URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2014, 14:59

Carrefour ERA are prima staţie de reciclare care plăteşte pentru deşeuri: 5 bani pe PET, 1 ban pe sticlă (FOTO/VIDEO)

Carrefour şi Green Group, companie specializată în industria reciclării, au adus în parcarea complexului comercial ERA Shopping Park un aparat uriaş high-tech, în premieră pentru Oradea: o staţie inteligentă de preluare separată a deşeurilor reciclabile, care îi recompensează pe eco-cetăţeni.

Intitulat Sigurec, sistemul a fost prezentat, marţi, jurnaliştilor orădeni. El preia 10 tipuri de deşeuri: PET-uri, doze de aluminiu, recipiente din sticlă, echipamente electrice şi electronice, baterii, hârtii, carton, folii de plastic, recipiente de polistiren sau diverse tipuri de ambalaje de plastic, precum ambalajele produselor de iginenă, şampoane, etc. La schimbul lor, orice orădean primeşte un voucher valoric, ce poate fi folosit fie ca o donaţie către ONG-ul Hospice, fie pentru reduceri în hypermarketul Carrefour. Astfel, clientul prezintă la casă voucherul şi i se reduce acea sumă din valoarea totală pe care o are de plătit, cu condiţia ca tichetul să fie folosit în aceeaşi zi în care a fost eliberat.

Banii primiţi pentru deşeuri sunt mai degrabă simbolici: un PET este recompensat cu 5 bani, o doză de aluminiu cu 3 bani, un kilogram de hârtie sau carton cu 15 bani, iar sticla cu un ban. De pildă, ca să adune 3 lei, pentru o pâine, un orădean trebuie să predea 60 de PET-uri sau 20 de kilograme de hârtie.

"Toţi cumpărătorii vin aici cu portbagajele goale şi pleacă acasă de cele mai multe ori cu portbagajele pline. Acel portbagaj gol va putea fi exploatat astăzi umplându-l cu tot ce ajunge să fie un deşeu în casa noastră", a precizat, la inaugurarea staţiei, co-fondatorul Green Group, Constantin Damov.

Potrivit acestuia, toate deşeurile adunate în staţie sunt predate exclusiv firmelor care le reciclează, iar aceste cantităţi sunt înscrise în statisticile Primăriei. Asta înseamnă că, la fel ca şi deşeurile reciclabile adunate din oraş, cele strânse la Sigurec vor conta în targetul pe care Primăria Oradea îl are privind reducerea cu 15%, anual, a deşeurilor depuse la groapa de gunoi. "Suntem o concurenţă pentru sistemul municipal, dar una corectă", a precizat Damov. Acesta a mai spus că parte din soft-ul folosit de staţia inteligentă a fost realizat de specialiştii firmei orădene Sintezis, iar staţia a costat aproximativ 120.000 de euro.

"Am iniţiat o idee mai veche, o idee în care nimeni nu credea că vom succes, de a putea face o reciclare inteligentă, cu ajutorul unor aparate. Am ajuns la această idee cu gândul că vom fi mai aproape de a realiza împreună cu clienţii noştri o Românie mai verde", a declarat, marţi, şi Florin Căpăţână, director Dezvoltare Durabilă şi Relaţii Instituţionale Carrefour România.

Sigurec preia şi deşeuri electronice. De pildă, pentru un frigider orădenii primesc 0,8 lei pe kilogram, iar pentru un laptop primesc 1,5 lei/kg.

Carrefour şi Green Group au iniţiat proiectul staţiilor de reciclare în 2013, montând un astfel de sistem în Buzău. Între timp, astfel de staţii au mai fost puse în Bucureşti, Braşov şi Sibiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@baubau
esti un naiv daca crezi ca oradenii (ca majoritatea romanilor, dealtfel), recicleaza din constiinta. daca am fi constiinciosi, am colecta gunoaiele selectiv, fara sa mai fie nevoie sa le ducem saptamanal la carrefour pt un leu. simplu si la indemana fiecaruia! daca mi-am spus parerea am gresit? foarte probabil esti unul dintre cei care in fiecare zi scuipa coji de seminte in pe jos, criticand in acelasi timp primaria ca nu matura suficient de des strazile.
Postat 24 Septembrie 2014, 22:33 de al
PT CARMEN
Uite-te te rog in Bucuresti la VITANTIS si BANEASA... Daca nu iti place Carrefour-ul, poti sa mergi si in Cora, ca acolo sunt statii de anul trecut, in Jujerului, Pantelimon, Sun Plaza (varianta robotel.. nu container)...
Postat 24 Septembrie 2014, 13:03 de PT CARMEN
fdsfsakjflj
tipic romanesc, in loc sa te bucuri ca cineva chiar are o initiava laudabila, stai si te plangi ca o muiere. daca nu iti dadeau nimic pentru colectare era bai de ce nu se plateste. pana la urma reciclati pentru voi si pentru mediul in care traiti, imbecililor.
Postat 24 Septembrie 2014, 10:03 de baubau
fiasco
mai mult costa tiparirea voucherului decat economia facuta cu 2-3 flacoane, sa nu mai zic de costul imens al automatelor. probabil marii devoratori de flacoane [gen gunoieri amatori] vor gasi aceasta afacere profitabila alternativei deja existente pt. ei, dar ma indoiesc de asta.
Postat 23 Septembrie 2014, 22:24 de farzel
nu cred ca va avea succes
trebuie sa vii cu doua sacose de pet-uri ca sa primesti un leu. adica sa-ti ocupi spatiul in locuinta cu colectarea lor pana ai drum la carrefour, sa le cari, pt doar un leu. nu cred ca initiativa va fi un succes. daca in schimb, atunci cand cumparam un suc sau o apa la pet ni s-ar retine un leu garantie, sunt sigur ca toti am returna ambalajul ca sa ne recuperam banii.
Postat 23 Septembrie 2014, 20:15 de al
Pt Carmen - informatie corecta
Astfel de statii de recilcare exista atat la Carrefour Brasov cat si in Bucuresti, la Carrefour Baneasa si Carrefour Vitanis. Poate cei de la acel nr. 08000... nu sunt corect informati.
Postat 23 Septembrie 2014, 19:45 de Anonim
Informatie incorecta
Am sunat la carrefour relatii cu clientii, la acel nr cu 08000... iar de acest proiect nu se stie nimik in capitala si nici in Brasov.. Cred ca informatia cu statiile de reciclare deschise in Bucuresti trebuia verificata inainte, pt ca eu stau in Buc si nu am vazut la vreun carrefour asa ceva..
Postat 23 Septembrie 2014, 19:03 de Carmen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON