URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2015, 18:03

Casa bunicilor: O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică (FOTO)

Casa bunicilor: O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică (FOTO) BOGĂŢIE PENTRU TOŢI. Andrada şi Emil Tempelean (foto) primesc cu drag orice oaspete în Casa Ţara Beiuşului. Făcută pe vremuri şi niciodată sluţită printr-o modernizare nelalocul ei, casa e ferită de luxul zilelor noastre, iar din pridvor oferă o privelişte asupra cerului şi dealurilor din împrejurimi care face musafirii să se simtă la fel de bogaţi precum gazdele
Casa bunicilor: O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică (FOTO) CÂT O ŢARĂ. Ca într-un mic muzeu etnografic, turiştii descoperă în Casa Ţara Beiuşui cum mâncau, dormeau şi trăiau acum un secol oamenii locului
Casa bunicilor: O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică (FOTO) Foto: Mircea Brânda Photography
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşnicia s-a născut la sat, spunea Lucian Blaga. În casa de pe strada Bisericii nr. 17, din satul Drăgoteni, comuna Remetea, timpul chiar s-a oprit în loc, de vreun secol încoace.

Primită de la bunica sa, Emil Tempelean a hotărât împreună cu soţia lui, Andrada, nu numai să nu-i schimbe casei nimic din frumuseţea de odinioară, ci şi să trăiască aici, ba chiar s-o împartă cu oricine vrea să cunoască viaţa ţărănului român, aşa cum era într-un alt veac, mai aşezat...

Cu de toate

Andrada şi Emil sunt o familie ca multe altele din zona Beiuşului, de unde şi sunt de loc. Bărbatul de 34 de ani lucrează la o firmă de cablaje auto, iar Andrada, mai tânără cu opt ani, a muncit la o companie care făcea jocuri pentru copii, pentru ca în prezent să-şi dedice toată atenţia creşterii Nadiei, micuţa lor de aproape trei luni.

Cu doi ani în urmă, cei doi soţi au primit de la bunica lui Emil o casă în satul Drăgoteni, comuna Remetea. Una veritabil ţărănească, ridicată din pământ bătut pe grinzi de lemn, cum se făcea pe vremuri. "De fapt, casa a fost mutată aici din Lazuri de Beiuş, de străbunicul sau chiar stră-străbunicul meu, nu ştiu sigur", explică Emil. Locuinţa e specifică unei familii modeste de ţărani: are tărnaţ, adică pridvor, o încăpere folosită concomitent ca bucătărie şi sufragerie, două încăperi pentru dormit şi o cămară. Modestă, dar pentru Andrada şi Emil, care s-au stabilit aici de mai bine de un an, a devenit cea mai mare avere cu putinţă de dobândit.

Toate-s vechi şi nouă toate...

Tinerii şi-au cheltuit toţi banii şi timpul pentru renovarea locuinţei, iar la final au şi botezat-o: Casa Ţara Beiuşului. "Nu ne-am permis vacanţe la hoteluri all inclusive, dar şederea noastră aici este nu de cinci stele, ci de o galaxie întreagă de stele", spune Andrada.

Cei doi soţi au păstrat sau au adus în casă paturi cu paie, laviţe sculptate, ştergare colorate, farfurii pictate, oale de lut. "Toate obiectele sunt autentice, nimic nu e nou, totul este ori de la bunicii noştri, ori salvat din podurile oamenilor", explică Andrada. Dulapurile le-au făcut din lăzi de zestre, iar într-o odaie există chiar şi un război de ţesut, pe care tinerii au şi învăţat să-l folosească.

În curte odihneşte un car din lemn, iar şura îmbie la şezătoare, pe timp de vară fiind şi o bucătărie perfectă, mai ales când în cuptor se rumeneşte pâinea. Singurul loc modernizat pe măsura epocii e baia, dotată cu toaletă, duş şi maşină de spălat. E drept, şi în bucătărie există un frigider, dar îmbrăcat în lemn, să se potrivească locului. În schimb, bătrâna sobă a fost preferată oricărui aragaz.

De închiriat

Deşi Andrada şi Emil au gândit-o iniţial doar ca pe un cămin al lor, Casa Ţara Beiuşului a devenit rapid cunoscută în zonă. Vara trecută, prin nişte prieteni comuni, a primit în ospeţie şi primii turişti, o familie de nemţi care a stat aici o lună întreagă, iar anul acesta a găzduit şi nunta unor tineri localnici care au ţinut musai ca petrecerea să fie deosebită, cu adevărat de neuitat. "Musafirii din Germania mi-au spus că a fost prima oară în viaţa lor când au auzit privighetori, au văzut berzele cum zburau deasupra lor şi boboci de gâşte măcăiand pe uliţă, în drum spre iaz", povesteşte Andrada.

Văzând cât le îndrăgesc oamenii casa, cei doi tineri au decis s-o închirieze oricărui turist dornic de autenticitate. I-au făcut chiar şi o pagină de Facebook, iar preţul, pentru toată casa şi curtea, este negociabil, pornind de la 200 lei pe zi. Deloc exagerat, nici în comparaţie cu nişte camere de hotel, dar mai ales ţinând seama de pacea pe care o seamănă în sufletele celor ce-i trec pragul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Rarisim.
Jos palaria! Ar trebui ca familia asta sa-i invite pe la ei si pe sefii de la turismul bihorean, cultura bihoreana,etno,etc.Le-ar pica bine sefilor aerul curat si linistea de acolo... A propos,pe cind un nou concert folcloric in Parcul Balcescu?
Postat 06 Septembrie 2015, 18:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON