URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2021, 16:55

Cât aşteaptă un bihorean pentru vaccinul anti-Covid: La cele mai aglomerate centre din Oradea, durata medie trece de 120 de zile!

Cât aşteaptă un bihorean pentru vaccinul anti-Covid: La cele mai aglomerate centre din Oradea, durata medie trece de 120 de zile! sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 8.000 de bihoreni se află în continuare înscrişi pe listele de aşteptare pentru un vaccin împotriva virusului Sars-Cov-2, sperând că le va veni rândul cât mai repede.

Potrivit datelor disponibile marţi, la ora 15, pe platforma RoVaccinare, în judeţ erau 7.983 de persoane înscrise pe listele de aşteptare ale celor 20 de centre, din care covârșitoarea majoritate, adică 7.825, în centrele care folosesc vaccinul Pfizer-BioNtech. Alţi 158 aşteaptă imunizarea cu vaccinul Moderna, în timp ce dozele produse de AstraZeneca nu au nici un doritor. Centrele care folosesc acest tip de vaccin au sute de locuri libere.

Doi vaccinaţi pe zi...

Imunizarea merge greoi, însă. Potrivit site-ului vaccin.live, creat de o firmă din Sibiu care culege datele din raportările zilnice ale Ministerului Sănătăţii pe site-ul data.gov.ro, media zilnică raportată a vaccinurilor este încă redusă, dovadă că şi timpul de aşteptare este ridicat.

De exemplu, la cele mai aglomerate centre, amenajate la Orăşelul Copiilor şi Spitalul Pelican din Oradea, unde s-au înscris pe listele de aşteptare jumătate din totalul bihorenilor care vor să se vaccineze, este şi cea mai mare perioadă de aşteptare.

Concret, la Spitalul Pelican, în medie sunt vaccinaţi cu prima doză Pfizer zilnic 14 oameni, aşa că timpul mediu de aşteptare este de 122 de zile. La Orăşelul Copiilor, pe un flux, e raportată o medie de 11 vaccinări (tot cu prima doză de vaccin), ceea ce creează un timp de aşteptare de 120 de zile, iar pe celălalt flux sunt raportate doar două vaccinuri pe zi, în medie, ceea ce face ca doritorii să aştepte peste 150 de zile pentru a fi imunizaţi.

În schimb, sunt centre de vaccinare cu mult mai puţini doritori şi unde, implicit, timpii de aşteptare sunt mult reduşi. De exemplu, la centrul amenajat la Spitalul Salonta, unde se administrează vaccinul Pfizer, în medie zilnică sunt imunizaţi 14 cetăţeni, iar timpul de aşteptare raportat este de „0 zile”, ceea ce înseamnă că, de îndată ce se înscriu pe listă, bihorenii primesc o programare.

La fel se întâmplă şi la centrul de vaccinare S Sala de Sport Beiuş, unde tot vaccinul Pfizer se administrează, la centrul din Căminul Cultural Bratca (Moderna) sau la centrul din Tinca (Pfizer).

Trebuie menţionat că platforma oficială de vaccinare trebuia să afişeze, încă din 10 aprilie, timpul mediu de aşteptare la fiecare centru, funcţie care încă nu a fost implementată. 

AstraZeneca, fără programare

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că românii se vor putea vaccina cu serul AstraZeneca fără programare, mergând pur şi simplu în centrul de vaccinare, cu cartea de identitate. Decizia este luată în contextul în care numeroase doze din acest vaccin zac nefolosite în toată ţara.

Cel mai probabil, acest lucru va fi posibil începând de vineri, 16 aprilie.

Gheorghiţă a precizat că, în acest moment, peste 505.000 români aşteaptă să fie imunizaţi, dintre care cei mai mulţi, peste 122.000, sunt în Bucureşti. „La nivel european, România se situează pe locul 4 la vaccinarea anti-Covid cu 2 doze, iar la nivel global, pe locul 14”, a spus Gheorghiţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Richard
Nu e vorba de numărul de doze disponibile, ci de ritmul de vaccinare pentru fiecare centru, fizic se efectuează puține vaccinari/zi. Poate suplimentarea centrelor care au în "oferta" Pfizer ar fi oportuna.
Postat 14 Aprilie 2021, 13:55 de 3636
management prost la DSP
Daca timpul de asteptare este de 122-150 de zile in Oradea si este 0 zile la Salonta , Beius , Tinca este clar management prost la DSP . Pentru DSP = nu trimiteti doze asa multa la Salonta si Beius si etc unde nu sint dorite de oameni = trimiteti dozele la Oradea unde oamenii le asteapta . Ce este asa de greu de inteles ?
Postat 13 Aprilie 2021, 20:27 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON