URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2014, 15:52

Castelul renegat: Călugăriţele mănăstirii conduse de Maica Mina au pus termopane unui castel vechi de un secol (FOTO)

Castelul renegat: Călugăriţele mănăstirii conduse de Maica Mina au pus termopane unui castel vechi de un secol (FOTO) TERMOPANE, TERMOPANE... Construit între anii 1891-1894 de groful Zichy Jenő, convins că e locul perfect pentru iubita sa soţie Kinga, castelul Zichy din Poiana Florilor a fost renovat de călugăriţele Mănăstirii Sfintei Cruci după moda vremii de azi: cu termopane din PVC alb şi cu materiale îndoielnice. Dovadă că tencuiala deja cade la pământ...
Castelul renegat: Călugăriţele mănăstirii conduse de Maica Mina au pus termopane unui castel vechi de un secol (FOTO) BETON ORTODOX. După ce zeci de minute merg pe drumuri forestiere pentru a ajunge în Poiana Florilor, în inima pădurii vizitatorii se izbesc de semnele "necurate" ale civilizaţiei: aleea ce duce la castelul de secol XIX, comandată de măicuţele ortodoxe, este turnată din... beton!
Castelul renegat: Călugăriţele mănăstirii conduse de Maica Mina au pus termopane unui castel vechi de un secol (FOTO) Castelul Zichy în 1898
Castelul renegat: Călugăriţele mănăstirii conduse de Maica Mina au pus termopane unui castel vechi de un secol (FOTO) Regele Milan I al Serbiei (foto centru), alături de Jeno Zichy, după o partidă de vânătoare la Castelul Zichy
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe drumul ce urcă sinuos din Aleşd spre inima Munţilor Plopiş, străjuit doar de copaci ce parcă vor să atingă cerul, într-o poiană luminoasă stă ascuns un castel vechi de 120 de ani. Înconjurat de o pădure de brazi, după cum a fost dorinţa celui care l-a ridicat, groful Zichy Jenő, castelul a fost mulţi ani o gazdă perfectă pentru multe suflete, inclusiv cu sânge albastru.

Acum, însă, castelul Zichy pare condamnat la singurătate. Ajuns în proprietatea măicuţelor Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, castelul are uşile închise pentru vizitatori. Ultimii oaspeţi care i-au trecut pragul au fost meşterii angajaţi de călugăriţe şi care, fără avizele cerute de lege, au început să renoveze castelul. Batjocorindu-i însă istoria şi amintirile...

Cadou pentru nevastă

07-zichy-jeno_bihoreanul.jpgGroful Zichy Jenő (foto), membru al uneia dintre cele mai mari familii nobiliare prezente în Bihorul secolului XIX, a fost un politician maghiar umblat pe meleaguri îndepărtate. Preocupat de o carieră în administraţie şi diplomaţie, a făcut trei expediţii în China, Caucaz şi partea asiatică a Imperiului Rus, pentru a căuta urmele strămoşilor unguri. Totuşi, mai drag îi era să stea pe cele peste 17.000 de hectare de pădure pe care le avea în Bihor, în Munţii Plopiş.

În 1891, pe cel mai înalt punct al domeniului său, în locul numit Poiana Florilor, unde o cabană de vânătoare se făcuse scrum după un incendiu, groful Zichy a început construcţia unui castel. L-a numit Magaslak, în traducere "cuibul de pe înălţime". Îşi dorea să rămână pe veci în acel castel, alături de soţia lui Kinga. "Iubita mea soţie, îţi trimit acest răvaş pentru a te invita să primeşti, cât mai curând, cadoul pe care ţi l-am pregătit cu mare, mare drag. Te aştept în noua noastră casă. Am găsit locul perfect şi castelul este deja aranjat pentru sosirea frumoasei mele neveste", i-a scris Jenő soţiei sale, în 1894, când construcţia a fost finalizată.

Dorul, bată-l vina...

În aceeaşi scrisoare, groful i-a descris soţiei locul: "Noul nostru cămin este pe culmea unui deal îmbrăţişat de o pădure minunată, în mijlocul unei poieni împodobite cu mii de flori. Vom fi destul de departe de oraşul mare şi zgomotos, aşa că ne vom putea creşte în linişte copiii şi nepoţii. Nu te nelinişti că vom fi departe de casa noastră dragă, căci Ungaria va fi mereu cu noi. Te vei putea urca în cel mai înalt turn şi o vei privi de acolo... (...) Am făurit, astfel, o bijuterie pentru comoara mea cea mai de preţ".

Totuşi, Kinga n-a fost atât de impresionată de castelul cu etaj şi mansardă, cu o sală de bal impozantă, un şemineu atent construit ori iatacuri luxoase. N-au impresionat-o nici simbolurile palatului: 365 de ferestre, câte zile într-un an, 53 de uşi (numărul săptămânilor dintr-un an) ori 12 turnuri şi turnuleţe. Legenda spune că femeia urca în cel mai înalt turn al castelului, din care vedea până la Debreţin, iar acolo plângea de dorul Ungariei. Aşa că cei doi soţi n-au rămas să-şi petreacă bătrâneţile în castelul bihorean.

Totuşi, Jenő nu s-a putut despărţi de locul său drag. Venea des în Poiana Florilor la vânătoare, căci pădurile din jur ascundeau numeroşi mistreţi şi cerbi. De cele mai multe ori era însoţit de feluriţi baroni din Budapesta.

Oaspeţi de soi

În ianuarie 1898, ziarul budapestan "Vasárnapi ujság" povestea o partidă de vânătoare de la Magaslak, la care a luat parte nimeni altul decât regele Milan I al Serbiei, fiul româncei Elena Maria Catargiu, rămase cunoscută în istorie ca amanta domnitorului român Alexandru Ioan Cuza. Potrivit articolului, regele sârb era pentru a doua oară într-un an la vânătoare în Poiana Florilor, "una din cele mai frumoase zone de pe Valea Crişului". Ziarul arată şi o fotografie a vânătorilor cu prada lor şi mai scrie că toţi oaspeţii au petrecut cu lăutari ţigani.

În 1906, când Zichy Jenő a murit, castelul a rămas pustiu. În 1928, familia grofului l-a vândut întreprinderii forestiere "La Roche şi Darvas", deţinută de evreul orădean Darvas Imre şi de bancherul elveţian Alfred La Roche. După 1948, castelul a fost naţionalizat şi transformat în hotel şi restaurant, iar în anii 70-80 a fost o atracţie turistică, umplându-se iar de lume, ca în vremurile bune. Numai că asta i-a adus şi dezavantaje, căci camerele au fost modificate după "stilul vremii". Până şi parchetul din fiecare cameră a ajuns lemn de foc...

Nume uitat

07_Maica_Mina_bihoreanul.jpgÎn anii 90, o fundaţie româno-americană a încercat să cumpere castelul Zichy, pentru a-l transforma în sanatoriu. Guvernul a decis, însă, să-l dea în folosinţă gratuită Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, întemeiate de controversata Maică Mina (foto) iar în 2010 le-a făcut pe măicuţe şi proprietare. De atunci, călugăriţele stau prin rotaţie, câte 3-4, la castel.

În 1997, călugăriţele au strămutat în curtea castelului, din satul bihorean Subpiatră, o biserică de lemn datată 1770 şi trecută, la fel ca şi castelul, pe lista monumentelor istorice ale Bihorului. Astfel, castelul Zichy a ajuns cunoscut mai degrabă ca schitul Sfântul Ilie. Nici măcar pe lista monumentelor nu i s-a păstrat denumirea originală...

Din păcate, pierderea identităţii nu este singura pagubă a castelului. În 2008, călugăriţele au început reabilitarea exterioară a clădirii, împopoţonând clădirea cu tehnici specifice vremurilor moderne, care n-au nicio legătură cu istoria locului. Vechile geamuri şi uşile de lemn au fost înlocuite cu modernele termopane, chit că plasticul alb ordinar nu se potriveşte deloc cu clădirea veche de un secol.

Acoperişul a fost şi el schimbat cu unul de tablă, ce a ruginit rapid, iar pe faţadele castelului au fost pictate cruci şi alte simboluri ortodoxe. Colac peste pupăză, deşi se vede că sunt recent reabilitate, faţadele sunt deja pline de igrasie. Semn că s-a lucrat de mântuială...

În pădurea... betonată

Măicuţele au început să renoveze şi interiorul, însă deocamdată şi-au amenajat doar câteva cămăruţe. Cum anume, nu se ştie, pentru că nu lasă pe nimeni să le vadă. Săptămâna trecută, BIHOREANUL a vizitat castelul Zichy, înconjurat acum de un gard nealcoş de lemn.

Prima surpriză: pe sub poarta închisă formal cu un zăvor curge o alee lată de câţiva metri din beton, al cărei rol în mijlocul pădurii numai călugăriţele îl pot dezvălui! Doar că ele nu stau prea mult de vorbă cu vizitatorii. "Puteţi să intraţi, staţi cât vreţi", a spus o măicuţă, dar întrebată dacă poate fi vizitat castelul în interior, femeia a dat repede înapoi: "Nu. N-avem binecuvântarea maicii stareţe...". Apoi a intrat în castel, fără să mai spună vreo vorbă.

Pe ferestrele de la parter se zăreşte puţin şi din interiorul castelului, unde zac abandonate schele, găleţi şi felurite ustensile. Pereţii sunt spoiţi în alb, iar pe alocuri sunt deja îngălbeniţi. În sala de bal, şemineul a fost reabilitat, dar nu-i nimeni să-l anime. Pentru că, aşa cum pe vremuri a fost abandonat de cea pentru care a fost ridicat, acum l-au părăsit şi cei care ar trebui să-i ducă povestea mai departe...


ÎN STIL CĂLUGĂRESC
Cu legea pe lege călcând...

În timp ce măicuţele nu spun o vorbă despre lucrări, iar interiorul castelului rămâne ascuns de ochii curioşilor, în Poiana Florilor au de gând să urce inspectorii Direcţiei pentru Cultură Bihor, sesizaţi de BIHOREANUL.

După cum spune directorul Lucian Silaghi, Mănăstirea nu a făcut nicio solicitare pentru eliberarea vreunui aviz de renovări, aşa cum cere legea în cazul monumentelor istorice, chit că lucrări, în mod evident, au făcut. Rămâne de văzut ce vor constata inspectorii: cât din clădire s-a distrus şi cât s-a pierdut definitiv. Dar şi dacă măicuţele vor răspunde în faţa legii lumeşti ori doar a celei dumnezeieşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
FF INTERESANT
interesant articol , felicitari
Postat 20 August 2014, 22:03 de gemmi
Jos cu Betivanu
Candva apartinea comunei Lugasu, dar astia nu se ocupa de nimic... Se pare ca s-a intalnit hotul cu prostii! Adica viceprimarul Pascalau cu lugasenii. Desi are o armata de tiganii cu ajutor social acestia nu fac nimic in folosul comunitatii, e o mizerie in toate comuna, bălării peste bălării, bălţi şi gunoaie, chiar si in curtea primariei, cand era doamna Secara era ordine... Si tiganii care pe hartie vin la lucru trimit pruncii de 13-14 ani, oare ce ar zice ITM-ul daca ar afla. Dar devina este primarul care tolereaza...
Postat 19 August 2014, 20:21 de Alinu
100% adevarat articolul
Pacat ca nu ati putut intra in castel, sa vedeti ce dezastru au facut acolo!!!
Postat 19 August 2014, 07:47 de ion
?????????
UN ARTICOL FOARTE RAUTACIOS
Postat 18 August 2014, 09:49 de bihorean
..........
pt Bihoreanul: "O, neam necredincios şi îndărătnic, până când vă voi suferi pe voi?" Mare grija sa aveti!
Postat 18 August 2014, 09:48 de .......
@nail
@nail Ce a furat groful si de la cine? Pe vremuri tu si familia ta ati fost intrun coteti in moldova. mai bine taci in * mea.
Postat 18 August 2014, 06:58 de @nail
floricele pe campii..
Din cate stiu in aceasta afacere este(a fost)implicata si o avocata...celebra, cu nume de Narcisa sau Lacramioara sau...o Floare! Ce mai conteaza!
Postat 17 August 2014, 23:48 de TDS
cu-o cruce nu se face primavara
era ilogic s-o fi transformat intr-un obiectiv turistic. ar fi insemnat ca bugetul local sa faca niste firifirei, iar asta nu-i convine nimanui.
Postat 17 August 2014, 18:24 de salazar
prea curbata e lumea asta
dl director Silaghi, macar odata sa vad ca institutia condusa de dumneata face ceva, nu doar cu interviurile si reactiile ulterioare de ridicare din umeri ! Cat o priveste pe distinsa maicutza... de la cineva care e prieten(a) de suflet cu parintele - director - politician, etc marcello boloshescu, la prea multe bune in viata asta trupeasca si lumeasca nu te astepta. Pacat ca se poate ajunge ca unii sa isi bata joc de istoria bihorului, indiferent ca nobilu ala e rus, dac, ungur, etc
Postat 17 August 2014, 17:02 de Ordinary thermo-pan
concrete
Frumoasa biserica de lemn. O urma a romanismului...
Postat 17 August 2014, 16:24 de beton
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON