URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 25 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru că era acuzat de Occident că pune pumnu-n gură poporului, Ceaușescu a convocat o mare adunare populară în care să le dea vești proaste românilor. Prin asta spera ca lumea să se revolte și să vadă și capitaliștii că la noi e democrație și sunt proteste împotriva politicii partidului. I-a anunțat că salariile se reduc la jumătate și se dublează orele de muncă. Oamenii, în loc să protesteze, au scandat „Ceaușescu - PCR”.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
23 August 2021, 13:29

CAS Bihor se va muta de pe Șoseaua Borșului în centru. Noul director și-a prezentat obiectivele mandatului, spunând că vrea mai multă calitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o lună şi jumătate după ce şi-a preluat funcţia, noul director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Dorel Dulău, şi-a prezentat obiectivele pe următorii 4 ani. Între acestea se numără digitalizarea serviciilor, creşterea numărului paturilor de paliaţie, dezvoltarea spitalelor din judeţ pentru a le degreva pe cele din Oradea şi creşterea competiţiei între spitalele private şi cele publice. De asemenea, din toamnă instituţia ar urma să fie mai accesibilă şi fizic, mutându-se de la marginea oraşului în centru.

Mai multă deschidere

"Din prima zi de lucru am solicitat tuturor colegilor să aibă o atitudine deschisă faţă de toţi asiguraţii, chiar şi să le zâmbească celor care vin aici", a declarat noul director general al CAS Bihor luni, la prima conferinţă de presă, în care şi-a prezentat obiectivele.

Dorel Dulău a amintit că a fost publicat "Ghidul asiguratului", despre care a afirmat că este "un îndrumar pe care ar trebui să-l avem toţi", în condiţiile în care "majoritatea problemelor pe care le întâlnim ca pacienţi au la bază necunoaşterea drepturilor şi obligaţiilor".

Ca urmare, şeful CAS Bihor a spus că a avut deja şi va continua, împreună cu alţi angajaţi, întâlniri organizate la marile firme, pentru a le comunica angajaţilor drepturile şi obligaţiile ca asiguraţi la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate.

Dulău a afirmat, de asemenea, că un alt obiectiv pe care îl va urmări este digitalizarea serviciilor oferite de CAS, semnătura digitală fiind deja extinsă, astfel încât asiguraţii pot trimite online documentele necesare şi pot obţine prin e-mail acte precum cardul de sănătate, certificatul înlocuitor, cardul european de sănătate etc.

Spitalele din judeţ, neadaptate

În ce priveşte relaţia cu furnizorii de servicii medicale, Dulău a afirmat că vizează dezvoltarea spitalelor publice din judeţ (din Aleşd, Ştei, Beiuş, Marghita şi Salonta), care "nu au structurile adaptate la nevoile actuale" (au, de pildă, aceleaşi capacităţi de obstetrică-ginecologie şi pediatrie ca acum câteva decenii, deşi demografia a involuat).

Scopul acestei dezvoltări, a precizat şeful CAS Bihor, este şi "degrevarea spitalelor din Oradea", în condiţiile în care Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu preiau pacienţi care ar putea fi şi trebuie trataţi la celelalte unităţi municipale şi orăşeneşti din judeţ.

De asemenea, Dulău a spus că vizează creşterea numărului de paliaţie din spitalele publice (în Bihor existând în prezent doar 40 la o populaţie de peste 600.000 locuitori), pentru că în sectorul privat tarifele percepute sunt greu de suportat "de către o familie obişnuită" (circa 6.000 lei lunar pentru un bolnav în stare terminală). Deja, a precizat Dulău, Spitalul Municipal din Beiuş a şi întocmit o notă de fundamentare şi a cerut avizul DSP Bihor pentru crearea a 5 paturi de paliaţie prin transformarea a tot atâtea paturi de pediatrie, nefolosite.

Dulău a spus, totodată, că un alt obiectiv al mandatului său va fi stimularea competiţiei între sectorul public şi cel privat, pentru a determina creşterea calităţii serviciilor oferite de ambele tipuri de furnizori.

Nu în ultimul rând, el a specificat că îşi doreşte întărirea activităţii de control a CAS Bihor, dispunând deja controale la toate tipurile de furnizori, de la medici de familie la spitale, pentru a verifica atât calitatea serviciilor, cât şi corectitudinea unora (cum ar fi acordarea de concedii medicale).

CAS, în centru

Pe de altă parte, noul şef al CAS Bihor a declarat că a început proceduri pentru mutarea instituţiei din actualul sediu de pe Calea Borşului (foto jos) în centru, în fosta clădire a Bibliotecii Judeţene de lângă Facultatea de Medicină şi Farmacie.

Scopul este dublu, a precizat Dorel Dulău. Pe de o parte, noul director îşi doreşte reducerea cheltuielilor de funcţionare (sediul de la marginea oraşului este termoficat prin cazane pe motorină, anul trecut cheltuindu-se peste 88.000 lei pentru asta în cele 5 luni de iarnă, în timp ce în clădirea de lângă FMF încălzirea ar costa doar 12.500 lei pe 5 luni), iar pe de altă parte pentru a face instituţia mai accesibilă pentru cetăţeni şi furnizorii de servicii (în zona de lângă Parcul 1 Decembrie putându-se ajunge cu mai multe mijloace de transport şi mai repede).

Dulău a spus că deja a primit acceptul primarului Florin Birta (pentru că imobilul dorit aparţine municipalităţii) şi al preşedintelui CJ Bihor Ilie Bolojan (în subordinea căruia se află Biblioteca Judeţeană), aşteptând pe luna viitoare aprobarea preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

Şeful CAS Bihor a afirmat că dacă va obţine şi aprobarea acestuia, instituţia se va muta cel mai probabil chiar în acest an.

Cu această ocazie, a precizat Dulău, vor fi desfiinţate "ghişeele care ne provoacă atâta repulsie" şi "nimeni nu va mai trebui să stea gârbovit" pentru că în noul sediu va fi amenajată o sală de lucru cu publicul pe modelul "piramidei" din Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sediu CAS magistrala termoficare 200 metri
Domnule director Dulău asta va fi marea dumneavoastră realizare mutarea sediului din motive de costuri pentru încălzire? Distanța între CET și CAS e sub 1 kilometru. Distanța sediu actual CAS Bihor magistrala supraterană de termoficare 200 de metri! Cam cât ar costa racordarea la sistemul centralizat de termoficare să beneficiați mai apoi de costuri de 12500 RON? Clădirea Bibliotecii județene mai bine ar fi acordată Facultății de medicină să își extindă spațiile de studiu sau de ce nu să își realizeze o bibliotecă cu specific medical. La ce bun înghesuiala de instituții în centrul orașului, cu locuri de parcare la o oarecare distanță de sediul propus și mai mereu ocupate în timpul zilei, acces persoane cu probleme medicale într-o zonă aglomerată cu trotuare înguste. Pe de altă parte ce piramidă doriți? Deja ați uitat ce greu a fost de climatizat zona menționată de s-a ajuns să se pună prelate și să se dea cu vopsea pe sticlă.
Postat 23 August 2021, 22:14 de Adi_Oradeanul
De la dorință la putință e cale lungă.
Ghidul asiguratului? Digitalizarea serviciilor? Hai, Dulăule, la treabă. Că ai de recuperat măcar vreo 20 de ani.
Postat 23 August 2021, 17:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7068 RON
  • 1 EUR = 4.9464 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON