URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2015, 18:03

Casa bunicilor: O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică (FOTO)

Casa bunicilor: O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică (FOTO) BOGĂŢIE PENTRU TOŢI. Andrada şi Emil Tempelean (foto) primesc cu drag orice oaspete în Casa Ţara Beiuşului. Făcută pe vremuri şi niciodată sluţită printr-o modernizare nelalocul ei, casa e ferită de luxul zilelor noastre, iar din pridvor oferă o privelişte asupra cerului şi dealurilor din împrejurimi care face musafirii să se simtă la fel de bogaţi precum gazdele
Casa bunicilor: O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică (FOTO) CÂT O ŢARĂ. Ca într-un mic muzeu etnografic, turiştii descoperă în Casa Ţara Beiuşui cum mâncau, dormeau şi trăiau acum un secol oamenii locului
Casa bunicilor: O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică (FOTO) Foto: Mircea Brânda Photography
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşnicia s-a născut la sat, spunea Lucian Blaga. În casa de pe strada Bisericii nr. 17, din satul Drăgoteni, comuna Remetea, timpul chiar s-a oprit în loc, de vreun secol încoace.

Primită de la bunica sa, Emil Tempelean a hotărât împreună cu soţia lui, Andrada, nu numai să nu-i schimbe casei nimic din frumuseţea de odinioară, ci şi să trăiască aici, ba chiar s-o împartă cu oricine vrea să cunoască viaţa ţărănului român, aşa cum era într-un alt veac, mai aşezat...

Cu de toate

Andrada şi Emil sunt o familie ca multe altele din zona Beiuşului, de unde şi sunt de loc. Bărbatul de 34 de ani lucrează la o firmă de cablaje auto, iar Andrada, mai tânără cu opt ani, a muncit la o companie care făcea jocuri pentru copii, pentru ca în prezent să-şi dedice toată atenţia creşterii Nadiei, micuţa lor de aproape trei luni.

Cu doi ani în urmă, cei doi soţi au primit de la bunica lui Emil o casă în satul Drăgoteni, comuna Remetea. Una veritabil ţărănească, ridicată din pământ bătut pe grinzi de lemn, cum se făcea pe vremuri. "De fapt, casa a fost mutată aici din Lazuri de Beiuş, de străbunicul sau chiar stră-străbunicul meu, nu ştiu sigur", explică Emil. Locuinţa e specifică unei familii modeste de ţărani: are tărnaţ, adică pridvor, o încăpere folosită concomitent ca bucătărie şi sufragerie, două încăperi pentru dormit şi o cămară. Modestă, dar pentru Andrada şi Emil, care s-au stabilit aici de mai bine de un an, a devenit cea mai mare avere cu putinţă de dobândit.

Toate-s vechi şi nouă toate...

Tinerii şi-au cheltuit toţi banii şi timpul pentru renovarea locuinţei, iar la final au şi botezat-o: Casa Ţara Beiuşului. "Nu ne-am permis vacanţe la hoteluri all inclusive, dar şederea noastră aici este nu de cinci stele, ci de o galaxie întreagă de stele", spune Andrada.

Cei doi soţi au păstrat sau au adus în casă paturi cu paie, laviţe sculptate, ştergare colorate, farfurii pictate, oale de lut. "Toate obiectele sunt autentice, nimic nu e nou, totul este ori de la bunicii noştri, ori salvat din podurile oamenilor", explică Andrada. Dulapurile le-au făcut din lăzi de zestre, iar într-o odaie există chiar şi un război de ţesut, pe care tinerii au şi învăţat să-l folosească.

În curte odihneşte un car din lemn, iar şura îmbie la şezătoare, pe timp de vară fiind şi o bucătărie perfectă, mai ales când în cuptor se rumeneşte pâinea. Singurul loc modernizat pe măsura epocii e baia, dotată cu toaletă, duş şi maşină de spălat. E drept, şi în bucătărie există un frigider, dar îmbrăcat în lemn, să se potrivească locului. În schimb, bătrâna sobă a fost preferată oricărui aragaz.

De închiriat

Deşi Andrada şi Emil au gândit-o iniţial doar ca pe un cămin al lor, Casa Ţara Beiuşului a devenit rapid cunoscută în zonă. Vara trecută, prin nişte prieteni comuni, a primit în ospeţie şi primii turişti, o familie de nemţi care a stat aici o lună întreagă, iar anul acesta a găzduit şi nunta unor tineri localnici care au ţinut musai ca petrecerea să fie deosebită, cu adevărat de neuitat. "Musafirii din Germania mi-au spus că a fost prima oară în viaţa lor când au auzit privighetori, au văzut berzele cum zburau deasupra lor şi boboci de gâşte măcăiand pe uliţă, în drum spre iaz", povesteşte Andrada.

Văzând cât le îndrăgesc oamenii casa, cei doi tineri au decis s-o închirieze oricărui turist dornic de autenticitate. I-au făcut chiar şi o pagină de Facebook, iar preţul, pentru toată casa şi curtea, este negociabil, pornind de la 200 lei pe zi. Deloc exagerat, nici în comparaţie cu nişte camere de hotel, dar mai ales ţinând seama de pacea pe care o seamănă în sufletele celor ce-i trec pragul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Rarisim.
Jos palaria! Ar trebui ca familia asta sa-i invite pe la ei si pe sefii de la turismul bihorean, cultura bihoreana,etno,etc.Le-ar pica bine sefilor aerul curat si linistea de acolo... A propos,pe cind un nou concert folcloric in Parcul Balcescu?
Postat 06 Septembrie 2015, 18:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON