URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2017, 17:49

Care pe care: Liberalii de la CJ au "trântit" un proiect pe fonduri europene, ca urmare Pásztor nu i-a mai dat un teren lui Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii liberali au trântit, marţi, proiectul prin care Consiliul Judeţean Bihor aloca un teren de 2.200 mp către AJOFM Bihor care-şi doreşte să ridice acolo, pe fonduri europene în valoare de circa 2 milioane euro, un centru de metodică, cercetare şi formare profesională care ar studia cerinţele pe piaţa muncii din zonă.

Centrul forţei de muncă

Liderul PNL din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, a motivat spunând că terenul ales pentru acest proiect, situat pe strada Traian Blajovici nr. 2, nu ar fi potrivit, ci ar trebui alocat un teren pe strada Armatei Române nr. 1, în zona ITM. Avrigeanu n-a explicat însă de ce.

Cuscrul său, vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, i-a răspuns spunând că terenul pe care Consiliul Judeţean îl deţine pe strada Armatei Române nr. 1 în zona respectivă ar putea fi folosit pentru construcţia unui nou sediu pentru instituţie, deci nu va fi dezmembrat pentru a găzdui acest centru.

Încercând să-i convingă pe liberali, preşedintele Pásztor Sándor l-a invitat pe şeful AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto), să vorbească în plen despre importanţa proiectului. Acesta a explicat că proiectul presupune construirea unui centru de metodică, cercetare şi formare profesională, care şi-ar asuma rolul de a măsura şi proiecta piaţa forţei de muncă din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar. Békési a subliniat că în momentul de faţă astfel de măsurători şi predicţii nu există pe piaţa muncii, iar în judeţul nostru există probleme în găsirea de meseriaşi şi specialişti în diverse domenii.

Proiectul ar urma să fie depus prin Programul Interreg România – Ungaria, alături de parteneri de peste graniţă. Acesta este în valoare de 3 milioane euro, din care 2 milioane euro ar reveni părţii române.

Răzbunarea lui Pásztor…

În ciuda faptului că Békési a subliniat că axa este una competitivă între proiectele judeţelor din zona noastră şi, deci, ar fi bine să aibă toate documentele pregătite pe începutul lunii septembrie, pentru a putea fi depus, liberalii nu l-au votat, aşadar predarea terenului a căzut. Asta deoarece, fiind vorba de un proiect de patrimoniu, - adică de alocarea unui teren de 2.272 mp liber de sarcini în folosinţă gratuită pe o perioadă de minim 10 ani - acesta avea nevoie de două treimi din voturi pentru a trece.

Nervos că liberalii l-au trântit, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, a decis amânarea unui alt proiect de pe ordinea de zi, unul prin care CJ Bihor urma să cedeze un teren de 2.600 mp către Primăria Oradea pentru ca aceasta să construiească un drum de legătură şi o pistă de biciclete de la Colegiul Partenie Cosma spre pârâul Peţa. "În aceste condiţii îl amânăm şi ne mai gândim la aceste proiecte până la o şedinţă extraordinară", a spus Pásztor, lăsând să se înţeleagă că va folosi acel teren pentru un "troc" cu liberalii lui Bolojan.

Fără inventare

În şedinţa ordinară a CJ de marţi au trecut majoritatea proiectelor expuse pe ordinea de zi, inclusiv cel privind garantarea unui împrumut de 6,7 milioane lei pentru Aeroportul Oradea, bani care vor fi folosiţi la co-finanţarea construcţiei noului terminal de pasageri.

De asemenea, au fost votate două proiecte de trecere în proprietatea CJ a unor drumuri, necesare realizării Drumului Apuseni.

În schimb, consilierii PNL au trântit încă o dată, fără să precizeze de ce, proiectele de hotârâre privind însuşirea inventarelor actualizate ale bunurilor din domeniul public, respectiv domeniul privat al judeţului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON