URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2020, 14:41

Casa Darvas - La Roche, un muzeu viu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deschiderea muzeului Art Nouveau a fost o provocare, după ce în 2016 casa Darvas - La Roche a fost prezentată publicului, iar turiştii care au vizitat-o şi-au manifestat dorinţa de a vedea mai mult din stilul Art Nouveau. Am ales ca temă atitudinea societăţii din perioada 1900-1915 şi schimbarea interioarelor, subiecte ce pot fi mult dezvoltate şi valorificate într-un mod inedit.

Punerea în practică a planului muzeal a însemnat cooptarea unor oameni care au crezut că este posibil să transmitem, prin ambianţă, obiecte şi tehnologie, o parte din stilul Art Nouveau (Narcis Dorin Ion, Mircea Hortopan - Muzeul Național Peleş, Mihai Pop - Globencer, Diana Iancu, Iulia Gorneanu, Hajnal Tavaszi - echipa Oradea Heritage). Din acest considerent, amenajarea a presupus definirea spaţiilor interioare, pentru a propune obiectele ce vor fi expuse.

Pornind de la dormitorul, bucătăria şi baia ce aparţineau într-un mod firesc casei, am ales să prezentăm şi sufrageria, salonul doamnelor, al domnilor şi camera copiilor. Conceptul de amenajare a fost structurat pe două direcţii: pe de o parte, restaurarea mobilierului existent, pe de alta, alegerea unor noi obiecte de mobilier şi de decor. În completarea amenajării clasice, am ales pentru camera copiilor tehnologia de tip „video maping” ca fiind obligatorie într-un proiect muzeal ce prezintă schimbarea în atitudine.

Considerăm că prezentăm un muzeu viu, caracterizat prin interacţiune, unde vizitatorul îşi doreşte să descopere poveştile spaţiilor şi obiectelor, dar şi să revină cu interes şi plăcere, pentru că este un loc în continuă schimbare. Pentru anul 2021, de Ziua Art Nouveau, sunt deja în pregătire noi expoziţii şi evenimente.

Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de frumos şi rafinament să treacă pragul muzeului Art Nouveau, unde pot să-şi creeze amintiri în zonele special amenajate pentru fotografii şi să se recreeze în sera de flori, admirând panorama. Dacă am reuşit să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor, o pot spune cei peste 2.000 de vizitatori din ultimele trei săptămâni.

Angela Lupşea
director Muzeul oraşului Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON