URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2018, 16:30

Carnavalul Florilor a ajuns în Piaţa Unirii din Oradea. Pe traseu, copii şi tineri au dansat pe temperaturi de 35 de grade! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci care alegorice, între care unul care reprezintă teatrele din Oradea şi Debreţin şi unul inspirat de tradiţiile viticole din Valea Ierului, au parcurs, marţi, traseul dintre Bulevardul Decebal şi Piaţa Unirii, însoţite de un alai format din cântăreţi, dansatori, majorete, husari şi arcaşi.

Cum parada a fost programată la ora 14, în plină zi, tinerii şi copiii din alai au fost nevoiţi să danseze, în mers, pe o temperatură de peste 35 de grade Celsius. Au făcut-o, totuşi, cu zâmbetul pe buze, fiind însoţiţi de coregrafi şi coordonatori pregătiţi cu flacoane cu apă.

În ciuda orei nepotrivite alese pentru defilare, sute de orădeni au aşteptat carele pe traseu şi în Piaţa Unirii, făcând fotografii şi selfie-uri cu acestea.

Alaiul a fost deschis de patru husari, urmaţi de arcaşi şi, mai apoi, de tinerii din Ansamblul Bihorul, care au cântat şi chiuit, îmbrăcaţi în costume tradiţionale specifice judeţului nostru.

Primul car a fost cel realizat în comun de Oradea şi Debreţin, care pe o parte reproduce faţada Teatrului din Oradea, iar pe cealaltă faţada Teatrului din Debreţin. Al doilea car din alai a fost cel cu coroana Sfântului Ştefan, care se realizează în fiecare an la Carnavalul Florilor din Debreţin, iar cel de-al treilea carul realizat în comun de autorităţile judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar, inspirat de tradiţiile viticole din Valea Ierului. Din flori a fost realizat un cuplu care dansează, pe muzica unui highidiş, şi el tot din flori, în timp ce un alt viticultor şade pe un butoi.

În caravană au mai fost şi carele realizate de Aquaticum Debreţin şi centrul comercial Forum Debreţin, primul care ilustrează o familie distrându-se în aquapark, iar al doilea un tort, baloane şi inimioare, alături de mesajul "La mulţi ani!", scris în ungureşte.

Carele rămân parcate în Piaţa Unirii până la ora 22.30. De la ora 20, orădenii sunt aşteptaţi să asiste la un concert susţinut, în premieră la Oradea, de Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, care are în componenţă 100 de muzicieni.

Carnvalul Florilor este organizat în Oradea de Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, din subordinea Primăriei, și Consiliul Județean Bihor, prin Fundația Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar. Festivalul din Oradea este o versiune mai mică a tradiționalului Carnval al Florilor din Debrețin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Soricel
Autocorrect e de vina, nu eu. Mea culpa
Postat 22 August 2018, 08:43 de poiu
c'est la vie
@poiu: soricel! Ca Ludovic al XIV-lea....dar mai...mic????
Postat 21 August 2018, 21:55 de soricel
Șoricel
Carul primariilor chiar arata bine. Pacat ca unele mame is urca odraslele pe flori si se distrug. Si totusi era bine sa le ude oleaca, acuma seara erau ofilite. Le-am vazut de aproape, nu arata rau. Concertul (cat am stat) a fost frumos. Păcat ca din motive politice si absurde se baga râcă intre popoare.
Postat 21 August 2018, 21:26 de poiu
!!!
Kitsch în toată splendoarea! Mă refer la care! Concertul va fi bun, cu siguranță!
Postat 21 August 2018, 18:05 de soricel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON