URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 13 MAI 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Este evident că dacă guvernanții nu fac eforturi de imaginație, campania de vaccinare ar putea să încetinească sau să se blocheze total. Așa au apărut și aceste locuri neconvenționale de vaccinare, ce dau un nou impuls celor care încă mai stau pe gânduri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Aşa cum unii au nevoie să iubească, alţii simt nevoia lăuntrică de a urî. Pentru ei ura este propulsorul lumii. Ura îi ridică din pat, îi trimite la muncă, le dictează relaţiile sociale, îi face să deschidă gura, le dictează discursul şi le modelează minţile. Nefericiţi, suferinzi, chiar dacă nu ştiu asta, demni de compasiune, "urâtorii" îşi găsesc validarea prin intensitatea dezaprobării pentru ceilalţi. Preferabil pentru toţi ceilalţi.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge în vacanţă vara aceasta?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În aceste zile, Parlamentul României dezbate în regim de maximă urgență o propunere legislativă vizând modificări importante ale codului de procedură penală. Originea acestor modificări se află într-o decizie din 7 aprilie a.c. a Curții Constituționale, nepublicată încă, decizie prin care au fost declarate neconstituționale mai multe prevederi din codul de procedură penală, judecătorii constituționali statuând, în esență, că „este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor.
19 August 2020, 22:41

Unic în România: Casa Darvas - La Roche din Oradea a fost transformată într-un impresionant muzeu Art Nouveau (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construită între 1909 şi 1910, după un proiect al arhitecţilor László Vágó şi József Vágó, Casa Darvas - La Roche din Oradea, strada Iosif Vulcan nr. 11, a fost reabilitată şi transformată în primul muzeu Art Nouveau din România, fiind inaugurată miercuri seară, în prezenţa presei şi a câtorva invitaţi.

Pe lângă frumuseţea clădirii restaurate, orădenii şi turiştii au ce admira în noul muzeu, care le prezintă interioare refăcute astfel încât să arate cum trăiau domnii acum peste 100 de ani în Oradea. Muzeul are şi amenajări moderne: la parter vizitatorii pot descoperi câteva elemente Art Nouveau pe un panou interactiv, iar în camera copilului pot intra într-o lume a visului, prin intermediul unor spectaculoase proiecţii de tip video mapping. 

Cum era...

Evenimentul de inaugurare a avut loc miercuri, de la ora 18, în prezenţa viceprimarilor Oradiei, Florin Birta şi Mircea Mălan, dar şi a mai multor invitaţi, între care episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, dar şi Iudith Simon, moştenitoarea ultimilor proprietari ai casei intrate între timp în proprietatea municipiului Oradea. 

Plănuite iniţial pe terasa monumentului, discursurile de inaugurare s-au ţinut până la urmă în interior, dată fiind vremea instabilă, însă invitaţii - evident - au fost obligaţi să poarte măşti de protecţie.

"Muzeul Art Nouveau este găzduit în Casa Darvas La Roche, emblematică pentru arhitectura Seccesion vienez. Casa prezintă ca expoziţie permanentă muzeală atitudinea Art Nouveau, societatea în schimbare. Am considerat că oamenii care văd palatele din Oradea trebuie să vadă şi cum erau interioarele de epocă", a spus, în deschidere, Angela Lupşea, directorul Muzeului oraşului Oradea. 

La belle époque

Gazdele au făcut o treabă pe cinste la noul Muzeu Art Nouveau, iar vizitatorii nu doar că pot explora spaţii interesante, ci chiar intră în atmosfera unei epoci pline de farmec, cea de început de secol XX, denumită şi "La belle époque". 

La parterul vilei, oaspeţii descoperă o sală de primire cu suveniruri (inclusiv o carte ilustrată "Salutări din Oradea", semne de carte, magneţi etc.), o cafenea (unde nu pot rămâne însă, dată fiind pandemia), dar şi un panou interactiv cu 12 zone ilustrate care, odată atinse, declanşează o serie de animaţii video, însoţite de sunete. Aceste zone reprezintă anumite detalii care caracterizează perioada Art Nouveau din Oradea, inclusiv moda, decoraţiuni interioare şi un portret sculptat al lui Darvas Imre, proprietarul iniţial al casei. 

De asemenea, într-o altă aripă a vilei a fost amenajată o zonă pentru expoziţii temporare. Astfel, pentru următoarele şase luni, orădenii şi turiştii vor putea admira acolo o bogată expoziţie adusă de Muzeul Parfumului din Bucureşti. Între parfumurile expuse se găsesc "Rancé", realizat după cel creat odinioară pentru Napoleon Bonaparte, dar şi alte ediţii Lanvin, Moschino, Guerlain, din anii 1920-1930. 

Pian şi masă de jocuri

La etaj, vizitatorii descoperă practic cum arăta o casă a burghezilor Oradiei, interioarele fiind recreate de muzeografi prin obiecte achiziţionate de la colecţionari şi nu numai. Mobilierul original al Casei Darvas - La Roche s-a pierdut în timp, însă în cadrul lucrărilor de reabilitare şi restaurare, au fost scoase la lumină părţi din vitralii impresionante, dar şi o decoraţie murală originală, amplasată pe calcanul casei vecine. 

Sufrageria Casei Darvas - La Roche este impresionantă, fiind decorată cu mobilier în stil Art Nouveau, din lemn de esenţă tare. De asemenea, respectând canoanele vremii, gazdele au amplasat acolo şi un pian, la care - miercuri seară - a cântat pentru vizitatori, creând o atmosferă deosebită, muzicianul orădean Thurzó Zoltán. 

Sufrageria este încadrată de alte două încăperi cu farmec. Este vorba despre salonul doamnelor, cu o canapea, un secretariat al stăpânei casei, o vitrină cu obiecte decorative, dar şi o măsuţă cu oglinzi, respectiv salonul domnilor, mai sobru, cu o măsuţă dotată cu cărţi de joc, precum şi un un set de şah, dar şi cu o zonă dedicată ţigaretelor. 

Dormitor... cu aur 

Într-o altă aripă a etajului oaspeţii intră - printr-un antreu de mari dimensiuni, cu o zonă pentru cuiere şi o alta cu dulapuri masive - în partea "intimă" a casei, unde se găsesc dormitorul principal, camera copilului, bucătăria, baia, dar şi camera servitoarei. 

În dormitor şi în baie, vizitatorii muzeului nu pot intra, însă le pot admira din prag, din spatele unui panou transparent. În dormitor s-a păstrat mobilierul familiei Simon, care a cumpărat în anii '30 vila. Chiar dacă nu este în stil Art Nouveau, ci în stil neo-rococo, gazdele au decis să-l păstreze şi să-l restaureze, căci dă o notă de autenticitate. "Dormitorul aparţine acestei case, nu poate fi scos. S-a descoperit că tot ceea ce înseamnă decoraţiuni erau aurite cu o tehnică manuală. Aurul se punea cu degetul", a spus Angela Lupşea. 

Prezentă la inaugurare, Iudith Simon, moştenitoarea familiei care a deţinut casa, s-a arătat impresionată de felul în care Primăria Oradea s-a îngrijit de renovarea acesteia, dar şi măgulită de faptul că reprezentanţii Muzeului Oraşului Oradea au decis să dedice o parte a ei, şi anume dormitorul, familiei Simon. 

În camera servitoarei, situată după bucătărie, separat de restul casei, au fost amplasate paturi, dar şi o maşină de cusut, căci, la început de secol XX, în multe cazuri servitoarea era şi croitoreasa casei. În aceeaşi încăpere, gazdele au expus mai mulţi nasturi realizaţi manual, ca în acea epocă. 

Video mapping: În lumea viselor

O încăpere cu totul specială a Muzeului Art Nouveau din Oradea este cea dedicată expoziţiei "Visul Copilului". Practic, în loc să recreeze o cameră de copii ca în perioada de înflorire a stilului Art Nouveau, gazdele au optat pentru ceva inedit. 

Cu ajutorul proiecţiilor de tip video mapping (aşa cum s-au văzut anii trecuţi pe Palatul Vulturul Negru), oaspeţii sunt transportaţi într-o lume colorată, putând vedea atât cum arătau interioarele micuţilor pe vremuri, dar şi alte animaţii jucăuşe. Proiecţia care acoperă trei dintre pereţii camerei durează circa 10 minute. În încăpere este permis accesul a maximum 5 persoane în acelaşi timp. 

Interesante sunt şi terasele clădirii, dar şi o încăpere de relaxare cu multe flori, o mini-seră care se găsea în casele burghezilor de odinioară. Grădina vilei a fost şi ea reamanajată, fiind încununată cu o fântână arteziană de mari dimensiuni. 

Unic în ţară şi lăudat de specialişti

Lucrările de amenajare muzeală au fost supravegheate de specialiştii Muzeului Naţional Peleş, ale cărui interioare adăpostesc decoraţii şi obiecte Art Nouveau. "În această casă de epocă s-a reconstituit foarte bine, foarte profesionist, atmosfera Belle Époque. Ce s-a obţinut aici este un muzeu extrem de modern, extrem de complex, care poate să concureze foarte bine cu muzee de profil din Europa, în special cele din peisajul din Budapesta şi din Viena", a spus Macrina Oproiu, curator al Muzeului Naţional Peleş, prezentă la inaugurare. 

Unicul Muzeu Art Nouveau din România a fost lăudat şi de un reprezentant al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. "Nu în fiecare zi apare în Oradea ceva ce nu este nici în ţară şi nu ştiu dacă este în ţările din regiune. Acest imobil a ajuns în mâini foarte bune", a spus curatorul Alexandru Chituţă, care face parte şi din Consiliul Ştiinţific al Muzeului oraşului Oradea.

Muzeul Art Nouveau va fi deschis publicului începând de joi, 20 august, de la ora 12.

Până pe 31 octombrie, Casa Darvas - La Roche va putea fi vizitată în zilele de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. În contextul pandemiei de Covid-19, gazdele anunţă că intrarea se va face din oră în oră (la oră fixă), vizitele având o durată de 45 de minute.

Vizitarea etajului se va face cu respectarea distanţării fizice, fiind permis accesul a maximum 20 de persoane în acelaşi timp. Vizitatorii vor primi tablete unde vor avea la dispoziţii informaţii detaliate despre fiecare încăpere a vilei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mda...
S-au înlocuit o grămadă din piesele originale, de la mozaicuri la țigle, cu unele noi fără patină. Este o reconstrucție, nu o restaurare. Doamna probabil dădea exemplu Clădirea Secesiunii din Viena, doar că aia îi neschimbată de 123 de ani. La noi, fiecare administrație și-a bătut joc de ea. Acum, rezultatul final este senzațional, dar, avem o copie nu un original. Asta nu înțelegem, să păstrăm, principalul criteriu al patrimoniului UNESCO.
Postat 20 August 2020, 15:27 de oradeaveche
Mântuiala se vede ca lumina zilei chiar și noaptea !?! Pentru țăranii care nu cunosc imobilul dinainte de a fi preluat de Statul Român și repartizat ca sediu pentru fotbalul bihorean ... merge și așa !?!
Elementele și componentele originale ale clădirii sunt în regulă și readuse la "viață" destul de bine (uși, ferestre, vitralii și feronerie). Mobilierul însă e pus să completeze greșeli elementare, cum sunt tencuielile și zugrăvelile nu respectă standardul de calitate și de originalitate în materie. Ambianța generală e seacă și induce austeritate, nu opulența specifică și diversitatea arhitecturală din perioada anterioară anilor '50. La exterior au fost utilizate materiale de finisaj care au fost "la modă" eventual în primii ani '90 ai zilelor noastre, fără nicio legătură cu cele utilizate în primele decenii ale secolului XX, ca aspect și d.p.v. calitativ. Clădirea originală, la demisol, nu a avut ferestre obturate parțial cu pereți de separare față de bazinul ornamental cu apă. Dalajele exterioare sunt neconforme cu cele avute inițial de această clădire, batjocorită adtfel atât de către municipalitate ca beneficiar, cât și de constructorul grăbit să facă economii și profit pe bani publici. În concluzie ... am "cuantificat" un eșec lamentabil !?!
Postat 20 August 2020, 09:33 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0599 RON
  • 1 EUR = 4.9263 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON