URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2020, 17:16

Caracatiţa păcănelelor: Profitul uriaş obţinut de o reţea care păcălea statul şi amatorii de jocuri de noroc, inclusiv din Bihor

Caracatiţa păcănelelor: Profitul uriaş obţinut de o reţea care păcălea statul şi amatorii de jocuri de noroc, inclusiv din Bihor (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru români şi un cetăţean maghiar care exploatau aparate electronice de jocuri de noroc în peste 200 de locaţii din 16 judeţe, inclusiv în Bihor, au fost trimişi în judecată, după ce au fost prinşi că au ascuns profitul obţinut dar şi că îi păcăleau pe jucători, modificând contoarele aparatelor. Doar în decurs de doi ani, profitul nedeclarat al grupării s-a ridicat la peste 1,5 milioane de lei. 

Anunţul a fost făcut, joi, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, printr-un comunicat în legat de finalizarea cercetărilor şi trimiterea în judecată în stare de libertate a celor cinci inculpaţi pentru evaziune fiscală în formă continuată, respectiv, în cazul a trei dintre români, şi de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

"Frâne" la câştig

Potrivit informării, "capul" afacerii a fost cetăţeanul maghiar, asociat și administrator a trei societăți comerciale profilate pe organizarea de jocuri de noroc din Târgu Mureș și a uneia din județul Satu Mare, firme care exploatau un număr de 283 de aparate electronice de jocuri de noroc în peste 200 de locații din Bihor, Bacău, Brașov, Călărași, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Vâlcea.

Pentru a-şi amplasa aparatele, firmele închiriau spații în incinta unor localuri publice, contra unei chirii de aproximativ 1.200 lei / lună, la care se adăuga şi o cotă parte de aproximativ 40%, din încasări. "Se făceau intervenții directe neautorizate asupra mecanismelor/sistemelor de contorizare ale aparatelor de joc în scopul diminuării sumelor declarate, înregistrate și impozitate ca venituri și colectarea fondurilor nesupuse fiscalizării", se explică în comunicat, precizându-se că, potrivit legislaţiei din domeniul jocurilor de noroc, orice intervenţie la aceste aparate se poate realiza doar în prezența reprezentanților Biroului Român de Metrologie Legală, care ulterior au obligativitatea legală de a le resigila.

În ce au constat intervenţiile? Aparatele erau "aranjate" să nu contorizeze toate jocurile dar şi să scadă rata de câștig. Pentru scopul din urmă modificările s-au făcut "prin instalarea unor dispozitive artizanale numite "frâne", care limitau câştigul obţinut un jucător, iar în situaţia în care totuşi se câştiga la un aparat un premiu mai consistent, acel premiu nu se achita".

Contabilitate "aranjată"

Indexurile aparatelor erau comunicate zilnic cetăţeanului maghiar de către şefii de săli. Acesta ţinea evidenţa tuturor câştigurilor şi hotăra sumele care să fie scoase ilegal din aparate şi nesupuse fiscalizării.

Pentru ţinerea corectă a evidenţei banilor sustraşi ilegal din aparatele de jocuri de noroc, acesta i-a dotat pe toţi angajaţii cu aparate fotografice pentru a-i aduce dovada indexului real al aparatelor de jocuri de noroc înainte de a umbla la acestea şi a le da înapoi sau anula punctele acumulate. Angajaţii erau obligaţi să facă fotografii şi după intervenţia la acestea pentru întocmirea unor evidenţe contabile corespunzătoare noilor indexuri, astfel încât să nu fie declarate toate veniturile realizate.

"De menţionat faptul că, pentru a justifica sumele de bani care sunt retrase din aparatele de jocuri, bani care erau însuşiţi fără să fie fiscalizaţi, la sfârşit de lună se întocmea câte o dispoziţie de plată către un jucător care ar fi câştigat respectiva sumă sau o dispoziție de plată globală", mai scrie în comunicat.

Paguba totală cauzată bugetului de stat, calculată pentru o perioadă de doar 2 ani, între 2015 şi 2016, este în sumă totală de 390.836,00 lei prin neînregistrarea şi nedeclararea unui profit în sumă de 1.574.869,00 lei.

Pe parcursul anchetei, 283 de aparate de jocuri de noroc au fost indisponibilizate, iar bunurile inculpaţilor, inclusiv unele situate pe teritoriul Ungariei, au fost puse sub sechestru. Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON