URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2018, 16:30

Carnavalul Florilor a ajuns în Piaţa Unirii din Oradea. Pe traseu, copii şi tineri au dansat pe temperaturi de 35 de grade! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci care alegorice, între care unul care reprezintă teatrele din Oradea şi Debreţin şi unul inspirat de tradiţiile viticole din Valea Ierului, au parcurs, marţi, traseul dintre Bulevardul Decebal şi Piaţa Unirii, însoţite de un alai format din cântăreţi, dansatori, majorete, husari şi arcaşi.

Cum parada a fost programată la ora 14, în plină zi, tinerii şi copiii din alai au fost nevoiţi să danseze, în mers, pe o temperatură de peste 35 de grade Celsius. Au făcut-o, totuşi, cu zâmbetul pe buze, fiind însoţiţi de coregrafi şi coordonatori pregătiţi cu flacoane cu apă.

În ciuda orei nepotrivite alese pentru defilare, sute de orădeni au aşteptat carele pe traseu şi în Piaţa Unirii, făcând fotografii şi selfie-uri cu acestea.

Alaiul a fost deschis de patru husari, urmaţi de arcaşi şi, mai apoi, de tinerii din Ansamblul Bihorul, care au cântat şi chiuit, îmbrăcaţi în costume tradiţionale specifice judeţului nostru.

Primul car a fost cel realizat în comun de Oradea şi Debreţin, care pe o parte reproduce faţada Teatrului din Oradea, iar pe cealaltă faţada Teatrului din Debreţin. Al doilea car din alai a fost cel cu coroana Sfântului Ştefan, care se realizează în fiecare an la Carnavalul Florilor din Debreţin, iar cel de-al treilea carul realizat în comun de autorităţile judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar, inspirat de tradiţiile viticole din Valea Ierului. Din flori a fost realizat un cuplu care dansează, pe muzica unui highidiş, şi el tot din flori, în timp ce un alt viticultor şade pe un butoi.

În caravană au mai fost şi carele realizate de Aquaticum Debreţin şi centrul comercial Forum Debreţin, primul care ilustrează o familie distrându-se în aquapark, iar al doilea un tort, baloane şi inimioare, alături de mesajul "La mulţi ani!", scris în ungureşte.

Carele rămân parcate în Piaţa Unirii până la ora 22.30. De la ora 20, orădenii sunt aşteptaţi să asiste la un concert susţinut, în premieră la Oradea, de Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, care are în componenţă 100 de muzicieni.

Carnvalul Florilor este organizat în Oradea de Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, din subordinea Primăriei, și Consiliul Județean Bihor, prin Fundația Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar. Festivalul din Oradea este o versiune mai mică a tradiționalului Carnval al Florilor din Debrețin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Soricel
Autocorrect e de vina, nu eu. Mea culpa
Postat 22 August 2018, 08:43 de poiu
c'est la vie
@poiu: soricel! Ca Ludovic al XIV-lea....dar mai...mic????
Postat 21 August 2018, 21:55 de soricel
Șoricel
Carul primariilor chiar arata bine. Pacat ca unele mame is urca odraslele pe flori si se distrug. Si totusi era bine sa le ude oleaca, acuma seara erau ofilite. Le-am vazut de aproape, nu arata rau. Concertul (cat am stat) a fost frumos. Păcat ca din motive politice si absurde se baga râcă intre popoare.
Postat 21 August 2018, 21:26 de poiu
!!!
Kitsch în toată splendoarea! Mă refer la care! Concertul va fi bun, cu siguranță!
Postat 21 August 2018, 18:05 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON