamentar. După părerea mea, în acest moment, dintre toate partidele parlamentare, Pro România este cel mai de dreapta partid, mult mai de dreapta decât PNL, USR sau PMP. În mod firesc, mi-am găsit locul în acest partid.

"Bolojan face un joc politic"

- Vreţi să spuneţi că PNL e liberal doar cu numele?

- Da. Eu am fost conducătorul de facto al PNL în perioada 1992-1996, când era în pragul disoluţiei şi al dispariţiei. Am încercat să impun o ideologie de dreapta dar, în acei ani, fiind foarte slab partidul, ieşit din Parlament şi cu un scor în sondaje de sub 1%, ideologia a trecut pe planul doi, organizarea trecând pe primul plan. Am salvat de la moarte PNL în acea perioadă, şi este cea mai mare realizare a mea din punct de vedere politic. Altfel, astăzi nu mai discutam de PNL, era aceeaşi situaţie ca PNŢCD. Am muncit foarte mult şi am cheltuit foarte mult, peste 2 milioane de dolari, fără să îmi ceară cineva, numai din convingere că România are nevoie de o forţă politică de dreapta.

Am intrat în Convenţia Democrată Română, care a fost percepută ca o forţă politică de dreapta. Din nenorocire, a fost o forţă politică care a compromis ideea de dreapta şi a eşuat lamentabil. Pe măsură ce Convenţia a eşuat, PNL s-a transformat într-un partid de stânga, adică din ce în ce mai mulţi oameni se gândeau la privilegii personale şi nu la ideologia partidului. În timpul guvernării Tăriceanu, au fost angajaţi peste 400.000 de bugetari, cu sprijinul voturilor liberalilor s-au creat aceste nedreptăţi uriaşe între cei angajaţi la stat şi cei din sectorul privat. Azi, diferenţa de salarii e uriaşă, şi e şi vina PNL, care cot la cot cu PSD şi cu celelalte partide, a promovat aceste politici de stânga. PNL e azi un partid care nu se deosebeşte foarte mult de PSD, din punct de vedere al politicilor economice şi sociale.

- Ilie Bolojan tocmai a anunţat că va înjumătăţi bugetarii de la Consiliul Judeţean...

- Am văzut şi eu declaraţia dlui Ilie Bolojan, că va concedia 50% dintre angajaţii CJ. Fac pariu cu dvs. că este strict o declaraţie electorală, nu are nicio legătură cu realitatea şi acest lucru nu se va întâmpla în judeţul Bihor. Pentru că ar însemna să dea afară membri PNL. Cum v-am spus, direct sau indirect, peste 85% dintre membrii PNL sunt dependenţi de stat şi de veniturile primite de la stat. Declaraţia e pur propagandistică. Dl Bolojan, pe care îl respect, face un joc politic preluat de presa favorabilă actualei guvernări, de natură a inocula în mintea românului, pe lângă frică, ideea că PNL e un partid de dreapta, ceea ce nu e cazul. Un liberal adevărat ştie că orice concediere colectivă trebuie făcută atunci când economia funcţionează, pentru a putea fi asimilaţi de piaţă acei oameni, nu în plină pandemie, când orice loc de muncă e, oricum, o loterie.

"Eu pot să dovedesc că se poate"

- Dar de ce candidaţi tocmai în Bihor? De ce nu în Bacău, unde aţi mai fost ales senator în legislatura 1996-2000?

- Pentru că în Bacău nu mai am afaceri, pe când în Bihor am, din 1991. Fabrica de mobilă din Beiuş, unde am investit de-a lungul anilor peste 10 milioane de dolari, are în prezent aproape 400 de angajaţi. Este o unitate etalon a municipiului Beiuş, aici pot să vin pe un teren prielnic, pot demonstra că acest capital românesc atât de hulit poate exista, chiar în condiţii vitrege. În Bihor a existat în anii ’90 marele CPL Oradea, care avea fabrici de mobilă la Săcueni, Salonta, Tileagd, Alfa... Multe sunt prăbuşite, singura care a rămas în picioare, purtând steagul industriei, este cea de la Beiuş. Aici e prima mea fabrică şi a fost prima privatizare de succes, aş spune eu, a unei întreprinderi de nivel naţional. Iar asta înseamnă că eu pot să dovedesc faptul că se poate, că lucrurile pot fi puse în mişcare dacă există voinţă, capacitate şi pricepere.

Nu fac acest lucru ca să câştig bani, o fac din convingere, pentru că această politică dusă în ultimii ani, iar acum aceste suspendări de drepturi şi libertăţi omoară capitalul românesc. Am speranţa că voi reuşi în Parlament să schimb legislaţia, percepţia, şi să direcţionez România spre o politică similară Cehiei, Poloniei sau Ungariei. Celor care mă întreabă de ce nu stau mai mult cu familia, de ce nu îmi petrec timp mai mult cu afaceri, de ce acest zbucium, această cheltuială, le răspund întotdeauna că nu există viaţă fără libertate şi că firmele mele trebuie să lucreze într-un mediu favorabil, susţinute şi nu distruse de stat.

Bugetar versus antreprenor

- Oamenii sunt reticenţi, cred ceea ce văd. În cazul dvs. ce ar fi de văzut? De ce v-ar lua în serios bihorenii, ce ar avea ei de câştigat dacă v-ar vota?

- Pentru prima dată în ultimii 30 ani nu se va vota în paradigma stânga - dreapta, liberali - social democraţi, se va vota în paradigma oameni cu buzunarele şi burta plină, ca urmare a acestei pandemii, versus oameni nenorociţi de suspendarea drepturilor şi libertăţilor. Pentru această din urmă categorie lupt. Mi-am riscat viaţa ca să demonstrez că suspendarea drepturilor şi libertăţilor, cu toate consecinţele negative, nu era necesară. Iar 30% din populaţia României, inclusiv din Bihor, susţine acest punct de vedere, şi anume că oamenii trebuie să-şi recapete toate libertăţile, inclusiv dreptul la muncă, la învăţătură, iar cei vulnerabili trebuie protejaţi de stat.

Mi-am chemat un taxi, iar şoferul n-a vrut să-mi ia bani, mi-a spus că sunt singurul care luptă pentru interesele lor. Sunt multe categorii lovite. Aproape 6 milioane de români au pierdut din nivelul de trai, au pierdut din venituri, sunt în pragul sărăciei, foametei, nebuniei. Sunt oameni care doresc să-şi reia viaţa normală, ca să-şi poată întreţine familia. Angajaţii din Horeca, ai cinematografelor, cluburilor, ai companiilor aeriene n-au nicio vină că oamenii nu sunt lăsaţi să circule, că n-au bani să iasă în oraş sau pur şi simplu că li se impun interdicţii. Viorel Cataramă asta încearcă să facă, să le redea dreptul la muncă, să promoveze o politică a unui stat suplu, de susţinere a capitalului românesc, oferind producătorilor români piaţă de desfacere, pe piaţa externă dar şi internă, inhibând importurile.

Puteţi să spuneţi orice, dar nu puteţi nega că sunt un liberal autentic de dreapta. Iar acum mă uit la liberalii de pe panourile din Bihor şi constat că sunt nişte personaje fricoase, cu nicio legătură cu liberalismul de dreapta, care au nevoie de un tătuc, un protector, un părinte, incapabili să se descurce singuri, să lupte sau să convingă electoratul prin forţe proprii.

- De ce l-aţi făcut pe Bolojan "liberal bugetar"?

- Pentru că asta este. Alegerile nu se ţin în perioada 1991-1992, perioada în care el a fost antreprenor. Se ţin după 30 ani, în 2020, iar din câte ştiu eu, dl Bolojan este de foarte mult timp bugetar. Prin urmare, întrebarea e redundantă, căci răspunsul e clar, el este bugetar de zeci de ani. Nu-i neapărat un lucru rău să fii bugetar, eu spun că eu sunt liberal antreprenor, iar domnul Bolojan este liberal bugetar.

"Nu are importanţă dacă te infectezi"

- Ce măsuri aţi lua, totuşi, pentru combaterea Covid-19?

- Simplu. I-aş sfătui să poarte mască, i-aş sfătui să păstreze distanţa, i-aş îndruma pe cei cu comorbidităţi să fie atenţi, dar nu aş impune, nu aş pedepsi, nu aş amenda. În primăvară, am intrat într-un focar de coronavirus. Am demonstrat că virusul există, dar nu e atât de periculos pe cât se spune şi că, de fapt, nu are nicio importanţă dacă te infectezi.

Relevant este, deci, să ai unde să te tratezi dacă te îmbolnăveşti. Ca atare, aş rezolva singurele probleme pe care le are România, de infrastructură şi personal: aş înfiinţa spitale de campanie, aş aduce paturi ATI, angajaţi medicali cât mai mulţi, aduşi chiar şi din alte ţări. Noi ne raportăm numai la câteva ţări din Europa, ai căror conducători - de altfel birocraţi, slabi, fricoşi, poate şi corupţi - au căzut sub influenţa unor medici care n-au nicio legătură cu sănătatea oamenilor şi care urmăresc interese economice obscure, cifrate la sute sau mii de miliarde de euro. N-aş inventa nimic, aş face exact ce au făcut suedezii. Ei astăzi s-au autoimunizat şi cred că ne privesc cu dispreţ pe noi, ceilalţi europeni, care am distrus economia, am distrus milioane de oameni şi n-am realizat nimic.

Oamenii slabi, nepregătiţi, apelează întotdeauna la cele mai la îndemână metode: îi arestăm pe oameni în casă, îi amendăm, nu-i lăsăm să muncească, le suspendăm drepturile şi libertăţile, cu speranţa că se va întâmpla ceva şi va fi mai bine. Eu am spus şi în martie: când vom ieşi din casă, vom da din nou de virus. Sacrificiile şi suferinţele sunt inutile...

- Cum găsiţi Oradea şi Bihorul de azi?

- În Oradea sunt foarte multe lucruri bune, e un oraş curat, frumos, unde s-au făcut investiţii şi se vor mai face. Dar e un oraş aproape mort. Marile oraşe ale lumii sunt eclatante, vivante, Clujul, Timişoara sunt exemple evidente şi cred că Oradea are toate premisele să fie la acelaşi nivel. Acum, tinerii sunt forţaţi să plece, căci după muncă nu au unde să se destindă, iar asta tot din cauza politicii de suprimare a libertăţilor. Tineretul nu poate numai să muncească, are şi alte nevoi, pe care aici nu şi le poate satisface.

Pe de altă parte, aş prefera ca şi celelalte oraşe să aibă o creştere, nu numai Oradea. Eu sunt cetăţean de onoare în Beiuş, care are această problemă, şi anume că nu a avut acces la fonduri europene, la granturi, prin urmare n-a putut să se dezvolte. Una dintre acţiunile mele în Parlament va fi să elimin această discriminare.

- Să înţelegem că avem nevoie de un Viorel Cataramă?

- Da, aveţi nevoie de Viorel Cataramă! Şi ar trebui să vă bucuraţi că am venit aici, pentru că vin din sectorul privat, nu am afaceri cu statul, apreciez dezvoltarea economică, apreciez tinerii foarte mult, respect pe toată lumea şi vreau, ca întotdeauna, să arăt că se poate mai bine. Dacă munceşti mult şi cu cap. Asta înseamnă că aveţi nevoie, pe lângă Ilie Bolojan, de Viorel Cataramă, care îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea judeţului şi să facă ceea ce n-a putut Ilie Bolojan. Sunt singura voce care se opune înţelegerii antiromâneşti de la nivel judeţean. Dar vom mai vorbi despre asta şi zilele următoare...

Comandat de Partidul Pro România, filiala Bihor, tipărit de SC Bihor Media SRL, tiraj 3.700 ex. Cod mandatar financiar 11200008

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
viorelul mincinos
Daca te -ai uita bine in oglinda nea' Viorel ai vedea ca minti cu o nerusinare mare de tot la fel ca alti indivizi de teapa lui mang si gheorghe bogdan . Sunt covins ca vei face atit de multe lucruri bune pentru Bihor precum ai facut si pentru fabrica de mobila din Beiuș care la ora actuala ai aduso la stadiu de ruina . Sper ca intro buna zi sa ajungi sa traiesti si tu cum traiesc muncitorii din fabrica si sa lucrezi in aceleasi conditii cum au lucrat ei multi ani . iauzi cetatean de onoare in Beius ..... Ai salvat vreun om din vreun accident grav ? Ai sponsorizat vreo scoala doua din Beius cu un mobilier ? Sau vreo gradinita ? Ai utilat vreun parc de joaca pentru copii cu cite vreo jucarie ? Ia dute prin Oradea sa vezi cite firme au facut donatii in parcuri si pe la scoli .. Nu te mai lega de Bolojan ca nu i ajungi nici macar sub talpa , de minciuni si de paranoisme s-a saturat lumea .
Postat 10 Noiembrie 2020, 21:37 de User anonimizat
Valeriu NICOLAE
Valeriu Nicolae i-a împărțit pe cei peste 100 de parlamentari ale căror CV-uri le-a analizat și publicat în ultimii doi ani, CV-uri care, spune, l-au șocat. Le-a adunat pe toate într-un volum, „Nu tot ei! România în ghearele imposturii”, publicat la Humanitas, care a ieșit din tipar, nu întâmplător, în prima zi de campanie electorală pentru parlamentare. https://putereaacincea.ro/valeriu-nicolae-avem-un-stat-foarte-vulnerabil-la-santaj/?fbclid=IwAR06krYo3yuU5iB7ajnMAl4Ndq4LKT48wQQEbjyjzJJMrCV2k8lMNx3yl18
Postat 10 Noiembrie 2020, 14:29 de pinonel
Ce baiat
frumos cu ochi albastri!Strangeti randurile,ha ?
Postat 09 Noiembrie 2020, 19:04 de nealiniat
mare pisicher patalamaua asta!
mare pisicher ca om de afaceripas! Ce o facut asta, fiind angajat la mininster la directia de exporturi in '90 a ntrecut contractele statului pe firma lui si se trezi bogatas fara sa faca nimic. Ma lasi mai pataqlamaua cu potenta ta menageriala?, ma lasi? E simplu cand treci parimoniul statului pe numelke tau sa fii om de afaceri Cat despre sefii tai de partida(poanta si cacariceanu) ca cam asa esti si tu crescut la usa securitatii ca nu veri sa ne aburesti ca erai in '89 pe pozitia aia fara stampila de la secu, nu? Acum vii ca "prospatura" pe langa cacariceanu si poanta, nu?
Postat 09 Noiembrie 2020, 14:43 de scortosul
dle Bolojan, adu investitori seriosi in zona Beiusului si fa-i zbor lui relu catarama de acolo
punctual - smecherut de zama catarama, marele antreprenor inchipuit, se lauda ca are 400 de muncitori la fabrica de mobila de la Beius. Acesti muncitori sunt tinuti cu un salariu de 1350-1500 lei net, de ce? pentru ca poate! pentru ca nu sunt investitori seriosi in zona. banditul cioara catarama e cetatean de onoare al Beiusului! adica? pai nu plateste impozite pe terenuri si cladiri, ci doar pe salarii. ne e scarba de asa hal de investitori, operati la fatau de nevasta sofisticata, un fel de muppet de beius care viseaza sa ajunga senator. poate il ia in partid si pe dinu mester, ca si ala stie fabula cat toata literatura rusa si franceza la un loc.
Postat 09 Noiembrie 2020, 14:36 de roger
Lasă-ne Lasă-ne
Du-te au de aci Cataramă
Postat 09 Noiembrie 2020, 13:11 de Sandu2100
"Nu are importanţă dacă te infectezi"
Sa inteleg ca ai venit sa te... sau sa ne infectezi ?
Postat 09 Noiembrie 2020, 12:27 de shareware
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON