URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2021, 16:55

Cât aşteaptă un bihorean pentru vaccinul anti-Covid: La cele mai aglomerate centre din Oradea, durata medie trece de 120 de zile!

Cât aşteaptă un bihorean pentru vaccinul anti-Covid: La cele mai aglomerate centre din Oradea, durata medie trece de 120 de zile! sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 8.000 de bihoreni se află în continuare înscrişi pe listele de aşteptare pentru un vaccin împotriva virusului Sars-Cov-2, sperând că le va veni rândul cât mai repede.

Potrivit datelor disponibile marţi, la ora 15, pe platforma RoVaccinare, în judeţ erau 7.983 de persoane înscrise pe listele de aşteptare ale celor 20 de centre, din care covârșitoarea majoritate, adică 7.825, în centrele care folosesc vaccinul Pfizer-BioNtech. Alţi 158 aşteaptă imunizarea cu vaccinul Moderna, în timp ce dozele produse de AstraZeneca nu au nici un doritor. Centrele care folosesc acest tip de vaccin au sute de locuri libere.

Doi vaccinaţi pe zi...

Imunizarea merge greoi, însă. Potrivit site-ului vaccin.live, creat de o firmă din Sibiu care culege datele din raportările zilnice ale Ministerului Sănătăţii pe site-ul data.gov.ro, media zilnică raportată a vaccinurilor este încă redusă, dovadă că şi timpul de aşteptare este ridicat.

De exemplu, la cele mai aglomerate centre, amenajate la Orăşelul Copiilor şi Spitalul Pelican din Oradea, unde s-au înscris pe listele de aşteptare jumătate din totalul bihorenilor care vor să se vaccineze, este şi cea mai mare perioadă de aşteptare.

Concret, la Spitalul Pelican, în medie sunt vaccinaţi cu prima doză Pfizer zilnic 14 oameni, aşa că timpul mediu de aşteptare este de 122 de zile. La Orăşelul Copiilor, pe un flux, e raportată o medie de 11 vaccinări (tot cu prima doză de vaccin), ceea ce creează un timp de aşteptare de 120 de zile, iar pe celălalt flux sunt raportate doar două vaccinuri pe zi, în medie, ceea ce face ca doritorii să aştepte peste 150 de zile pentru a fi imunizaţi.

În schimb, sunt centre de vaccinare cu mult mai puţini doritori şi unde, implicit, timpii de aşteptare sunt mult reduşi. De exemplu, la centrul amenajat la Spitalul Salonta, unde se administrează vaccinul Pfizer, în medie zilnică sunt imunizaţi 14 cetăţeni, iar timpul de aşteptare raportat este de „0 zile”, ceea ce înseamnă că, de îndată ce se înscriu pe listă, bihorenii primesc o programare.

La fel se întâmplă şi la centrul de vaccinare S Sala de Sport Beiuş, unde tot vaccinul Pfizer se administrează, la centrul din Căminul Cultural Bratca (Moderna) sau la centrul din Tinca (Pfizer).

Trebuie menţionat că platforma oficială de vaccinare trebuia să afişeze, încă din 10 aprilie, timpul mediu de aşteptare la fiecare centru, funcţie care încă nu a fost implementată. 

AstraZeneca, fără programare

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că românii se vor putea vaccina cu serul AstraZeneca fără programare, mergând pur şi simplu în centrul de vaccinare, cu cartea de identitate. Decizia este luată în contextul în care numeroase doze din acest vaccin zac nefolosite în toată ţara.

Cel mai probabil, acest lucru va fi posibil începând de vineri, 16 aprilie.

Gheorghiţă a precizat că, în acest moment, peste 505.000 români aşteaptă să fie imunizaţi, dintre care cei mai mulţi, peste 122.000, sunt în Bucureşti. „La nivel european, România se situează pe locul 4 la vaccinarea anti-Covid cu 2 doze, iar la nivel global, pe locul 14”, a spus Gheorghiţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Richard
Nu e vorba de numărul de doze disponibile, ci de ritmul de vaccinare pentru fiecare centru, fizic se efectuează puține vaccinari/zi. Poate suplimentarea centrelor care au în "oferta" Pfizer ar fi oportuna.
Postat 14 Aprilie 2021, 13:55 de 3636
management prost la DSP
Daca timpul de asteptare este de 122-150 de zile in Oradea si este 0 zile la Salonta , Beius , Tinca este clar management prost la DSP . Pentru DSP = nu trimiteti doze asa multa la Salonta si Beius si etc unde nu sint dorite de oameni = trimiteti dozele la Oradea unde oamenii le asteapta . Ce este asa de greu de inteles ?
Postat 13 Aprilie 2021, 20:27 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON