URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2021, 13:29

CAS Bihor se va muta de pe Șoseaua Borșului în centru. Noul director și-a prezentat obiectivele mandatului, spunând că vrea mai multă calitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o lună şi jumătate după ce şi-a preluat funcţia, noul director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Dorel Dulău, şi-a prezentat obiectivele pe următorii 4 ani. Între acestea se numără digitalizarea serviciilor, creşterea numărului paturilor de paliaţie, dezvoltarea spitalelor din judeţ pentru a le degreva pe cele din Oradea şi creşterea competiţiei între spitalele private şi cele publice. De asemenea, din toamnă instituţia ar urma să fie mai accesibilă şi fizic, mutându-se de la marginea oraşului în centru.

Mai multă deschidere

"Din prima zi de lucru am solicitat tuturor colegilor să aibă o atitudine deschisă faţă de toţi asiguraţii, chiar şi să le zâmbească celor care vin aici", a declarat noul director general al CAS Bihor luni, la prima conferinţă de presă, în care şi-a prezentat obiectivele.

Dorel Dulău a amintit că a fost publicat "Ghidul asiguratului", despre care a afirmat că este "un îndrumar pe care ar trebui să-l avem toţi", în condiţiile în care "majoritatea problemelor pe care le întâlnim ca pacienţi au la bază necunoaşterea drepturilor şi obligaţiilor".

Ca urmare, şeful CAS Bihor a spus că a avut deja şi va continua, împreună cu alţi angajaţi, întâlniri organizate la marile firme, pentru a le comunica angajaţilor drepturile şi obligaţiile ca asiguraţi la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate.

Dulău a afirmat, de asemenea, că un alt obiectiv pe care îl va urmări este digitalizarea serviciilor oferite de CAS, semnătura digitală fiind deja extinsă, astfel încât asiguraţii pot trimite online documentele necesare şi pot obţine prin e-mail acte precum cardul de sănătate, certificatul înlocuitor, cardul european de sănătate etc.

Spitalele din judeţ, neadaptate

În ce priveşte relaţia cu furnizorii de servicii medicale, Dulău a afirmat că vizează dezvoltarea spitalelor publice din judeţ (din Aleşd, Ştei, Beiuş, Marghita şi Salonta), care "nu au structurile adaptate la nevoile actuale" (au, de pildă, aceleaşi capacităţi de obstetrică-ginecologie şi pediatrie ca acum câteva decenii, deşi demografia a involuat).

Scopul acestei dezvoltări, a precizat şeful CAS Bihor, este şi "degrevarea spitalelor din Oradea", în condiţiile în care Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu preiau pacienţi care ar putea fi şi trebuie trataţi la celelalte unităţi municipale şi orăşeneşti din judeţ.

De asemenea, Dulău a spus că vizează creşterea numărului de paliaţie din spitalele publice (în Bihor existând în prezent doar 40 la o populaţie de peste 600.000 locuitori), pentru că în sectorul privat tarifele percepute sunt greu de suportat "de către o familie obişnuită" (circa 6.000 lei lunar pentru un bolnav în stare terminală). Deja, a precizat Dulău, Spitalul Municipal din Beiuş a şi întocmit o notă de fundamentare şi a cerut avizul DSP Bihor pentru crearea a 5 paturi de paliaţie prin transformarea a tot atâtea paturi de pediatrie, nefolosite.

Dulău a spus, totodată, că un alt obiectiv al mandatului său va fi stimularea competiţiei între sectorul public şi cel privat, pentru a determina creşterea calităţii serviciilor oferite de ambele tipuri de furnizori.

Nu în ultimul rând, el a specificat că îşi doreşte întărirea activităţii de control a CAS Bihor, dispunând deja controale la toate tipurile de furnizori, de la medici de familie la spitale, pentru a verifica atât calitatea serviciilor, cât şi corectitudinea unora (cum ar fi acordarea de concedii medicale).

CAS, în centru

Pe de altă parte, noul şef al CAS Bihor a declarat că a început proceduri pentru mutarea instituţiei din actualul sediu de pe Calea Borşului (foto jos) în centru, în fosta clădire a Bibliotecii Judeţene de lângă Facultatea de Medicină şi Farmacie.

Scopul este dublu, a precizat Dorel Dulău. Pe de o parte, noul director îşi doreşte reducerea cheltuielilor de funcţionare (sediul de la marginea oraşului este termoficat prin cazane pe motorină, anul trecut cheltuindu-se peste 88.000 lei pentru asta în cele 5 luni de iarnă, în timp ce în clădirea de lângă FMF încălzirea ar costa doar 12.500 lei pe 5 luni), iar pe de altă parte pentru a face instituţia mai accesibilă pentru cetăţeni şi furnizorii de servicii (în zona de lângă Parcul 1 Decembrie putându-se ajunge cu mai multe mijloace de transport şi mai repede).

Dulău a spus că deja a primit acceptul primarului Florin Birta (pentru că imobilul dorit aparţine municipalităţii) şi al preşedintelui CJ Bihor Ilie Bolojan (în subordinea căruia se află Biblioteca Judeţeană), aşteptând pe luna viitoare aprobarea preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

Şeful CAS Bihor a afirmat că dacă va obţine şi aprobarea acestuia, instituţia se va muta cel mai probabil chiar în acest an.

Cu această ocazie, a precizat Dulău, vor fi desfiinţate "ghişeele care ne provoacă atâta repulsie" şi "nimeni nu va mai trebui să stea gârbovit" pentru că în noul sediu va fi amenajată o sală de lucru cu publicul pe modelul "piramidei" din Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sediu CAS magistrala termoficare 200 metri
Domnule director Dulău asta va fi marea dumneavoastră realizare mutarea sediului din motive de costuri pentru încălzire? Distanța între CET și CAS e sub 1 kilometru. Distanța sediu actual CAS Bihor magistrala supraterană de termoficare 200 de metri! Cam cât ar costa racordarea la sistemul centralizat de termoficare să beneficiați mai apoi de costuri de 12500 RON? Clădirea Bibliotecii județene mai bine ar fi acordată Facultății de medicină să își extindă spațiile de studiu sau de ce nu să își realizeze o bibliotecă cu specific medical. La ce bun înghesuiala de instituții în centrul orașului, cu locuri de parcare la o oarecare distanță de sediul propus și mai mereu ocupate în timpul zilei, acces persoane cu probleme medicale într-o zonă aglomerată cu trotuare înguste. Pe de altă parte ce piramidă doriți? Deja ați uitat ce greu a fost de climatizat zona menționată de s-a ajuns să se pună prelate și să se dea cu vopsea pe sticlă.
Postat 23 August 2021, 22:14 de Adi_Oradeanul
De la dorință la putință e cale lungă.
Ghidul asiguratului? Digitalizarea serviciilor? Hai, Dulăule, la treabă. Că ai de recuperat măcar vreo 20 de ani.
Postat 23 August 2021, 17:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON