URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2020, 17:50

Caritas Eparhial vrea să construiască o grădiniță în valoare de 700.000 euro în Oradea, numai din donații (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Caritas Eparhial Oradea, părintele Olimpiu Todoran, a prezentat luni noua echipă din fruntea asociației, dar și unul dintre proiectele pe care ONG-ul le desfășoară anul acesta: o grădiniță cu o capacitate de 60 de locuri în cartierul Tineretului din Oradea, care ar urma să coste 700.000 euro.

Grădiniţă modernă

Conferinţa de presă a avut loc la Casa Darvas La Roche, unde au fost invitaţi reprezentanţi ai presei, precum şi episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, asociația fiind înființată de Episcopia Greco-Catolică Oradea.

Părintele Olimpiu Todoran a anunţat că, pentru eficienţă, asociaţia a fost împărţită în două departamente, unul dedicat activităţilor de voluntariat şi unul pentru proiecte și strângeri de fonduri. La conducerea acestora se află Adela Popa Ghiţulescu, director executiv, Miruna Moza, manager financiar, Mihai Olenici, manager de proiecte, Ramona Paltin, manager pentru atragerea fondurilor, şi Patricia Pele, coordonator voluntari (foto).

De asemenea, Todoran a mai spus şi că în anul 2020, când instituţia de binefacere a împlinit 15 ani, aceasta a trecut printr-un proces de rebranduire. 

"Primul proiect nou, de anvergură, pentru care am avut onoarea să fiu cooptată în echipa asociaţiei, este construirea unei grădiniţe. Caritas Eparhial Oradea va construi prima grădiniţă - Grădiniţa «Frenţiu» - în Cartierul Tineretului, pe strada Caporal Constantin Muşat", a spus Ramona Paltin, manager în strângerea de fonduri.

Unitatea de învățământ ar urma să găzduiască 60 de copii şi va fi construită pe un teren ce aparţine Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. Din întreaga suprafaţă a terenului, 600 mp vor fi ocupaţi de clădirea propriu-zisă, care va adăposti 3 săli de clasă, unde cei mici vor putea şi să doarmă, un vestiar, băi, o sală de mese, o sală de sport şi un cabinet medical.

Valoarea estimată a proiectului este de 700.000 euro, bani pe care ONG-ul doreşte să-i strângă din donaţii.

"Noi ne dorim ca până în septembrie anul viitor să fie gata, am început să strângem bani, dar ştim că va trebui să muncim mult în această perioadă. Am vrut să o construim acolo, pentru că ştim că în acel cartier mai nou al oraşului nu există încă grădiniţă", a spus preşedintele Caritas Eparhial.

Asociaţia a realizat şi un video ce prezintă grădiniţa modernă. 

Raport pe 2019

Membrii ONG-ul au prezentat şi raportul activităţii pe anul trecut, când aceştia s-au ocupat de dezvoltarea proiectelor existente - Centrului social "Maria Rosa" unde persoanele nevoiaşe pot servi o masă caldă, Centrul Afterschool "Sfântul Martin" din Ioaniş, dedicat educării copiilor romi, şi Casa Frenţiu, pentru persoanele vârstnice.

Anul trecut, Caritas Eparhial a oferit aproape 12.000 de porţii de mâncare persoanelor nevoiaşe, la centrul din Ioaniş au fost ajutaţi 63 de copii romi, iar la centrul pentru vârstnici au fost îngrijiţi 24 de bunici.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON