URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2020, 11:15

Casa de Cultură Marghita are o hartă tactilă pentru orientarea persoanelor nevăzătoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa de Cultură Marghita are o hartă tactilă pentru orientarea persoanelor nevăzătoare în interiorul instituției. Aceasta utilizează atât alfabetul Braille cât și Scripor, care este denumit și Alfabetul Culorilor și a fost creat de un clujean cu scopul de a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere să înțeleagă formele și culorile. 

Pentru nevăzători

Proiectul hărţii a fost realizat de o echipă formată din persoane nevăzătoare, din mai multe ţări. Potrivit unui comunicat transmis de Scripor Alphabet, harta tactilă a fost prezentată săptămâna trecută în fața mai multor oficiali, între care și primarul orașului. 

"De acum, persoanele nevăzătoare sau cu deficienţă de vedere se vor orienta cu uşurinţă, în siguranţă, dar mai ales în mod independent în interiorul instituţiei. Harta tactilă ne oferă tuturor informaţii tactilo-grafice, acestea fiind reprezentate atât în alfabetul Braille cât şi în alfabetul Scripor. În mod tactil, traseul către fiecare destinaţie are o corespondenţă cromatică, totul pentru ca orientarea să fie mai simplă", se arată în comunicat.

Pe hartă se află şi un cod QR, care poate fi scanat cu telefonul mobil, iar utilizatorii vor primi informaţii audio suplimentare legate de traseele prin instituţie.

Hărţile tactile care utilizează alfabetul Scripor, reprezintă o preţioasă şi completă sursă de informaţii atât pentru persoanele valide, dar cu atât mai mult pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţă de vedere, având totodată un rol esenţial în dezvoltarea abilităţilor de orientare şi mobilitate ale acestora.

Alfabetul culorilor

Alfabetul Scripor a fost creat de clujeanul Tudor Scripor şi este de fapt o continuare a alfabetului Braille, care îi ajută pe cei nevăzători să asocieze formele şi culorile. Acesta este format din 10 elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util chiar şi pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale.

Grupul fundamental al alfabetul Scripor, bazat pe teoria culorilor recunoscută la nivel internaţional, include cele trei culori primare (roşu, galben, albastru(, culorile secundare (portocaliu, verde, violet, maro) şi culorile acromatice (alb, negru şi gri).

Inventatorul Alfabetului Scripor a fost premiat la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur în 2019 la categoria Educaţie, Cultură şi Artă şi a primit Premiul Special al Asociaţiei Inventatorilor din Germania.

La începutul anului 2020 Ministerul Educaţiei a anunţat că România va fi prima ţară din lume care va implementa alfabetul Scripor pentru persoane. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON