Dacă-i întreabă cineva unde se află vila Darvas La Roche, puţini orădeni ştiu răspunsul. Dau rapid, însă, indicaţiile necesare dacă aud că e imobilul în care se află sediul FC Bihor.
Pentru a o scoate din uitare, arhitecţii orădeni desfăşoară săptămâna aceasta un proiect inedit în grădina imobilului în stil seccesion, declarat monument istoric. Orădenii sunt invitaţi să redescopere clădirea Darvas La Roche, participând la evenimente organizate în grădina vilei, dar şi la vizitarea altor bogăţii arhitecturale ale oraşului, în cadrul unor tururi pe biciclete.
Monument seccesion
Situată pe strada Iosif Vulcan nr. 11, cu ieşire şi spre strada Libertăţii, către malul Crişului Repede, vila Darvas La Roche a fost construită în 1911-1912 după un proiect al fraţilor Vágó József şi László, fiind considerată una dintre cele mai importante clădiri seccesion din Oradea. Imobilul e remarcabil datorită compoziţiei spaţiale avangardiste, cu accent pe terase şi spaţii verzi, detaliilor decorative, vitraliilor şi feroneriei. "Clădirea face parte din conceptul de oraş-grădină, pe care, avangardişti, fraţii Vágó l-au abordat la începutul secolului XX", spune criticul de artă Ramona Novicov.
Vila e cunoscută contemporanilor prin numele celor care au deţinut-o, Darvas Imre, un întreprinzător evreu din industria lemnului, şi partenerul de afaceri al acestuia, bancherul elveţian Alfred La Roche. Astăzi, deşi declarată monument istoric, clădirea este în paragină, fiind parţial în proprietatea Primăriei, în timp ce patru apartamente, din care două la subsol, aparţin unor persoane fizice. Una este moştenitoarea unei familii de evrei care a locuit aici înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, şi încă are în casă mobilierul original.
Clădire muzeu
Primăria are în plan punerea în valoare a vilei Darvas La Roche prin achiziţionarea celorlalte apartamente, reabilitarea integrală a clădirii şi amenajarea unui muzeu Art Nouveau. "Am purtat negocieri cu proprietarii, însă reabilitarea propriu-zisă am putea s-o facem doar printr-un proiect european", spune viceprimarul Mircea Mălan. Până atunci, însă, clădirea rămâne degradată. De altfel, în ultimii 20 de ani, de aici au dispărut vitralii valoroase, o fântână interioară, dar şi alte elemente decorative, făptaşii nefiind, evident, găsiţi.
În încercarea de a-i conştientiza pe orădeni asupra valorii imobilului, filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România, prin intermediul grupului de lucru Urb_O, în colaborare cu Primăria, propun pentru perioada 3-11 octombrie un proiect inedit. Prin mai multe activităţi, culturale sau recreative, organizatorii vor să-i aducă pe orădeni în grădina vilei, pe care au curăţat-o, şi unde la finalul săptămânii trecute au amenajat o mini-terasă cu jardiniere înalte, mese, scaune, bar şi chiar o mică scenă. "Dorim să punem în valoare această clădire, şi nu neapărat prin activităţi rigide şi de nişă, ci prin activităţi destinate tuturor", spune arhitectul Adrian Hagiu, iniţiatorul proiectului.
Terasă ad-hoc
Debutul proiectului Grădina Darvas La Roche a fost marcat vinerea trecută, când era plănuită o prezentare a clădirii prin intermediul unor proiecţii. Vremea ploioasă a împiedicat proiecţiile, dar nu şi lansarea oficială a proiectului, la care au participat, între alţii, arhitecţii Cosmin Falub, preşedintele filialei judeţene a Ordinului Arhitecţilor, Adrian Hagiu, Ernest Pafka şi criticul de artă Ramona Novicov. Invitaţii au putut să-şi ia băuturi calde de la un mini-bar, să guste din brioşe "seccesion", a căror glazură a semănat cu ornamentele vilei, să asculte muzică şi să socializeze.
Săptămâna aceasta, de luni până miercuri, de la ora 18, organizatorii le propun orădenilor tururi prin centrul istoric, pe biciclete, doritorii urmând să fie ghidaţi de arhitecţii Emodi Tamas şi Cristian Puşcaş şi de Ramona Novicov. Joi, 9 octombrie, de la ora 17, în grădina vilei Darvas La Roche vor fi organizate jocuri de societate (canastă şi altele), urmate de ateliere de dezvoltare personală. Programul zilei de vineri, 10 octombrie, intitulat Oradea în ghiozdan, va fi dedicat copiilor, iar sâmbătă, 11 octombrie, melomanii vor putea asculta un concert de jazz oferit de formaţia Good Vibes din Timişoara. Tot săptămâna aceasta, organizatorii plănuiesc să ţină în grădină prelegeri despre vila Darvas La Roche, pentru ca participanţii să-i cunoască istoria.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.